Що я можу зробити?

Гід із ефективного використання енергоресурсів
Після підвищення цін на житлово-комунальні послуги частина українців зрозуміла: енергоефективність – головний біль не лише парламентарів або Кабінету міністрів. Цифри свідчать про те, що попит на зміни відчутний і знизу. Зокрема, із 2014 року понад 220 тис. українських сімей скористалися програмою «теплих» кредитів і залучили на енергоефективні заходи більше 2,9 млрд. грн. бюджетних коштів. Поспілкувавшись із експертами, ми розробили невеличкий гід для тих, хто поки що не наважився на конкретні дії, але хотів би розумніше використовувати енергію та гроші.

Крок #0: не поспішати
Найважливіше, що одностайно радять експерти, коли йдеться про енергоефективні заходи, – не поспішати. Часом надмірний ентузіазм може вилізти боком.

Приміром, так звані клаптикові утеплення, які часто стають першим і єдиним кроком на шляху до енергоефективності. Це тільки один із прикладів того, як не варто робити, але він заслуговує на декілька абзаців, адже є вкрай популярним серед українців сьогодні.

Найчастіше клаптикові утеплення – це наслідок відчаю активних мешканців, які не змогли домовитися зі своїми сусідами про модернізацію всього будинку. Ось лише деякі з наслідків, які може мати таке рішення.

По-перше, якщо у Вашому будинку центральне опалення, а в квартирі немає окремого лічильника, ніякої фінансової економії, звісно ж, не отримати.

По-друге, клаптикове утеплення може зашкодити Вашому здоров'ю. Оскільки дощ і сніг переважно падають не вертикально, а під кутом, вода обов'язково потраплятиме під пінопласт, тож є велика ймовірність, що під утеплювачем з'явиться грибок.

По-третє, клаптикові утеплення шкодять і самій стіні. Це пов'язано з тим, що влітку температура стін на «прямому сонці» може сягати 70 градусів, натомість під утеплювачем не перевищуватиме 25 градусів. Від великої різниці температур по периметру утеплювача утворюватимуться тріщини.

Отже, як бачимо, від недалекоглядних кроків більше шкоди, ніж користі. Тому почнімо з початку – із кроку #1.
Крок #1: зрозуміти реальну картину
Енергоефективна поведінка – це стиль життя, безліч дрібниць і звичок, непомітних на перший погляд. Отож, якщо Ви все-таки вирішили почати більш ефективно використовувати енергоресурси, перше, що слід зробити, – зрозуміти свою стартову точку, тобто створити автопортрет споживача.

Довіртеся цифрам. Почніть стежити за показниками лічильника, з'ясуйте, які ще графи, окрім «разом до сплати», є у квитанціях за комунальні послуги, порівняйте свої цифри з цифрами у квитанціях друзів і родичів, які живуть окремо, але мають схожі параметри житла.

Після цього зверніть увагу на свої звички. Чи тече вода з крану в той час, як Ви чистите зуби? Чи увімкнене світло в кімнаті, поки Ви п'єте чай на кухні? Чи доводилося Вам рятуватися від надмірного тепла за допомогою відчинених вікон?

Якщо Вам здається, що все це несуттєво, наведемо лише один приклад. Кожен раз, коли ми намилюємо руки, не закриваючи кран, із нього витікає 15-20 літрів води. Якщо одна людина митиме таким чином руки тричі на день, за рік ця цифра перетвориться на 16 500-17 000 літрів.

Тому дрібниці теж варто помічати. Тільки так можна побачити реальну картину та усвідомити, до чого призводять конкретні дії чи бездіяльність.

