Шлях до успіху Лиманської громади
Наприкінці 2017 року з'явилась Лиманська об'єднана територіальна громада, яка вже в перший рік роботи спростувала своїм існуванням всі негативні чутки
Бюджет Лиманської територіальної громади склав 28,5 мільйонів гривень (більше в 4 рази ніж до реформи)
Створення територіальних громад на Одещині проходить нерівномірно. В центральних районах області містечка та села розуміють переваги об'єднання та виявляють готовність співпрацювати. Що стосується південних районів, то там до децентралізації ставляться з великими побоюваннями.

Багато місцевих жителів вважає, що після створення ОТГ закриються лікарні та школи, що спричинить вимирання сіл. Подібні сумніви ходили також в селах Татарбунарського району, але деякі з них наважились ризикнути.

Так наприкінці 2017 року там з'явилась Лиманська об'єднана територіальна громада, яка вже в перший рік роботи спростувала своїм існуванням всі негативні чутки.
«До складу Лиманської ОТГ увійшли дві сільські ради: власне Лиманська та Трапівська. Бюджет Лиманської сільради складав до об'єднання 4,5 мільйони гривень, а Трапівської – 2 мільйони 200 тисяч гривень.

В минулому році бюджет Лиманської територіальної громади склав 28,5 мільйонів гривень. Доходи бюджету громади складаються із власних надходжень та з офіційних трансфертів державного управління. Сума офіційних трансфертів, станом на 2018 рік, перевищила 18 мільйонів гривень.

Власні доходи в тому ж році склали понад 9 мільйонів гривень. Це на три мільйони більше, ніж було в 2017 році», - ділиться даними керівниця фінансового відділу Лиманської ОТГ Людмила Ляшенко.
На районному рівні робилося все, щоб перешкодити утворенню Лиманської громади
Наразі в Лиманській об'єднаній територіальній громаді проживає майже три тисячі людей. Половина з них мешкає в центрі громади – селі Лиман. Інше населення ОТГ проживає селах Трапівка, Новоселиця та Зарічне.

Громада вийшла меншою за площею та кількістю населення, ніж це планувалося від початку. За перспективним планом, до неї мало входити семеро населених пунктів. Однак не всі села пристали на об'єднання. Причину цьому вбачають у різних негативних чутках, які розповсюджувала місцева влада, щоб загальмувати реформу.

На районному рівні робилося все, щоб перешкодити утворенню Лиманської громади. Людям розповідали, що в селах закриються дитсадки, навчальні заклади, що мешканцям околиць доведеться їхати оформлювати документи до центру громади. І як це часто буває, ці залякування не мали нічого спільного з реальністю.

Так, наприклад, депутати ухвалили рішення, згідно якого сільські старости отримали право видавати всі необхідні довідки на місцях. До того ж, після створення громади з'явилась безпосередня мотивація зберігати бюджетні гроші там, де це можливо зробити.

Разом зі зростанням надходжень збільшились і зобов'язання, яких місцева влада має дотримуватись перед мешканцями.

«Ми дбаємо про те, щоб заощадити кошти громади. Всі комунальні заклади, які ми сьогодні маємо в ОТГ, на даний момент переведені на альтернативне паливо. На нього було виділено 600 тисяч гривень з місцевого бюджету, і третина цих коштів пішла на закупку пелетів.

Ми розуміємо, що в подальшому це буде економія до бюджету, тому депутатський корпус і прийняв рішення щодо виділення цих коштів,» - говорить голова Лиманської об'єднаної територіальної громади Василь Резніченко.
Після утворення громади Лиманська ОТГ отримала інфраструктурну субвенцію
Після об'єднання позитивні зрушення відчувають мешканці всіх сіл громади. Так в Новоселиці була проведена реконструкція сільського дитсадочка. Його будівля, зведена майже півстоліття тому, потребувала капітального ремонту.

Але місцевому бюджеті довгий час не було ні копійки для проведення необхідних робіт. А після утворення громади Лиманська ОТГ отримала інфраструктурну субвенцію, за рахунок якої і був проведений повноцінний ремонт.

Загалом, він обійшовся місцевому бюджетові в півтора мільйони гривень. Далеко не кожне село до об'єднання мало змогу розпоряджатися такими сумами.
Зміни вдаються завдяки зростанню місцевих бюджетів
Сьогодні наша держава переживає реформу освіти, в результаті якої повинна з'явитися «нова українська школа». Нікому не відомо, що з цього вийде, тому батьки та педагоги насторожено відносяться до змін.

Мало в кого викликає заперечень той факт, що школа за її нинішнього стану не забезпечує необхідного рівня освіти для школярів. Наші діти мають освоїти багато знань, умінь та навичок, разом з ним треба вчитись викладати по-новому і вчителям.

Учнівські кабінети необхідно обладнати за новими стандартами і це багато в чому вдається завдяки зростанню місцевих бюджетів.
«Вже рік як ми стали громадою, об'єдналися і, звісно, через це відчуваємо великі зміни в нашій школі. Без допомоги нашої громади ми не змогли б досягти результатів у впровадженні «Нової української школи».

Ми маємо нові меблі, парти, організовані зони відпочинку, навчальний кабінет для першачків повністю готовий до роботи. Також маємо мультимедійні комплекси, інтерактивну дошку, вчитель першого класу повністю забезпечений всіма необхідними матеріалами, » - розповідає директорка Трапівського навчально-виховного комплексу Лиманської ОТГ Наталя Лисинюк.
Зароблені гроші рівномірно розподіляються між усіма населеними пунктами громади.
Зароблені гроші рівномірно розподіляються між усіма населеними пунктами громади. Планується подальший розвиток інфраструктури в селах Зарічне, Новоселиця і Трапівка. Майже 400 тисяч гривень вартує капітальний ремонт свердловини Зарічному.

Вона забезпечує технічною водою не тільки це село, але й сусідню Новоселицю. Свердловині не один десяток років, вона вже не здатна надавати якісну воду. Та й загалом проблема з доставкою питної води залишається актуальною для цих територій.

До Лиманської ОТГ воду везуть за півсотні кілометрів і це питання треба вирішувати. Можливо, рішення не вдасться знайти в найближчий рік чи два. Але принаймні в громади зараз є всі необхідні важелі, щоб зрушити справу з мертвої точки.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.