30.12.2021
Практичні успіхи:
Як територіальні громади Одещини стають кращими?
Наприкінці року в Києві підвели підсумки конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування». Понад сто українських територіальних громад реалізували проекти на покращення життя, переконались, що вони успішні та винесли їх на суд конкурсної комісії. Громади мірялись змагались не декларативними програмами, а результатами своєї роботи. Деякі ОТГ брали участь вперше, що не завадило вирватись в лідери зі своїми презентаціями. А були й такі, хто неодноразово демонстрував успішність своєї роботи. Серед перших й серед других були представники і Одещини.

Цього року в конкурсі змагались112 заявок з усіх українських регіонів. 28 переможців були обрані за трьома тематичними напрямками «Згуртованість громади», «Організація системи надання медичних послуг на місцевому рівні в контексті реформи системи охорони здоров'я» та «Реалізація проєктів стратегічного розвитку громад».

До Одеської області поїхало п'ять нагород, які завоювали три наші територіальні громади. Вони добре відомі в регіоні, фінансово успішні та, найголовніше, відкриті до діалогу зі своїми колегами. Ці ОТГ без відзнак вони показують своїм прикладом переваги децентралізації, реалізуючи успішні проекти, які можуть взяти на озброєння і сусіди.
«Знайомство з практиками переможців може стати в нагоді й для інших територіальних громад. В минулих роках найбільше переможців та найбільше заявок надходило від міст обласного значення. А цього року приємно відзначити те, що вже домінувала кількість переможців з громад, де кількість населення варіюється до 50 тисяч населення. Це дійсно говорить про те, що реформа місцевого самоврядування працює, невеликі громади мають ресурс не тільки для проїдання бюджету, й для розвитку підпорядкованих їм населених пунктів», - говорить консультант Програми Ради Європи "Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні" Олег Ватаманюк.
За охопленням територіальними громадами Одеська область довгий час пасла задніх. Велика частина ОТГ в регіоні утворилась тільки в минулому році, коли процес добровільного об'єднання добігав свого логічного кінця. Реформа місцевого самоврядування в багатьох районах гальмувалась і не всі мали шанс реалізувати свій потенціал, отримати додаткові кошти на розвиток. Проте навіть за таких умов деякі міста та селища шукали можливості для реалізації проектів, що покращать життя населення.

Таким позитивним прикладом може послужити Доброславська територіальна громада. В існуючих межах вона утворилась тільки в 2020 році, після місцевих виборів. Однак центр ОТГ, Доброслав, вже не перший рік бере участь в конкурсі кращих практик, постійно опиняючись серед лідерів.

Так цього року громада отримала диплом третього ступеня за проект "Громада без околиць", за яким ОТГ інвестувала в об'єкти у новоприєднаних населених пунктах. Тепер в усіх трьох старостинських округах є майже однакові медіацентри, дитячі майданчики та туристичні парки. А ще Доброслав планує позиціонувати себе як туристичний об'єкт. Тут громада виборола перше місце, як кращий зразок проекту стратегічного розвитку.
Зовсім інший приклад успішної роботи показує Авангардівська ОТГ, яка теж цьогоріч була відзначена гідним чином. При тому що громада брала участь в конкурсі вперше, вона змогла завоювати дві нагороди з трьох. Авангард має два других місця серед селищних рад за впроваджені інфраструктурні проекти.

Зокрема, відзнаку отримало будівництво дитячого садочку "Мадагаскар", який був створений за співфінансування з трьох джерел. Роботи були виконані за кошти держави, області та територіальної громади. Ще одна нагорода була завойована за молодіжну ініціативу щодо організації скейтпарків в кожному з населених пунктів ОТГ.
Були й високі відзнаки, що стосувались галузі охорони здоров'я. Перше місце в своїй категорії здобула Красносільська ОТГ. Там проживає в 14 тисяч населення і вона безпосередньо межує з Одесою. Однак обласний центр доступний для всіх мешканців громади неоднаково. Є села, яких від околиць Одеси відділяє буквально один пішохідний перехід, і місцеві мешканці не мають проблем з доступом до лікарень. Проте вистачає населених пунктів, яких від міста відділяють десятки кілометрів. Тому створення медичного центру в Красносілці урівняло можливості всіх.
«У нас було в громаді нове приміщення, яке було вирішено віддати під центр первинної медико-санітарної допомоги. Мільйон гривень в нас було витрачено на придбання лабораторії, закупівлю реагентів, необхідного обладнання. Там роблять дуже багато різних аналізів, працюють лікарі вторинки — ЛОР, невропатолог, два гінекологи, ендокринолог, окуліст. Велика мережа, шість лікарів, яких ми запрошуємо з Одеси. Є молоді спеціалісти, є й досвідченіші. Це не просто звіт на папері, а реальна робота великої кількості спеціалістів», - говорить начальниця інформаційного відділу Красносільскої територіальної громади Інна Московченко.
До роботи залучають спеціалістів з Одеси, сусідніх територіальних громад. Так головна лікарка мешкає в Фонтанській громаді, проте місцем роботи обрала Красносілку, куди їздить за тринадцять кілометрів. Вона ж запросила спеціалістів, з ким працювала, таким чином штат поповнився лікарями.

Все було зроблено для того, щоб мешканці громади могли якомога швидше отримати медичну допомогу, зокрема консультацію вузького спеціаліста. Реагують в ЦПМСД й на актуальні виклики, пов'язані з пандемією коронавірусу. При центрі створена виїзна бригада для вакцинації, робляться щеплення жителям громади.
Подібні проекти зараз втілюються в багатьох територіальних громадах Одеської області. Не всі з них подаються на конкурси з тих чи інших причин, стають відомими за межами громади. Але якщо подумати, отримання відзнак не є та не може бути основною метою зробленої роботи.

Кожна з реалізованих ініціатив тим чи іншим чином працює на покращення життя людей. Десь з'явились майданчики для дозвілля, хтось зробив доступнішим соціальні послуги населенню. Саме визнання на місцях є найбільшою нагородою для представників місцевого самоврядування. А різні конкурси це зайва можливість поділитись досвідом та змотивувати інших.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".