Крок #2: мінімум зусиль і максимум результату
Отже, Ви знаєте всі хиби своєї побутової поведінки й хочете виправити їх. На щастя, цей процес можна розпочати без суттєвих технічних втручань і вкладання коштів. Найчастіше навіть незначних змін буде достатньо, аби кардинально змінити Ваш стиль використання ресурсів. Ми зібрали кілька простих порад, які допоможуть заощадити воду, світло та тепло, і, як наслідок, – Ваші гроші.
Усереднена структура річного споживання енергії українськими домогосподарствами

Для того, щоб заощадити тепло:
не «барикадуйте» батареї меблями, не завішуйте їх шторами; це заважає нагрітому повітрю рівномірно поширюватися кімнатою; тепловіддача батарей зменшується майже на чверть;
провітрюйте швидко; відчинена впродовж тривалого часу кватирка охолоджує кімнату, а не провітрює її;
розташуйте за батареєю звичайну фольгу або пінофол (Ви точно хочаб раз бачили цей віддзеркалювальний теплоізолятор – його часто використовують для збереження тепла в різних установах); він допоможе не перегрівати стіну за батареєю, а спрямувати тепло у кімнату.
Для того, щоб заощадити електроенергію:
періодично витирайте/мийте освітлювальні прилади і вікна, аби не втрачати світло даремно;
не ставте холодильник поруч із плитою або батареєю; для нього бажано знайти прохолодне місце, тоді пристрій не використовуватиме для охолодження зайву енергію (аналогічна ситуація і з гарячими стравами: бажано почекати, поки вони охолонуть, і тільки тоді класти в холодильник);
вимкніть світло, якщо не плануєте перебувати «тут і зараз»; навчіться вмикати електроприлади тільки тоді, коли вони вам дійсно потрібні;
коли купуєте нову техніку, завжди звертайте увагу на клас її енергоефективності – від найбільш енергоефективних А+++ до В, С, D…
Для того, щоб заощадити воду:
щільно закручуйте крани; вимикайте воду, коли чистите зуби або голитеся;
не чистіть овочі та не полощіть білизну під проточною водою; овочі краще помити заздалегідь і ополоснути після, а для полоскання білизни краще наповнити ванну або таз;
душ економніший за ванну – Ви використаєте в рази менше води;
під час миття посуду закручуйте кран; краще помити посуд у наповненій водою раковині, попередньо закривши злив; ополіскувати посуд чистою водою теж варто в окремій ємності (такий стиль миття посуду можна побачити на європейських кухнях).
Усі запропоновані вище поради не вимагають жодних додаткових витрат. Однак ці зміни суттєво вплинуть на те, скільки ресурсів Ви споживаєте, а отже, і на квитанції за комунальні послуги.
Крок #3: замовлення енергоаудиту
На тепловізійному кадрі видно, що основні втрати тепла у цьому будинку – навколо старих вікон і біля отворів для витяжки. Біля пластикового вікна ж (правий нижній кут) втрати тепла найменші
Уявімо, що Ви зробили перші два кроки: оцінили власне споживання енергоресурсів і відкоригували деякі побутові звички. Витрати на комунальні послуги зменшилися, тож тепер Ви не хочете зупинятися на досягнутому.

У такому випадку наступним кроком має бути проведення енергоаудиту – професійного комплексного енергодослідження Вашої квартири, приватного чи навіть багатоповерхового будинку.

Основний результат цього заходу – перелік енергоефективних дій, які слід зробити в конкретному випадку, аби оптимізувати використання енергії.

Отже, із чого складається енергоаудит, що він перевіряє та скільки таке задоволення може коштувати?

Енергоаудит складається з таких частин:
1
Аналіз теплового контуру
Фахівці з'ясовують, наскільки добре та правильно утеплена Ваша будівля, чи наявні наднормові втрати тепла. Якщо будівля утеплена, вивчаються характеристики самого утеплювача, наприклад, паропроникність і горючість.

