13.09.2022
Протидія самогубствам
На що варто звернути увагу?
Днями, 10 вересня, відзначався Всесвітній день запобігання самогубствам. Цю дату обрала Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією із запобігання самогубств. Суїциди є однією з найпоширених причин смертей серед підлітків, та й в дорослих вони забирають життя. В нашому суспільстві ця тема табуйована, чимало людей не розголошують справжню причину смерті своїх рідних. А невдалі спроби самогубств, якщо людина після них не звернулась до лікарні, взагалі проходять повз статистику.
Три роки тому менеджеру Юрію (ім'я змінене — прим. ред.) зателефонувала тітка. Вона плачучи повідомила, що в їх сім'ї сталась біда: його молодша сестра викинулась з вікна. Дівчинці було чотирнадцять років, на момент дзвінка вона лежала в тяжкому стані, в реанімації. Хлопець згадує, що він був у глибокому шоці від почутого. Робочий день уже перестав мати якийсь сенс, щоб його закінчити. Юрій не був очевидцем події, оскільки живе та працює в Одесі, в той час як його рідні мешкають в області. Тому про ситуацію міг судити тільки зі слів близьких та особистого досвіду проживання з батьками.

Прямою причиною та каталізатором цього випадку виявилася серйозна сварка з матір'ю. Після чергового моменту непослуху від сестри вона вирішила її повиховувати і, як кажуть, "перегнула палицю". Юрій абсолютно впевнений, що фізичного насильства не було. Коли він жив із батьками, сестру не "карали" ременем, як це відбувалося у випадку з ним чи його старшим братом. Але був моральний пресинг, жорсткий і агресивний. Того дня під час "виховної бесіди" мати розбила телефон сестри, яка, буквально, жила в цифровому світі: в соціальних мережах, де знайшла собі друзів за інтересами.
« Можу тільки уявити, як сестрі важливо було залишатися «зі світом на зв'язку». Думаю, цей момент і став точкою неповернення. Вона дочекалась моменту, коли мама почне займатися своїми справами, підставила крісло до підвіконня у своїй кімнаті, відчинила вікно п'ятого поверху та зробила крок. Але найжахливішим лишається той факт, що батьки не відразу зрозуміли, що сталася біда. Невідомо, скільки сестра так пролежала на зимній землі, поки перехожі та люди з вікон не здійняли галас і не сповістили батьків. У швидку допомогу взагалі зателефонувала сусідка, як тільки побачила цю «картину» у неї майже під самим носом. Вона живе на першому поверсі, вікна наших квартир в одній вертикалі, », - говорить Юрій.
Вчинок підлітка став великим потрясінням для родини, але Юрій сестру в цьому не звинувачує. Він каже, що цей стрибок з вікна став апогеєм накопиченої невпевненості в собі і закомплексованості, замкнутості, злості та агресії на світ і на рідних, яка накопичувалася роками, внаслідок некоректного виховання і відносин, неприйняття своєї особистості, навіть висміювання в деяких моментах, невміння слухати з боку батьків. Ця ситуація негативно вплинула на всю родину. Батьки Юрія отримали великий моральний удар, а його сестра — серйозні травми.

Лікарі у реанімації довго боролися за життя дівчинки. Вона перебувала у комі, у тяжкому стані майже тиждень. Переломи кісток, вибиті зуби, струс мозку... Це ще неповний список травм, які отримала сестрі Юрія внаслідок падіння. На щастя, переломів спини чи смертельних травм, несумісних із життям, не було. Десь 2-4 тижні відновлення проходило у лікарні, під наглядом лікарів. Після цього часу стан уже був стабільним, її відпустили додому. Відновлення продовжилося вже у спокійній домашній обстановці, але додався психологічний аспект.
« Насамперед, ще до виписки, батьки зробили ремонт у кімнаті сестри, щоб нічого не нагадувало про ту ситуацію. Згодом приєдналися походи до психологів, стоматологи, лікарі-ортопеди, фізіотерапевти. Ліки, харчування, сон, спокій, свіже повітря, увага та позитивні емоції стали основними засобами успішного відновлення. Вже три роки минуло після спроби суїциду, сестра почувається нормально. Її вже навіть не мучать головні болі, як було перші рік-півтора після того випадку. Рани затяглися, переломи правильно зрослися, синці розсмокталися, зуби поставили нові », — каже Юрій.
Хлопець відзначає, що після цього випадку він помітив покращення стосунків у родині, батьки стали уважнішими не тільки у відношеннях до сестри, але й до інших дітей. Наприклад, у плані виховання молодшої дочки, вони стали стриманішими, намагаються проводити лише словесну виховну бесіду, без участі морального пресингу. Однак, на думку Юрія, зміни не такі позитивні, як того хотілося б. Замість того, щоб спробувати «полагодити» себе за допомогою фахівців, батьки «лагодили» тільки сестру. Він вважає, що робота мала б бути комплексною.

Родинна історія Юрія не унікальна та й проблема суїцидів не нова для нашої країни. Існуюча ситуація теж не дає підґрунтя для психологічного здоров'я. Українці зараз живуть за стресових обставин, вони стали вразливішими до стресів. Проблеми зі сном через повітряні тривоги, невизначеність майбутнього, переживання за близьких негативно впливають навіть на людей, що живуть далеко від зони бойових дій. Але мільйони наших співвітчизників зіштовхнулись з війною безпосередньо. І як вона вплине на цифри самогубств ще доведеться порахувати.
« До війни Україна посідала восьме місце в світі за кількістю самогубств. Зараз важко сказати, бо повоєнна статистика ще невідома. Є різні дані щодо збільшення кількості суїцидів серед вимушених переселенців, але зараз про точні цифри важко щось говорити. І, звісно, важливо попереджувати суїциди. Якщо в людини були попередні спроби самогубства, випадки зловживання психоактивних речовин, є проблеми з фізичним або психічним здоров'ям, проблеми в житті, то вона знаходиться в групі. А от захисними факторами можуть бути наявність друзів, теплі стосунки в родині, », - зазначає лікар-психіатр Андрій Карачевський.
Війна негативно вплинула на психічне здоров'я українців. В Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що психологічної підтримки потребують близько 15 мільйонів українців. Близько трьом мільйонам необхідні сеанси психолога чи психотерапевта. Хтось з цих людей потребуватиме медикаментозної підтримки. А хтось поповнить статистику самогубств. В кожному випадку, кожній людині треба ставитись уважніше до свого ментального здоров'я та звертати увагу на психологічний стан своїх рідних. З великою ймовірністю, це допоможе уникнути трагедій.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".