Що заважає створенню Лазурненської ОТГ?
Процес утворення громад на півдні України продовжується
Процес утворення громад на півдні України продовжується. Курортне селище Лазурне на Херсонщині теж почало думати, як перейти до нового статусу. Нещодавно депутати місцевої ради звернулися до голови з пропозицією про об'єднання, у відповідь отримали листа, і це вилилося у тривалу переписку. Які причини заважають появі нової ОТГ? Чому мешканці селища не сприймають децентралізацію, як реформу? Читайте далі в нашому матеріалі.
смт. Лазурне
Згідно перспективного плану розвитку, розробленого в Херсонській області, депутати запропонували створити ОТГ на базі смт. Лазурне та Володимирівської селищної ради. До складу останньої входять ще два села: Лиманське та Новоросійське. На даний момент нічого не чути про результати, бо сама відповідальна група знаходиться в процесі своєї роботи. Вони розглядали тільки питання об'єднання із Софіївкою, проте в напрямку перспективного плану не рухались.

Вперше із пропозицією про об'єднання до голови селищної ради звернулися влітку минулого року. Робоча група була створена згідно листа, направленого до Лазурненської селищної ради від Софіївської сільради. Вони висловили бажання об'єднатися з Лазурним, і саме через це була створена комісія, яка опрацьовувала питання співпраці саме з цим населеним пунктом. Потім, у лютому цього року, в депутатському корпусі запропонували об'єднати Новоросійське, Володимирівку та Лиманське з центром у Лазурному. Проте зараз ніяких планів конкретних планів з приводу них немає.

«Ми ініціювали об'єднання з Володимирівською сільрадою, але не відкидаємо й інші варіанти. Якщо будуть пропозиції від інших населених пунктів, що вони хочуть бути з нами, то ми готові їх вислухати. Ми ініціювали питання об'єднання в рамках нашого Скадовського району з цими селами й цьому було багато причин. В нас територіально одні дороги, багато наших мешканців має там має близьких родичів. З цими селами в нас поки що є більше спільного, ніж з іншими населеними пунктами. В подальшому, якщо ОТГ буде успішною, ми можемо вести діалог з приводу укрупнення, приєднання інших територій до вже існуючої громади», - вважає депутат Лазурненської селищної ради Борис Бондаренко.

Борис Бондаренко
Утворення однієї великої громади з самого початку, на думку керівництва, не дасть позитивних результатів. Якщо почати з об'єднання багатьох населених пунктів, то малоймовірно, що громада з цим впорається навіть в політичному плані. Лазурне досить самодостатній населений пункт, який мав у минулому році профіцит бюджету 2,7 мільйонів гривень. Він був невикористаний та перейшов на поточний рік.

Тому в селищі не дуже поспішають змінювати форму правління. Навіть якщо вдасться дійти консенсусу, потрібні суспільні обговорення, чи дійсно громада вважає за потрібне об'єднуватись подібним чином. Якщо громада скаже «так», то після цього буде створена робоча група, що розглядатиме це питання. У випадку відмови доведеться чекати слушного часу. Проте у Лазурному не бачать в цьому приводів для хвилювань. Адже перед об'єднанням треба ретельно вивчити всі нюанси.
Так історично склалося, що в селищі постійно відбуваються якісь політичні рухи, що не йдуть на користь населеним пунктам. Закон про добровільне об'єднання громад був прийнятий в 2014 році, однак за цей час з місцевими жителями ніхто не спілкувався. Тим часом у 2015 році відбулися вибори, в наступному 2016 – ще одні, позачергові.

Багато людей бояться децентралізації через те, що сприймають її як чергові перевибори, політичні сварки. Вони не дивляться на це, як на реформу. Тому багато мешканців Лазурного не готові об'єднуватись. Хоча в сусідніх селах, зокрема й у Володимирівці, люди виступають за об'єднання.

Згідно закону про добровільне об'єднання громад, за цю «добровільність» можуть виступати як жителі населеного пункту, так і селищні голови, чи не менш як третина депутатів. Останні вирішили скористатися цим правом та написали до голови депутатське звернення з проханням вивчити це питання згідно норм чинного законодавства. Лист мав розглянутися протягом місяця, а далі мали йти громадські обговорення. Та депутати отримали відповідь, що ще в липні минулого року головою була створена робоча група, яка займається питаннями об'єднання.

«Мною було скликане спільне засідання депутатських комісій, де ми обговорювали як донести цю думку до людей. Як житель, я вважаю утворення громади у Лазурному на сьогоднішній день не є доцільним. Адже села, з якими нас планують об'єднати за перспективним планом, вони більше аграрні. Лазурне активно задіяне в туристичній галузі, яка є основним джерелом доходів для місцевих жителів. Місцевого бюджету, який є сьогодні, вистачає для підтримки лише самого Лазурного. Я не впевнений, що ми зможемо допомагати розвиткові Володимирівки, Новоросійського та Лиманського. Однак якщо говорити з висоти моєї посади, то мене обрала громада і у своїх рішеннях я буду керуватись виключно її думкою,» - зазначає голова Лазурненської селищної ради Сергій Бєлік.

Сергій Бєлік
Зволікали із реформою також за технічними причинами. Ще до старту децентралізації почалася розробка генерального плану смт. Лазурне. Даний процес був завершений лише у лютому 2018. Тому багато депутатів навіть не розглядали утворення громади до завершення цих процесів. Бо якби ми зробили ОТГ з незавершеним проектом розвитку, то це б могло піти на шкоду для селища. А тепер настав час просвітницької роботи серед населення, потрібно пояснювати їм плюси і мінуси. Скільки це займе часу – питання риторичне. Треба лише сподіватися, що будь-яке рішення місцевих жителів буде базуватися на об'єктивній інформації, а не на міфах і політичних забобонах.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.