26.05.2021
Реформи і вино — красиве та корисне
З 18 по 23 травня в Одесі вперше відбувся міжнародний фестиваль «Одеса Wine Week». Проект зібрав на одному майданчику провідних фахівців виноробної галузі, вчених, енологів, виноробів, представників влади, національних та іноземних винних асоціацій, туристичної галузі. В заході також взяли участь сомельє, винні трейдери, виробники супутніх товарів і технологій, маркетологів, винні експерти. Всі вони разом шукали шляхи розвитку галузі з іншими сферами, зокрема із туризмом.
«Звичайно для Одещини, яка знаходиться в зоні ризикованого землеробства, виноградаство завжди було стабілізатором в економіці. На врожай винограду можна було розраховувати за будь-яких умов. За останні півтора десятки років просунулись технології, але ми повинні розуміти, що без підготовки виноградаря, як фахівця, нам не обійтись. Фестиваль вина в Одесі — брендова візитівка, яка дасть можливість розвивати продукт нашого товаровиробника не тільки на теренах України, а й поза її межами. Говорячи про гастрономічний туризм, особисто хочу зазначити, що багато поїздив світом, відчував різні континенти, кліматичні умови, кухні. Але в підсумку мене завжди тягнуло до одеської кухні", - зазначив керівник Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький на відкритті фестивалю.

Сергій Гриневецький
Завдяки подібним заходам, в небайдужих громадян з'являється можливість більше дізнатися про українські вина і докласти зусиль, спрямованих на популяризацію та просування бренду "українське вино", на створення винної візитки України, на інтеграцію України в світове співтовариство у цій галузі. Так, наприклад, за підсумками фестивалю вже у вересні портфель українських вин буде представлений на дегустації в Лондоні. Цей факт черговий раз підтверджує, що українська виноробна галузь має майбутнє в умовах євроінтеграції та реформ промислової галузі.

Згідно Угоди Україна-ЄС в 2026 році виноробну галузь очікують зміни, виробники вина ставляться до них, загалом, позитивно. Вони вже зараз готуються до майбутніх інновацій і готові виконати вимоги Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, зокрема з переходу на нові найменування продукції, після завершення перехідного періоду, тобто після 2026 року.
Проте є такі речі, що викликають у виноробів занепокоєння. Через державну політику європейських країн щодо виноробства і відсутність її як такої, для України, конкуренція на локальному ринку очікується важкою. Різні винороби під час конференцій наголошували, що нововведення обнулили мита на імпортне вино, які ускладнюють можливість чесної конкуренції на українському ринку, бо винороби ЄС мають дотаційну складову. Їм компенсують витрати на посадку виноградника, зрошення, будівництво виноробень і так далі. Тобто близько 70% вартості пляшки оплачується державою.

Українські виробники такої підтримки від держави не мають. Якщо великі заводи мають налагоджений збут та своїх шанувальників, що купують продукцію, то маленьким підприємствам за таких умов розвиватись складно. Виноробам України необхідно об'єднуватися, щоб привернути увагу державних структур для розвитку цього напрямку економіки, який включає в себе винний туризм, виноградарство і виробництво вина, а значить збільшення ВВП країни. Також для подальшого розвитку варто шукати партнерів з інших галузей.
Викликана короновірусом ситуація істотно знизила потік туристів в минулому році, у всіх країнах, в той же час порадувала зростанням внутрішнього туризму. Українці стали цікавитися гастро і винними турами. Зокрема, винзавод«Коблево» на Миколаївщині запрошує гостей на екскурсію та дегустацію, аналогічні заходи організовують "Шабо" в Одеській області та виноробня Трубецького на Херсонщины.

Особливе значення під час винних турів приділяється безпеці, а саме, туристи забезпечуються усіма необхідними засобами захисту, а працівники контролюють дотримання правил, затверджених МОЗ. Карантинні обмеження хоч і додали складнощів, однак водночас й простимулювали розвиток внутрішнього туризму. Люди звернули увагу на локації, що знаходяться в них під боком, а не за тисячі кілометрів від дому.
« Поряд з нами є багато місць, які можуть вражати, надихати, дивувати і дарувати яскраві враження. Такі локації є і в нашому краї, адже наше підприємство розміщене в унікальному місці поряд з ландшафтним парком «Тилигульський», на березі лиману, поблизу Чорного моря. Завітавши до виноробного краю «Коблево» ви можете не лише спробувати чудові вина в асортименті, а також побачити великі ділянки виноградників, влаштувати там фотосесію і навіть спробувати свої сили в збиранні винограду на світанку, відчути всю велич виноробства на екскурсії по всіх виробничих майданчиках виноробні, починаючи від переробки винограду і закінчуючи розливом готового вина в пляшку, » - розповідає головний технолог винзаводу «KOBLEVO»Тетяна Матвєєва.

Тетяна Матвєєва​
Також туристи можуть відвідати картинну галерею робіт відомих українських та зарубіжних художників, адже в Коблеве вже багато років проходить Всеукраїнський мистецький пленер, який збирає художників зі всієї України, а свої картини, на які надихнули живописна місцевість цього краю та вина, багато хто із митців із задоволенням залишає в галереї винзаводу.

Для любителів романтики влаштовують виїзні дегустації на берег Чорного моря, де можна насолодитися неймовірним заходом сонця за келихом смачного вина. Урізноманітнити винний тур можна спробувавши свої сили під час катання на кайтсерфі, йоги на каяках, або відвідавши устричну ферму, що знаходитися неподалік від Винного Дому.
Однією з важливих особливостей саме українських вин є те, що у нас є локальні автентичні сорти, заради яких до України приїжджають сомельє світового рівня. Наприклад, сорт Одеський Чорний — якому високу оцінку надала сомельє з США Ча МакКой, яка вважається однією з кращих у своїй галузі серед молодих спеціалістів світу.

В цілому, українські вина гідно конкурують із закордонним і в багатьох країнах мають своїх шанувальників. Так в Україні є виробники, які експортують виноробну продукцію до багатьох країн світу. Тому сподівання що реформи не нашкодять, а простимулюють розвиток виноробства в нашій державі, не є безпідставними.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".