28.03.2021
Перше непочесне місце: як Одещина протистоїть туберкульозу?
Чимало наших співвітчизників досі вважають туберкульоз хворобою маргінальних верств населення, на кшталт безпритульних або тих, хто страждає на наркотичну чи алкогольну залежнісь. Однак статистика говорить, що кожного року в нашій державі реєструються тисячі нових випадків туберкульозу, з яких тільки 8–10 відсотків припадає на соціально незахищені категорії. Так, станом на 2020 рік в Україні було зафіксовано 17 593 випадки активного туберкульозу, з урахуванням рецидивів.

Майже 30 років Україна входить до двадцяти країн з найвищим показником туберкульозу, стійкого до лікування. А за рівнем поширеності хвороби тримається в першій п'ятірці. В цифрах показник інфікування на туберкульоз в Україні становить 42,2 на 100 тисяч людей. Найкритичніша ситуація із ураження цією хворобою спостерігається саме в Одеській області. В минулому році в регіоні був зареєстрований 2171 випадок захорювання (91,8 на 100 тисяч населення).
Для покращення ситуації була змінена логістика надання підтримки пацієнтам, що страждають на туберкульоз. Так у 2019 році була прийнята Державна стратегія розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню. Зокрема був змінений механізм грошової дотації галузі. В рамках реформи фінансуються не заклади (стіни та ліжка), а пацієнти. Кошти передаються безпосередньо на надання медичних послуг. Аналогічним чином ці процеси вже працюють для первинної медичної ланки. Такий підхід допоможе централізовано надавати послуги тим, хто їх потребує.

З ризиком зараження може зіштовхнутись кожен, зокрема маленькі діти. Також туберкульоз вже давно перестав відноситись до хвороб, на які страждають соціально-незахищені категорії населення. Туберкульозна паличка може викликати патологію не тільки в легенях, але й в інших органах. Лікування туберкульозу є абсолютно безкоштовним, але його успішність залежить від дисципліни хворого, як він дотримується рекомендацій фтизіатра і приймає ліки.
"Діти ризикують захворіти туберкульозом, оскільки в Україні з 1995 року оголошена епідемія туберкульозу. Найбільше ризику мають ті діти, де хтось із членів родини хворий на туберкульоз. Діти підліткового віку, що спілкуються активно, мають ризики захворіти поза родиною. Захворювання відбувається тоді, коли відбувається контакт організму з туберкульозною паличкою. Вона потрапляє в організм та розпочинає свою дію. Але не факт, що якщо бактерія потрапить до організму, людина захворіє. Це залежить від імунітету, способу життя, стану імунітету людини. Стреси, умови харчування, погані умови життя істотно підвищують ризики захворіти", - застережує завідувачка другим туберкульозним відділенням КНП "Одеський обласний центр соціально значущих хвороб" Олена Кулініч.

Олена Кулініч
Країни учасники співпраці
Важливо, що Україну в цьому питанні підтримує Європейський Союз. Так нещодавно Одеський національний університет імені Іллі Мечникова (ОНУ) отримав грант на спільні дослідження туберкульозу.

"Понад 1 мільйон євро від ЄС спрямований на розвиток нових підходів до діагностики та лікування туберкульозу в рамках проекту співробітництва Innovation in Tuberculosis — INNOVA4TB. Проект фінансується програмою Marie Skłodowska-Curie Actions Horizon 2020-RISE", — повідомили в університеті.

Проект має об'єднати академічні установи, заклади охорони здоров'я, дослідні центри та компанії з Іспанії, України, Молдови, Швеції, Німеччини та Чилі в єдиний консорціум. Його учасники зможуть відвідувати організації партнерів, проводити спільні дослідження, обмінюватися знаннями і вміннями в діагностиці та лікуванні туберкульозу.

INNOVA4TB – це продовження розпочатої в 2013 році співпраці в межах іншого гранту від Marie Skłodowska-Curie Actions на чолі з координатором Університетом Умео (Королівство Швеція). Мультидисциплінарна та інтернаціональна кооперація дослідницьких колективів ОНУ з організаціями-партнерами дозволила ідентифікувати у крові біомаркери, які можна використовувати для моніторингу успішності лікування туберкульозу. В майбутньому це сприятиме швидшому одужанню пацієнтів у тяжких випадках. Консорціум також склав мапу спалахів мультирезистентного туберкульозу на півдні України. Ці результати можуть стати внеском у розробку більш ефективної системи епідеміологічного контролю туберкульозу в Україні та інших європейських країнах.

Важливою є і міждержавна кооперацію в цьому питанні. З 2020 року Польща та Україна співпрацюють у межах проекту, метою якого є зменшення числа захворювань на туберкульоз на польсько-українському кордоні (RRTB). Захід також співфінансує Європейський Союз з Програми «Польща-Білорусь-Україна».

