30.11.2021
Ставка на індустріалізацію
Чи допоможуть нові технології розвитку Одеського регіону?
Великому бізнесу, щоб розвиватись, важливий сталий прибуток та можливість вийти на нові ринки. Для розвитку міста важливе збільшення надходження податків, зростання платоспроможності населення та зменшення безробіття. Щоб досягнути поставленої мети, всім структурам необхідно кооперуватися.

Так минулого тижня в Агенції регіонального розвитку Одеської області представники всіх рівнів влади та приватні підприємці зібрались разом, щоб знайти подальші шляхи для співпраці. Їх цікавило, як розвинути людський потенціал та яку інфраструктуру потрібно для цього створити. Адже всі сторони діалогу, що працюють в регіоні, зацікавлені в спільних проектах для комплексного розвитку.
В умовах децентралізації органам місцевого самоврядування необхідно шукати нові джерела доходів, щоб наповнювати бюджети й розвиватись. Цим переймаються і маленькі територіальні громади, і великі міста-мільйонники. В останніх, звісно, більше потужностей, щоб успішно реалізувати задумані ідеї.

У мегаполісів традиційно серйозніші бюджети, більше кваліфікованих кадрів та просто мотивованих людей, що прагнуть кращого життя. Не дивно, що за таких умов великому місту, на кшталт Одеси, набагато легше продемонструвати позитивні результати за короткий термін.
"У нас є успішні кейси, які вдалось реалізувати протягом року. Так один з них — промоційна кампанія проекту "Дорогами вина та смаку". Ми дуже багато їздили регіоном, привернули увагу до цього напрямку. Також в нашій заслузі подача заявки на EXPO 2030, щоб його проводили саме тут. Ми стали одними з ініціаторів подачі заявки , провели не одну й не дві стратегічні сесії, думали про глобальний локомотив та ідею, що може дати поштовх розвитку регіону. Ми всі вважаємо, що саме такий захід може стати для Одеської області ключовим. А ще ми запустили інвестиційну карту, яка вже наповнена більше ніж на 50 відсотків", - каже директор Департаменту інвестицій Одеської облдержадміністрації Роман Григоришин.

Роман Григоришин
Так проект «Експо-2030 в Одесі» було презентовано під час Конгресу місцевої та регіональної влади на початку листопада. Заявки на участь подали п'ять країн. Якщо кандидатуру України буде схвалено, то проведення заходу приверне багато уваги до Одеської області. Регіону, який загальновідомий своїм мультикультуралізмом, багатою історією та серйозним бізнес-потенціалом.

Перспективи відкриваються масштабні, а конкуренція дуже висока. Зовсім не факт, що з-поміж Південної Кореї, Італії, Росії, Саудівської Аравії оберуть саме Україну. Нашій державі поки що важко конкурувати своїми технічними здобутками. "Експо" - найбільша виставка планети, де країни-учасниці показують унікальність своєї культури, виділяючи себе з інших народів. Також вони демонструють свій економічний та науково-технічний потенціал.

В Одеській регіональній агенції розвитку вважають, що якщо "Експо" відбудеться в Одесі , то це привабить до міста 150 країн-учасниць, мільйони туристів та мільярди доларових інвестицій, не кажучи вже про те, що буде створено нові робочі місця. Хоча, звісно, у випадку схвалення заявки вкласти коштів перед проведенням заходу теж доведеться багато. Участь у таких масштабних виставках – важлива для популяризації України на міжнародній арені.
Ми в нашій історії маємо багато прикладів, коли участь в міжнародних заходах стимулювала розвиток нашої держави. Найяскравіший приклад останнього десятиріччя — Євро-2012. Одеса, з багатьох причин, свого часу залишилась осторонь цього футбольного свята. А от в містах проведення після завершення чемпіонату покращилась інфраструктура, були збудовані дороги, зазнали серйозної реконструкції аеропорти.

Вищеназвані об'єкти продовжують слугувати людям й зараз, хоча минуло майже десять років. Представники великого бізнесу та органів місцевого самоврядування впевнені, що Одеса повинна поборотись за проведення виставки "Експо-2030" . Це потужний стимул для швидкого розвитку економіки, шанс показати себе на міжнародному ринку.

Захід допомагає залучити іноземних інвесторів, відкрити мандрівникам нові туристичні напрямки. Участь делегацій з деятків країн світу створює гарний шанс для налагодження дипломатичних відносин та допомагає акцентувати увагу на досягненнях регіону. Одещині є чим похвалитись навіть в міжнародному масштабі, не говорячи навіть за всеукраїнський рівень.
"Одеська область може встати взірцем для роботи багатьох організацій регіонального розвитку. Зараз стоїть багато амбітних завдань, які ще треба буде реалізувати. Але їх втілення не можливе без підтримки на всіх рівнях. Так тема індустріальних парків відносно нове питання, про яке багато говорять. Тільки цього року вдалось погодити закон, який дещо спростив та вдосконалив створення умов для таких проектів. Зокрема, в частині з компенсації кредитів, наданні базової підтримки. Також були прописані детальніші умови для інвесторів, які захочуть вкласти кошти в індустріальний парк", - каже заступник Міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря.

Іван Лукеря
Індустріальний парк – спеціальна територія, яка об'єднує виробничі та інші підприємства, поєднані загальною інфраструктурою та взаємною виробничою кооперацією. Будівництво таких промислових об'єктів дозволяє залучати інвестиції , розвивати економіку, створючи нові робочі місця. В одному середньому індустріальному парку їх може бути близько тисячі, що робить цей напрямок перспективним для економіки.

На його розвиток з державного бюджету кожного року буде виділятись від двох до трьох мільярдів гривень. Загалом, в Україні заплановано створити 25 таких промислових майданчиків протягом чотирьох років. В Одеському регіоні будівництво індустріальних парків поки що тільки розглядається. Один з можливих варіантів розміщення - території полів фільтрації на околиці Одеси .

В області теж є претенденти на будівництво. Так має плани на зведення індустріального парку Доброславська територіальна громада. У підпорядкованій їй Кремидівці ОТГ готова виділити ділянку для будівництва та навіть пропонує власний проект. Однак перед тим, як туди зайде інвестор, необхідно довести до ладу інженерні комунікації. За приблизними підрахунками, роботи коштуватимуть 35 мільйонів гривень. Проте вже є значні сподівання, що ці витрати себе виправдають.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".