Розмова з сімейним лікарем: як вберегтися від коронавірусу?
Тема епідемії коронавірусу сьогодні в усіх на вустах. Захворювання, яке вперше діагностували наприкінці минулого року в китайському місті Ухань, зараз охопило всі континенти, крім Антарктиди. Не оминула нова хвороба й Україну. Третього березня в Чернівецькій області було діагностовано перший випадок COVID-19 в нашій державі. Станом на 13 квітня, хворих вже налічувалось понад три тисячі, з них 93 людини померли.
Якщо ви відчуваєте себе зле, зверніться до сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію. Після медичної реформи саме ця категорія медиків стала першим рубежем оборони в боротьбі з епідемією. Варто бути чесним зі спеціалістом, бо від наданої інформації залежить діагностика, подальше лікування та, можливо, порятунок вашого життя. Сумна практика показує, що жарти з новим захворюванням погані.
На Одещині офіційно зафіксовано 69 випадків коронавірусної інфекції. Хвороба виявилась фатальною для жінки 1959 року народження з міста Подільськ. За останній тиждень кількість діагностованих випадків зросла вдвічі. Тому питання, як захистити себе, досі лишаються актуальними . Відповіді на деякі з них нам надала лікарка загальної сімейної практики Євгенія Крамаренко.
- Євгеніє Миколаївно, добрий день. Скажіть будь ласка, чим відрізняється новий коронавірус від знайомих нам грипу та ГРВІ?

Основна відмінність коронавірусної інфекції від грипу полягає в тому, що проти вірусу грипу є вакцина та існує специфічне лікування. За шляхом поширення, симптомами чи перебігом хвороби ці інфекції мають багато схожого. Тому дуже важливо при появі ознак застуди сконтактувати із сімейним лікарем та знаходитись під його наглядом.
- Хто найбільше ризикує заразитися і для яких груп населення вірус представляє найсерйознішу небезпеку?

Найважче інфекція протікає у людей у віці старше шістдесяти років, а також у людей з хронічними захворюваннями. Однак це не виключає можливості, що людина, яка не відноситься до групи ризику може мати важкий перебіг інфекції. Тому в такій ситуації самолікування є абсолютно недоречним, всі свої дії потрібно узгоджувати з лікарем. Що стосується ризику зараження - він дуже великий у медичних працівників та осіб, які не дотримуються заходів безпеки в умовах карантину. Нехтування правилами гігієни призводить до несприятливих наслідків.

- Яких заходів потрібно вжити, щоб уберегти себе і близьких від зараження?
Слідкуйте за актуальною інформацією про спалах, яка постійно оновлюється на веб-сайті Кабінету Міністрів України або Міністерства охорони здоров'я. Максимально дотримуйтесь карантинних заходів. У разі гострої необхідності вийти за покупками дотримуйтесь соціальної дистанції в півтора метри від інших людей. Одягайте маску, перебуваючи в громадських місцях. Часто ретельно мийте руки з милом не менше двадцяти секунд або обробляйте їх спиртовмісним антисептиком.
- Як поводити себе в місцях скупчення людей?

Уникайте торкання обличчя, рота чи носа руками. Дуже важливим є дотримання правил респіраторної гігієни, тобто при кашлі або чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя, після чого викинути серветку і обробити руки. Варто утримуватися від вітання з допомогою рукостискань, обіймів або інших варіантів, що відбуваються шляхом тісного фізичного контакту. Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома. За появи перших симптомів звертайтеся до лікаря.
- Що робити, якщо ви відчуваєте, що захворіли або підозрюєте, що можете бути носієм коронавірусу?

Найперше, що потрібно робити, це зв'язатися зі своїм сімейним лікарем, педіатром або терапевтом. Він буде супроводжувати і давати чіткі алгоритми дій.У разі появи небезпечних ознак, таких як температура, що не збивається, виражена слабкість, утруднене дихання, кровохаркання, необхідно негайно звертатися за медичною допомогою, зателефонувавши за номером 103.

- Як підготуватися до візиту лікарів?

Перед зустріччю медиків в будинку треба вжити таких заходів: добре провітрити приміщення, ретельно вимити руки з милом, одягти маску, мати під рукою документи, наприклад, паспорт, висновки лікарів за наявними хронічними захворювання або медичну картку. Загалом, у спеціалістів є чіткі алгоритми дій і для мінімізації ризиків потрібно максимально дотримуватися їхніх рекомендацій.

- Як довго хвора людина залишається заразною?

Вірус в основному поширюється через краплі, що виділяються з дихальних шляхів людини при кашлі або чханні. Ризик зараження від людини, що не має ніяких симптомів, вкрай низький. Супровід пацієнта проводиться протягом всього періоду хвороби і тільки медики приймають рішення про припинення ізоляції.

- Чи є якесь специфічне лікування від коронавірусу?

На сьогоднішній день специфічного лікування з доведеною ефективністю проти коронавірусної інфекції немає. Хворі отримують тільки симптоматичне лікування.
- Яка тактика є кращою, в залежності від ступеня важкості захворювання?

Переважна більшість хворих, в 80% випадків, переносить інфекцію в легкій формі, проходить лікування амбулаторно із суворим дотриманням самоізоляції. Хворі з формами середнього та тяжкого ступеня важкості вимагають стаціонарного лікування. У кожному конкретному випадку маршрут пацієнта визначає лікар.
- Якщо людина хворіє на коронавірус в легкій формі, лікується амбулаторно в багатоквартирному будинку, чи існує небезпека для його сусідів по під'їзду?

- Треба пам'ятати про стандартні заходи безпеки. Якщо їх ретельно дотримуватись, жодної загрози для сусідів не буде.
- Як організувати свій побут людині яка хворіє на коронавірус, щоб вберегти себе та оточуючих?

- Людині, що заразилась, необхідно самоізолюватись або максимально дистанціюватися від близьких. Треба носити маску, ретельно стежити за гігієною рук, дотримуватися респіраторного етикету, часто проводити провітрювання приміщень та не забувати про вологе прибирання.
- Чи є якісь прогнози з приводу того, коли карантинні обмеження скасують і від чого це буде залежати?

На даний момент епідемічна ситуація вимагає жорстких карантинних обмежень, їхня тривалість буде залежати від поширеності інфекції та кількості хворих. Як тільки активність епідемічного процесу піде на спад карантинні заходи будуть переглянуті. Чим сумлінніше ми всі будемо дотримуватися впроваджених обмежень, тим швидше вдасться досягти спаду активності епідемічного процесу.
Спілкувалася
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".