24.09.2022
Реформи під час війни
Топ-5 законодавчих змін, які запроваджуються під час та всупереч воєнному стану.
Повномасштабне російське вторгнення принесло для України дуже багато горя. Зруйновані вщент міста, тисячі загиблих людей, мільйони біженців, які шукають прихистку як в безпечних регіонах України, так і за кордоном. Навіть люди, які безпосередньо не зіштовхувались з війною, відчули серйозний стрес, який доведеться ще довго долати. А економіка країни переорієнтувалась на забезпечення армії та підтримку військових. За таких обставин, здавалося б, не може йти мови про жодні реформи. Однак вони відбуваються.

Після 24 лютого був прийнятий ряд законодавчих змін, спрямованих на покращення соціальних послуг, доступності більшого спектру медичних препаратів, захисту населення. В одних випадках заплановані новації відбуваються всупереч війні, в інших – вороже вторгнення стало каталізатором їх швидшого впровадження. І хоча в загальному плані хід реформ сповільнився, порівняно з попередніми роками, наш Уряд продовжує працювати, з перспективою на майбутнє. Ми вирішили зробити добірку найцікавіших змін, які запрацювали в останні сім місяців.

1. Трава – не наркотик, а ліки
Легалізація медичного канабісу довгий час викликала багато суперечок. Діюча речовина в рослині вже встигла довести свою ефективність в терапії понад п'ятидесяти захворювань. Два роки тому Комісія ООН з наркотичних речовин постановила прибрати канабіс та його похідні зі списку особливо небезпечних наркотиків. В ньому він перебував понад 60 років. Зараз медичну коноплю легалізували більше ніж в сорока країнах світу. В Україні було багато спроб вивести "з тіні" канабіс для медичних цілей, проте це вдалось зробити тільки після початку війни.

В червні Кабінет міністрів України підтримав законопроєкт "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності". В МОЗ зазначили, що таку легалізацію стимулювало передбачення негативних наслідків війни на психологічний стан українців. Українські медики прогнозують, що після завершення бойових дій близько 20 % українців потребуватимуть медикаментозного лікування внаслідок стресових розгладів. Новий закон дозволить використовувати для цих цілей медичний канабіс.
2. Всі до зброї!
В 2023 році українці отримають можливість вільно купувати короткоствольну зброю. Відповідні закони будуть прийняті до кінця року. Легалалізація зброї була ще одним суперечливим питанням, викликала багато суперечок. Довгий час в нашому суспільстві не було консенсусу щодо цього питання, проте після повномасштабного вторгнення кількість людей, що підтримують цю ініціативу, зросла вдвічі. Так за соціологічними опитуваннями групи "Рейтинг" 58 % респондентів підтримують вільне володіння вогнепальною зброєю. В 2018-2021 роках таке право відстоювали близько четверті опитуваних.

В Міністерстві внутрішніх справ зазначають, що протягом осені можуть з'явитись додаткові рішення, які допоможуть контролювати обіг зброї. Перевіряти, кому вона належить, на кого зареєстрована, яким чином відбуватимуться планові перевірки. При тому в МВС впевнені, що українці достатньо свідомі для адекватного володіння зброєю. З початку війни люди отримати на руки тисячі одиниць зброї й довели, що масове володіння не спровокувало сплеск конфліктних ситуацій.
3. Маленькі податки для росту економіки
В зв'язку з воєнним станом в Україні були внесені зміни до Податкового кодексу. Уряд запропонував пакет рішень, орієнтований на полегшення життя як підприємців, так і людей, не задіяних в бізнесі. Ключове нововведення реформи - добровільна сплата податків представниками малого бізнесу. Також були скасовані усі перевірки, щоб люди могли зосередитись на роботі та знайти шляхи до виживання. Фізичні особи-підприємці та юридичні особи з річним оборотом до 10 мільярдів гривень сплачують єдиний податок в обсязі 2% від зароблених коштів.

Зараз ФОПи не сплачують податок на прибуток та ПДВ. Зміни торкнулись всіх підприємців, крім тих, що задіяні в гральному бізнесі, виробництві алкоголю та тютюнових виробів. Також ФОПи ІІ і ІІІ груп можуть не платити єдиний соціальний внесок за співробітників, які були мобілізовані під час війни. За них ЄСВ платитиме держава, строком з 1 березня і до завершення воєнного стану. До того ж, підприємці отримали право сплачувати за себе ЄСВ добровільно.
4. Нова українська школа – другий етап
У 2017 році українські діти почали вчитись за програмою "Нової української школи", орієнтованої на всебічний розвиток дитини. Зараз перший етап реформи минув, цьогоріч НУШ мала стартувати в плановому режимі в усіх п'ятих класах України. Були побоювання, що повномастшабна війна відтермінує шкільну реформу. Але, на щастя, цього не сталось. Діти, які цьогоріч перейшли до середньої школи, продовжують здобувати знання за Держстандартом базової середньої освіти.

До початку війни в українські педагоги вже були готові працювати за оновленими правилами, що продовжити реформу. Міністерство освіти підтримувало контакт з регіонами, з очільниками обласних департаментів освіти та з інститутами післядипломної і педагогічної освіти. Також допоміг досвід 130 українських шкіл, в якому ще рік тому був запроваджений пілотний проект п'ятих класів, які вже тоді працювали за стандартами НУШ.
5. Про пенсіонерів не забули!
До повномасштабного вторгнення планувалось, що реформа запрацює в наступному 2023, або максимум в 2024 році. Необхідність таких змін назріла давно, адже через чинну систему виплат пенсіонери, навіть ті, що тяжко й довго працювали багато років, опинялись на межі виживання. Поступовий перехід від принципу солідарності до принципу накопичування мав ліквідувати цю нерівність. Проте ці плани порушила війна.

Реалізацію пенсійної реформи вирішили відкласти на післявоєнний період, проте над її реалізацією робота йде вже зараз. Кабінет міністрів пропонує провести пенсійну реформу після закінчення війни. Планується, що через рік після завершення воєнного стану, з 1 січня в нас запровадять обов'язковий накопичувальний рівень пенсії. Він має стати додатком до чинної солідарної системи. Поки відповідні міністерства займаються напрацюванням всієї нормативної бази, щоб накопичувальна пенсія запрацювала так швидко, як тільки це можливо.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".