чи стала поліція ближчою до людей?
Реформа правоохоронної системи

Українські полісмени стали заробляти від восьми до десяти тисяч гривень на місяць, в залежності від напрямку діяльності.
Реформа правоохоронних органів в Україні охарактеризувалась низкою скорочень. Так, наприклад, зараз в поліції Одеського регіону передбачена 6531 штатна одиниця, що стало вдвічі менше, ніж за нормами минулих років.

За часів міліції слідувати за дотриманням закону мало майже одинадцять тисяч чоловік, які далеко не завжди отримували гідну зарплату. Скорочення штату допомогло ж вдвічі-втричі збільшити зарплату наявним правоохоронцям. Офіційний заробіток капітанів та майорів у міліції рідко перевищував три з половиною тисячі гривень. Українські полісмени стали заробляти від восьми до десяти тисяч гривень на місяць, в залежності від напрямку діяльності.

Найбільше грошей отримують слідчі, трохи менше мають оперативні співробітники, вже за ними йде блок суспільної безпеки. Проте на цьому підтримка не обмежилась, адже ціни зростають і Уряду потрібно враховувати ці нюанси.

З першого січня цього року Кабінет Міністрів України виніс рішення про підвищення заробітної плати для поліцейських та рятувальників на тридцять відсотків. З початку 2019 року мінімальний заробіток для працівників ДСНС складатиме дев'ять тисяч гривень (для поліцейських трохи більше за цю суму).

Крім підвищення заробітної плати, планується видавати компенсації за оренду житла та систематизувати фінансовий лізинг таким чином, що правоохоронці мали змогу купити власні квартири. Ця допомога має додаватися до зарплати.

До того ж, державна підтримка збільшуватиметься за наявності в оперативника малолітніх дітей.

«В минулому році ми спільно з Урядом прийняли рішення про те, щоб збільшити фінансування кримінального блоку, який потребує уваги з боку держави. Я б дуже хотів щоб ті, хто займаються безпекою громадян, карний розшук, відділи попередження злочинів або їх розкриття, мали гідний рівень як технічного, та матеріального забезпечення.

Нам вдалося збільшити заробітну плату для працівників карного розшуку та слідства. У нас вона була 5-6 тисяч гривень на місяць, а сьогодні 10-14 тисяч, тобто зросла майже вдвічі. Спецпідрозділи мали аналогічну зарплату, зараз отримують від 9 до 21 тисячі гривень.

Дільничні офіцери взагалі в минулому році отримували 3200 гривень, а зараз мають більше 7 тисяч гривень
», - розповів про нововведення прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман
в 2017 році Національна поліція України та один з українських мобільних операторів підписали договір щодо співпраці
Сьогодні поліцейську реформу багато критикують, мовляв ні закордонні міністри, ні збільшення зарплат ніяк не сприяли покращенню правоохоронної системи. Злочинці продовжують гуляти на волі, обходити всі існуючі закони, а поліція нічого не може вдіяти. Необхідно враховувати той факт, що специфіка даної служби така, що наявність позитивних моментів ніхто не помічає. Відсутність злочинів, якби там не було, ми звикли сприймати як належне.

В той час як огріхи роботи полісменів стають фактично надбанням суспільства та гарячою темою обговорень. Критикувати недоліки системи, звісно, варто, особливо якщо вони заслужені. Проте важливо звертати увагу й на позитивні сторони.

Одним з головних напрямків діяльності оновленої української національної поліції є захист прав дітей. Поліцейські регулярно розроблять нові методики роботи з неповнолітніми, які зникли безвісти. Так в 2017 році Національна поліція України та один з українських мобільних операторів підписали договір щодо співпраці. Програма «Пошук дітей» спочатку стартувала в столиці, а в 2018 році дісталася Одеси.

Пошуковий проект складається з кількох взаємопов'язаних етапів. До мобільного оператора надходить запит на SMS-розсилку від поліцейських, формується група користувачів, які отримують повідомлення з прикметами зниклого неповнолітнього. Після цього ймовірні свідки, отримавши SMS, можуть впізнати дитину, вказавши де вона перебуває на даний момент.

В останні роки поліція почала активно впроваджувати в своїй роботи різні нововведення, які сприяють попередженню злочинної поведінки серед неповнолітніх дітей. Вже третій рік в Україні працює проект «Школа і поліція», а Одеса виявилась в переліку міст, де даний проект став пілотним. Він сприяв тому, що органи охорони правопорядку та навчальні заклади стали співпрацювати один з одним.

Проект був створений з метою обладнання комфортного та безпечного середовища для неповнолітніх. З ними працюють шкільні офіцери, під патронатом яких учні інтенсивно навчаються, дізнаючись про правила безпечної поведінки в побутових умовах, зокрема, на дорогах. Загалом, до даної освітньої програми долучилось понад сто одеських шкіл, що дало свої позитивні результати.

«Дуже тішить той факт, що цього літа до нас самостійно звернулись п'ятеро дітей віком від п'яти до дванадцяти років, які загубилися. Діти вже не бояться поліцейських, звертаються по допомогу самі, довіряють правоохоронним органам. Так була ситуація що хлопчик, який загубився і шукав, як дістатися дому, побачив машину патрульної поліції, повідомив про себе інформацію, сказав де проживає і був повернутий батькам.

Це серйозний показник довіри від наших наймолодших громадян. Хоча ще є над чим працювати, трапляються й негативні випадки. В мене було, що одну дівчинку батьки залякували, що прийде поліція і забере її. Вона плакала, ми з психологом двадцять хвилин витратили щоб заспокоїти її та довести, що це міф
», - згадує начальниця відділу громадськості Управління патрульної поліції в Одеській області Ганна Ліскова.
Реформа українських правоохоронних органів має активну підтримку з боку Європейського Союзу. Представники ЄС охоче діляться з нами своїм досвідом, прагнучи допомогти змінити систему захисту законів на краще.

Так в минулому році в Одесі відкрився регіональний офіс Консультативної місії ЄС в Україні з питань сектору громадської безпеки. Західні спеціалісти передають українським колегам свої напрацювання у сфері роботи з населенням, навчає українську поліцію комунікувати з пересічними громадянами. Адже основна мета поліцейської реформи полягає в посиленні ролі співробітництва громади та правоохоронних органів.

Останній пункт особливо актуальний, якщо згадати курс на євроінтеграцію, проголошений в Україні. Декларація намірів це звісно, вже позитивний крок на шляху реформ, однак треба щоб вони були реалізовані на практиці.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.