23.07.2021
Операція — вакцинація
Що треба знати про щеплення від COVID-19?
Епідемія коронавірусної інфекції, яка докотилась до України в 2020 році, показала неготовність нашої медичної системи до таких викликів. Незважаючи на завчасно введений локдаун, лікарняні заклади не встигли підготуватись до напливу пацієнтів. Незавершенність медичної реформи, неорганізованність органів місцевого самоврядування, недостатнє технічне оснащення вплинули на те, що в пікові періоди люди були вимушені шукати місця в лікарнях, куди б могли шпиталізувати своїх близьких.

Через рік після початку пандемії з'явилися перші вакцини від коронавірусу. Різні країни, різні виробники запропонували свої способи боротьби з цією хворобою. На жаль, розробка противірусних препаратів на даному етапі розвитку науки процес досить складний. Сьогодні єдиним методом протидіяти хворобі є вакцинація.
На жаль, не завжди можна відстежити, на скільки сильно вакцина захищає ту чи іншу людину, на скільки вона ефективна від нових штамів. Останні півтора роки показали, що без жодної протидії зараження — питання часу. 85 % людей, за даними ВОЗ, перенесе вірус в легкій формі. Тому в деяких побутує думка, що краще перехворіти й нічого не боятись. Але тих 15 %, яким пощастило менше, вистачить, щоб паралізувати всю медичну систему. Цієї весни був британський штам, зараз поширюється індійський, який, за попередніми даними, набагато заразніший за своїх попередників.

Є країни, де щеплено більше 70% населення, і коронавірус хоч і не зник, але перестав бути летальним. Але з огляду на досить низький рівень охоплення щепленнями в Україні, малоймовірно, що ми досягнемо таких показників. Про проблеми вакцинації, зокрема, говорилось під час однієї з конференцій в Києві. В рамках спільного проекту Українського кризового медіацентру та Естонського центру Cхідного партнерства регіональні журналісти говорили з експертами щодо перебігу вакцинації від COVID-19.
Попри відкритість інформації про щеплення від коронавірусу, не всі знають, де її відшукати. На сайті РНБО можна знайти інформацію про мобільні бригади, стаціонарні пункти щеплення. Є відкрита публічна інформація, де можна подивитись, скільки людей щеплено, вся інформація за віком, статтю, регіонами. Дані про це знаходяться на сайті НСЗУ, який постійно оновлюється в актуальному режимі. Так, наприклад, позавчора Україна поставила рекорд за кількістю вакцинації на день. 21 липня вакцинували 120 тисяч людей, це найбільший показник за всю вакцинальну кампанію. Експерти рекомендують не затягувати з щепленнями. Навіть якщо ви вже перехворіли.
"Рекомендація відтермінувати вакцинацію тим, хто перехворів строком на шість місяців з'явилась через те, що був дефіцит вакцин, а нашим завданням було вакцинувати тих, хто ще не хворів. Але поряд з тією ж рекомендацією написано, що при наявності достатньої кількості доз вакцини, коли щеплені пріоритетні групи населення, особи за своїм бажанням можуть вакцинуватися раніше за шість місяців, за принципом залишкової дози. Цей піврічний період — це просто тривалість гарантії того, що ви повторно не захворієте. Що стосується актуальних медичних рекомендацій, то тих, хто перехворів, можна щепити вже за 28 днів від дати першої появи симптомів," - каже голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Федір Лапій
Люди починають активно вакцинуватися. Чи то штам Дельта їх налякав, чи тому, що у вільному доступі з'явилась вакцина, яка дозволяє відвідати країни ЄС. Попри все, щодо щеплень проти COVID-19 існує багато міфів. Так деякі люди всерйоз відмовляються від вакцинації, бо побутує думка, що після щеплення проти коронавірусу не можна вживати алкоголь. Вплив алкогольних напоїв на організм — окрема тема, але до вакцинації вона стосунку немає.

Будь-яка існуюча вакцина від коронавірусу не вимагає обмежень щодо вживання спиртних напоїв. Про всі протипоказання (на кшталт високої температури, алергічних реакцій) в обов'язковому порядку питають на пунктах вакцинації. Додаткових аналізів робити не потрібно. Попереднє лабораторне обстеження не несе ніякої інформаційної користі і не є прогностичним фактором для вакцинації або поствакцинальних ускладнень. Тому дані дослідження не мають клінічного сенсу, бо не є прогностичними.
В держави є пріоритет, щоб щепилась група ризику, старше населення, щоб вони якомога рідше хворіли та менше потрапляли до стаціонару. Але фактично зараз справа йде до того, що вакцинуються якраз люди, яким за віком менше шансів мати ускладення. Так найбільш вакцинована група в Одеській області, майже 26 % всіх щеплень, припадає на людей віком від 20-39 років. А от тих, хто за 80, ледве набереться 4 відсотки. Для багатьох людей мотивом щепитись є можливість подорожей. А ті, хто ризикує опинитись в лікарні під час чергової хвилі, лишаються без захисту.
"В Одеській області діє 72 пункти вакцинації, де можна проконсультуватись та щепитись. Хочеться, щоб кожен житель нашого регіону та кожен громадянин України прийшов та провакцинувався. І щоб він розумів, навіщо він це робить і для чого. Адже в кінцевому підсумку вакцинація відбувається для того, щоб ми захистили себе від хвороб. В першу чергу ми захищаємо себе від ускладнень хвороби. Так, звісно, після щеплення ми можемо захворіти. Але в кінцевому підсумку захистимо себе від тяжкого перебігу, не потрапимо до стаціонару та не помремо. Вакцинація в Україні повністю безкоштовна, доступна кожному громадянину України та безпечна," - каже регіональна координаторка з вакцинальної кампанії від СOVID-19 в Одеській області Оксана Денисенко.

Оксана Денисенко
Останнім часом багато навіть найпалкіших ковідоскептиків визнали, що загроза коронавірусної інфекції реальна. Тому що одна справа говорити про перебільшення небезпеки і теорії змов, коли хворіє хтось тобі незнайомий, за десятки тисяч кілометрів від твого будинку. Зовсім інша, коли хворіє хтось із твоїх близьких і ти не можеш влаштувати його лікарні через те, що всі відділення зайняті такими ж пацієнтами. Багато людей вже встигли перехворіти. Більшість з них перенесла захворювання в легкій формі, але у кожного в оточенні знайдеться людина, яка перенесла хворобу важко. А для когоcь вона і зовсім закінчилася фатальними наслідками.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Фото для матеріалу надані Одеським обласним центром громадського здоров'я
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".