Попри міф про те, що усі проблеми від нестачі тепла, експерти стверджують, що будинки бувають не лише недогрітими, а й перегрітими. І тих, й інших в Україні, виявляється, вдосталь; у обох випадках ситуацію можна виправити;
2
Аналіз параметрів мікроклімату
Тобто температури, вологості, якості повітря, рівня освітленості тощо. Кожен із фактичних показників порівнюють із «нормою», згодом розробляють рекомендації;
3
Перевірка безпеки експлуатації обладнання
Перевірка газових приладів та обладнання, наприклад, чи добре працює газовий котел, чи немає витоків; у якому стані електропроводка, чи немає ніде перенавантажень;
4
Перевірка ефективності системи теплопостачання
Спеціалісти вивчають, чи є у Вашого помешкання резерви для економії: чи можна модернізувати систему опалення, чи варто переходити на якісь альтернативні джерела тепла тощо.
Важливо, що енергоаудит можна проводити не лише у готових будинках, які необхідно модернізувати. Часом енергоудиторів запрошують ще на стадії планування нової будівлі, щоб від самого початку зробити її енергоефективною.

Орієнтовна ціна якісного енергоаудиту – 3-5 грн. за квадратний метр опалювальної площі.

Під час вибору енергоаудитора варто звертати увагу на досвід компанії, її обладнання та кількість проведених енергоаудитів. Не зайвим буде почитати відгуки попередніх клієнтів.


Крок #4: програми відшкодування
Перед тим, як вкладати кошти в енергоефективні заходи, варто ознайомитися з програмами відшкодування. Це дасть Вам можливість повернути частину витрачених грошей. Важливо пам'ятати, що як державні, так і недержавні програми відшкодовують тільки ті кошти, у цільовому використання яких вони впевнені. Ось деякі приклади таких програм.

Державна (урядова) програма «теплих» кредитів відшкодовує українцям певний відсоток «тіла» позики, взятої на здійснення енергоефективних заходів. Роботу програми забезпечують чотири державні банки. За цією схемою українці вже отримали 432,44 млн. грн. відшкодувань. Детальніше з умовами відшкодування коштів за програмою «теплих» кредитів можна ознайомитись тут.

У різних областях України також діють місцеві програми відшкодування коштів, витрачених на енергоефективні заходи. Переважно вони відшкодовують частину відсоткової ставки – тобто відсотки за кредитами. Інформацію про місцеві програми відшкодувань можна отримати на сайтах обласних і міських рад України або зателефонувавши на гарячі лінії цих установ. Пам'ятайте, що Ви можете одночасно подаватися на державну та місцеву програми відшкодувань.
Окрім вищезгаданих програм, діє ще й міжнародна програма «IQ energy», гасло якої «зробіть Ваш дім енергоефективним». Детальніше з умовами відшкодування коштів у рамках цієї програми можна ознайомитися тут.
Loading...

Loading...

Крок #5: виконати рекомендації фахівців
Тепер, коли Ви маєте на руках перелік експертних рекомендацій і обрали для себе програму відшкодування коштів, можна розпочинати модернізацію житла.
Наостанок ми вирішили дізнатися, які побутові проблеми, пов'язані з енергоефективністю, турбують сьогодні звичайних українців. Для цього провели бліц-інтерв'ю з жителями різних регіонів України і зафіксували їхні запитання, скарги та сумніви. Відібравши найбільш цікаві та різнопланові, на нашу думку, проблеми, ми звернулися з ними до фахівців. Енергоконсультацію спеціально для «Україна+» провели експерти з енергоефективності Святослав Павлюк і Анна Шумейко.
Святослав Павлюк
Головний експерт Реанімаційного пакету реформ із питань енергоефективності. Екс-керівник програми «Угода мерів», у рамках якої муніципалітети 120-ти міст України розробляли програму скорочення викидів CO2 і споживання енергії на 20% до 2020 року. Зайнятий у сфері енергозбереження понад 10 років.
Анна Шумейко
Експертка з енергозбереження Національного екологічного центру України, менеджерка групи «реформи енергетичного спектру» Реанімаційного пакету реформ. У рамках проекту Європейської комісії модернізовувала житлові будинки в Амстердамі, Будапешті та Софії. Після цих заходів витрати на утримання житла скоротилися вдвічі.
Львів'янин пан Роман сумнівається, чи доцільно опалювати помешкання пічками
Я живу в старому будинку в історичній частині міста. У квартирі високі стелі й пічне газове опалення. Зараз планую робити ремонт, але пічки в будь-якому разі залишу, адже вони дуже гарні, ексклюзивні, можна сказати, раритетні.

