04 серпня 2022

Прокремлівські інфо ресурси Одещини перекручують заяви іноземних ЗМІ та "предрікають" крах економіки України — Infocrime Одеса
В проросійських телеграм-каналах поширюються фейки та маніпуляції, покликані посіяти серед українців зневіру у власні сили та західну допомогу. Також російська пропаганда минулого тижня впливала на висвітлення теми економічної кризи.
В проросійських телеграм-каналах поширюються фейки та маніпуляції, покликані посіяти серед українців зневіру у власні сили та західну допомогу. Зазвичай такі публікації супроводжуються перекрученими висновками з військової аналітики західних видань, таких як The New York Times, Le Monde, The Financial Times. Також риторика російської пропаганди минулого тижня простежувалася у висвітленні економічної кризи, відсутності фінансової допомоги Україні та росту цін. Це відбулося у зв'язку з публікацією НБУ прогнозів про інфляцію, яка у 2023 році сягне 20%. Також минулого тижня НБУ підняв офіційний курс гривні до доллара на 25%. Російська пропаганда не звертає увагу на те, що економічна криза в Україні спричинена саме війною. Жорсткі економічні прогнози прокремлівські інфоресурси доповнюють емоційними оцінками та перебільшеннями, опираються на вигадані факти.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту «Infocrime Одеса» за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 25 по 29 липня загалом було проаналізовано 1268 повідомлення у 7 місцевих медіа та 4 телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні гучні пропагандистські тези та наративи у російському медіа середовищі стосовно Одещини. У 30 матеріалах (2,5%) виявлені ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 18 представляють собою повідомлення з елементами фейків та пропаганди.

1
Як маніпулятори "грають" на економічній кризі
Серед телеграм-каналів, які потрапили до моніторингу, минулого тижня найбільше відзначилась «Типичная Одесса». Загалом на каналі було опубліковано вісім фейків, які відносяться до розповсюдження російської пропаганди та інформації з анонімних джерел. Також аналітики Infocrime Одеса побачили зв'язок між інформаційними «вкидами» у російських ЗМІ та їхньою появою на «Типичной Одессе». Так перекручені висновки статті The New York Times, які поширювали російськими ЗМІ, також публікувалися на цьому телеграм-каналі. «Якщо українці не зможуть продемонструвати успіх на полі бою, і чим драматичніше, тим краще, підтримка США та Європи військових зусиль ослабне», — було сказано у статті. Натомість «Типичная Одесса» повідомила, що «Захід почав послаблювати військову допомогу Україні через зростання сумнівів у здатності ЗСУ здобути перемогу над ЗС РФ». Це — типова інформаційна маніпуляція.


Інший телеграм-канал «Одесский фраер» минулого тижня сконцентрував свої зусилля на поширенні економічних фейків. Так у 10% постів, розміщених на каналі, автори запевняють, що наповнювати бюджет уряд України буде за рахунок українців, чим значно погіршить їхнє життя. Подібні висновки ґрунтуються виключно на думці авторів каналу, які свої власні судження впевнено видають за факти, як то: «Верховна Рада зробила буквально все необхідне, щоб у сьогоднішніх реаліях погіршити життя українців», «У зв'язку з тим, що коштів уряду не вистачає, наповнити бюджет вони хочуть за рахунок українців», «Наша країна не отримує тієї фінансової допомоги, на яку розраховувала» тощо. Деякі з цих постів взяті з анонімних телеграм-каналів, які є загальновідомими «зливними бачками», на кшталт «Резидент». Також популярною є теза про те, що «світ втомився від України». Її люблять поширювати і російські медіа.

Центральною темою в обох телеграм-каналах й досі є роздача повісток до військкоматів. «Типичная Одесса» та «Одесский фраер» продовжують постити повідомлення з адресами, за якими нібито перебувають патрулі військових для роздачі повісток. Ці публікації не містять посилань на першоджерела, а інформація про таку тенденцію відсутня у десятках інших одеських телеграм каналах. Фото або відео, які публікуються у якості підтвердження, також не містять доказів. Наприклад, відео, на якому військовий намагався потрапити в будівлю через вікно, було опубліковано на телеграм-каналах «Ху*вая Одесса» та «Одесса как она есть» із текстовим супроводом «коли дуже хочеш вручити повістку». Проте ніщо у відео не вказує на те, що військовий залазив до вікна будівлі саме з цією метою. До речі, це відео із таким самим текстом опублікував й російський інфоресурс «Сигнал». Таким чином, одеські телеграм-канали стають джерелом маніпуляцій і фейків для російських медіа.

2
Російські фейки в медіа середовищі Одеси
Російська пропаганда минулого тижня також ширилася інформаційним простором Одещини. У мережі опублікували зображення з даними щодо національного складу Одеси на 1894 рік, вказуючи на те, що українці на той час нібито взагалі не проживали в Одесі. Проте немає сумніву в тому, що у ХІХ столітті українці населяли так звану «Новоросію». Про це свідчить безліч фактів. Також прокремлівські акаунти розповсюджували відео великої черги у житловому районі, розповідаючи, що це «черги за хлібом в Одесі». Нібито у місті не вистачає харчів, поки «київський режим» вивозить зерно на Захід. Очевидні речі про те, що зерно кожного року йде на експорт і це не спричиняє продовольчої кризи в Україні, росіяни чомусь не розуміють.

Цікавими також є розповіді на військову тематику. Після ракетних атак, які Росія скоїла в Одеській області вранці 26 липня, телеграм-канал «Типичная Одесса» заявив, що ракети влучили у міст у Затоці та у склад боєприпасів у с. Біленьке Одеської області. Проте вже пообіді, після того як були опубліковані чисельні фото та відео потрапляння ракет у турбази смт. Затоки, той же телеграм-канал змінив свою думку й сповістив про те, що прилетіло все ж у базу відпочинку «Дорожник». Влучення ЗСУ у Антонівський міст в тимчасово окупованому російськими військами Херсоні також неоднозначно висвітлювалось у постах «Типичная Одесса». Спочатку телеграм-канал, як і російські колаборанти у Херсоні, намагався запевнити свою аудиторію, що «впродовж дня покриття мосту буде відновлено». Проте вже згодом виявилось, що через руйнацію моста російські окупанти вимушені були запустити паромну переправу.

Використання сексизмів чи мови ворожнечі стало традиційним атрибутом одеського медіа простору. Так в одному з місцевих медіа минулого тижня розповідали про «порушників міграційного законодавства з Молдови та Грузії», де особливо акцентується увага на походженні героїв кримінальної хроніки.

Інше видання у своєму матеріалі «Міська дама»: сукні для побачень та богослужінь» допустило надмірну об'єктивізацію у таких судженнях як «Що з одеською жінкою не роби, а вона завжди знайде привід вбратися у гарну сукню», «...проте краще, звичайно, коли крізь напівпрозору тканину проглядає міцна основа, залишаючи простір для здогадок та мрій». Знецінення жінок також присутнє у думці, що «до храму зовсім не потрібно ходити в бляклій одежині, треба одягатися пристойно, проте красиво».


Дослідження охопило період з 25 по 29 липня 2022 року. Загалом було проаналізовано 1268 повідомлення в стрічках новин 11 медіа та телеграм-каналів: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «Бессарабія інформ», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор», «Типичная Одесса», «Одесский фраер», «Одесса как она есть». «Х….я Одесса».

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Infocrime Odesa і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.