Головним викликом, що ставлять перед собою партнери проекту, є поліпшення важкої епідеміологічної ситуації у Закарпатській області в Україні. Для цього співпрацюють Департамент охорони здоров'я Закарпатської обласної державної адміністрації, Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний фтизіопульмонологічний лікувально-діагностичний центр» Закарпатської обласної державної адміністрації та регіональна (воєводська) клінічна лікарня імені Фридерика Шопена №1 у Ряшеві.

У Закарпатській області захворюваність на туберкульоз висока. Це випливає із великого числа осіб з групи ризику, міграції, недостатньої розвиненої системи охорони здоров'я, зокрема відсутності сучасного обладнання для діагностування або належної підготовки туберкульозних лікарень. Недоліки служби охорони здоров'я пов'язані не лише з низьким рівнем виявлення туберкульозу, але й із захворюванням медичного персоналу.

Для покращення ситуації з українського боку у межах проекту буде створена туберкульозна лікарня на 100 ліжок у селі Нижня Апша на Закарпатті. Заклад отримає сучасне медичне обладнання. Після підготовки лікарі переймуть інноваційні підходи у виявленні, профілактиці та лікуванні туберкульозу. Польська сторона поділиться з українською своїм досвідом профілактики і запобігання туберкульозу під час спільних вишколів.

«Польсько-український проект у сфері протидії туберкульозу показує, наскільки важливою є співпраця поза кордонами», – заявила віцеміністр фондів та регіональної політики Анна Ґембіцька.

Будівництво лікарні на Закарпатті
Одне з нововведень реформи туберкульозної служби полягає в тому, що стаціонарного лікування потребують тільки хворі з відкритою формою туберкульозу, в мокроті яких знаходиться збудник хвороби. Пацієнти з закритою формою, таких більшість, для оточуючих небезпеки не становлять, тому можуть лікуватися в амбулаторних умовах, під контролем сімейного лікаря. Він контролює призначення лікаря-фтизіатра. Ця модель викликала шквал критики, проте досвід країн ЄС та США доводить ефективність такої організації допомоги.

Не менш важливими є заходи профілактики, які в деяких випадках ігноруються. Так вакцина БЦЖ здатна захистити дітей від складних форм туберкульозу. Проби Манту чи діаксин-тести можуть допомогти виявити хворобу на ранній стадії. Дорослим раз на рік показано проходити флюорографію та рентгенографію. Такі заходи сприятимуть тому, що люди зможуть вчасно виявити захворювання та пролікуватися. Для успішного лікування туберкульозу важливо виявити його набагато раніше.
Туберкульоз становить загрозу для носіїв інших хронічних хвороб
Симптомами туберкульозу є підвищена температура понад тиждень, кашель більше двох тижнів, труднощі з диханням, біль в грудях. Також насторожити має втрата апетиту та слабкість, посилене пітніння під час сну. Поганим симптомом є різка втрата ваги без видимих причин. Ці симптоми можуть свідчити не тільки про туберкульоз, а й про інші хвороби але їх комплекс вже є достатньою причиною, щоб звернутися до спеціалістів. Спершу варто піти на прийом до сімейного лікаря, який призначить обстеження, диференціює діагноз, дасть рекомендації з лікування або спрямує до необхідного вузького спеціаліста.

Як і будь-яке захворювання, що може уражати всі системи людини, туберкульоз становить загрозу для носіїв інших хронічних хвороб. Таким пацієнтам необхідно приділяти додаткову увагу до свого здоров'я. Одним з найнебезпечніших варіантів є, коли людина хворіє на туберкульоз одночасно з ВІЛ. Якщо пацієнтові не надати вчасно необхідну медичну допомогу — наслідки можуть бути фатальними. Але за своєчасного звернення та отримання необхідних препаратів навіть така "колаборація" діагнозів може бути стримана.
«70 відсотків смертей від ВІЛ-інфекції відбувається з поєднанням туберкульозної інфекції. Це стається переважно з тими людьми які не знають, що вони хворіють. Без терапії ВІЛ-інфекція може протікати безсимптомно до десяти років, і тому треба виявляти як хворих на ВІЛ, так і людей з туберкульозом, які можуть мати ВІЛ-інфекцію. Цей механізм відпрацьований роками, він активно працює з 2014 року. Вже виробили динамічний стереотип, розроблені спеціальні тести, щоб не посилати людину на складні інструментальні обстеження. Можна протягом години визначити, чи є туберкульоз в родини, чи немає", - каже директор Одеського міського центру профілактики та боротьби з ВІЛ / СНІД Олександр Бабенко.

Олександр Бабенко
Останнім часом, в зв'язку з пандемією коронавірусу, про інші захворювання говориться мало. Але вони нікуди не зникли, чимало людей вимагає лікування й велика кількість медиків задіяна поза ліквідацією наслідків від COVID-19. Епідемія туберкульозу в Україні продовжується з 1995 року і не можна сказати, коли вона завершиться. На щастя, є протоколи медичної допомоги, спеціалісти, за підтримки яких туберкульоз можна подолати. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне. І чим раніше за ним звернутися — тим швидшою й ефективнішою буде медична терапія.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Авторка
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".