Єдине у чому я маю сумніви, – чи вистачить самих пічок, щоб протопити велику квартиру, чи все-таки варто залишити їх заради краси, а паралельно поставити газовий котел?
Сумчани Наталя та Олександр вимикають батареї в квартирі, а платять так, ніби палили «на повну»
Ми з чоловіком живемо в багатоповерхівці з центральним опаленням, маємо загальнобудинковий лічильник.

Цієї зими до нас прийшли представники комунальних служб, відкрутили на «максимум» вентиль, що подає тепло у цілий дім й опломбували. Сказали, буцімто в кутових квартирах холодно, тож вони мають орієнтуватися на них.

Тим часом у нашій квартирі немає чим дихати: температура 26-28 градусів. Доводиться перекривати батареї, відчиняти кватирки – опалюємо вулицю, наче в нас той газ безкоштовний.

Попри це щомісяця отримуємо платіжки за опалення на «круглі» суми, наприклад, за лютий мали сплатити 1 760 грн. Чи можна щось зробити, щоб використовувати тепло ефективніше й, зрештою, менше платити?
Пан Дмитро з Хмельниччини хоче утеплювати будинок, але не знаходить підтримки співмешканців
Я би хотів утеплити будинок, щоб заощаджувати тепло та кошти. Однак більшість з моїх сусідів – субсидіанти, тому їм байдуже, наскільки енергоефективне їхнє житло – усе одно квитанції прийдуть із «нулями».

Чи є у мене якісь варіанти вирішення цієї проблеми, окрім як сплачувати ледь не всю вартість утеплення будинку самостійно?
Пані Олена з Івано-Франківська скаржиться на поганий настрій через нестачу денного світла
Квартира, де я мешкаю, через специфіку планування дуже темна. Вікна з вітальні та кухні виходять на двір у формі колодязя, тож у приміщенні недостатньо денного світла. Це відображається не лише на рахунках за електроенергію давно помітила, що штучне освітлення не сприяє й гарному настрою.

На перепланування я навряд чи наважуся. То, може, є якісь інші способи зробити квартиру світлішою?

Пані Ольга з Чернігівської області вагається, чи переходити з опалення дровами на хмиз або тирсу
Я пенсіонерка, живу в селі. Свій дім опалюю самостійно, дровами. Топлю невеликий котел, він нагріває батареї; деревину мені привозять на замовлення лісники, переважно це сухостій.

Нещодавно я почула, що палити дрова не так добре, як тирсу або щепу. Кажуть, і природі не шкодить, і тепла більше дає. Мені в це, по правді, не дуже віриться. Як тирса може давати більше тепла, ніж дрова?

Поясніть, будь ласка, чи насправді доцільно переходити на новий вид палива і чи буде мені держава оплачувати тирсу або щепу так само, як зараз оплачує дрова?
P. S. Якщо раптом Ви станете справжнім Ґуру енергоефективності й забажаєте змінити не лише власний стиль життя, але й законодавчу базу України в цій царині, – підтримайте реформи! В інфографіці нижче ми зібрали для Вас пакет актуальних законопроектів, які за умови їх прийняття створять більш сприятливий ґрунт для енергонезалежності України. Аби дізнатися про будь-який із цих законопроектів, просто натисніть на його назву.
Loading...

Loading...

Зробити цей гід максимально корисним нам допомогали експерти з таких організацій:
~
Текст, інфографіка та подкасти -
Альона Шестопалова і Костянтин Янченко
Фото зі сайтів: Leopolis.news; Domik.ua;
Profidom.com.ua



Made on
Tilda