Степ для всіх
Як на півдні Одещини намагаються поєднати бізнес та охорону природи?
12.10.2021
Запах різнотрав'я, вітер, сонечко, не дивлячись на кінець вересня, ще добряче припікає. Таким перед нами постав Тарутинський степ. Ми проїхали 160 кілометрів, десятки з яких пролягали через бездоріжжя, щоб побачити бессарабський степ в усій красі. Настільки дикий, що тулуби та роги великих копитних ми могли побачити дуже здалеку. Тут не ловить мобільний зв'язок, а стан доріг такий, що ти радієш відсутності дощу того дня. Проте судячи з усього, дорожні негаразди заїжджих мандрівників не дуже лякають, адже місце стало однією з віддалених туристичних родзинок Бессарабії.

Експеримент європейського рівня
Тарутинський степ — домівка для багатьох видів тварин і рослин. Це земля колишнього військового полігону, де через відсутність господарської діяльності відновились первісні ландшафти. А ще це важлива територія для жителів навколишніх сіл. Це поле для випасання худоби, сінокосіння, дуже важливий ресурс з точки зору розвитку екологічного туризму.

Навколо нього зосереджено багато можливостей, дуже багато природних ресурсів. В той же час таке багатство часто викликає конфлікти інтересів та загрози. Восени 2016 року була ситуація, коли на території заказника було розорано понад 800 гектарів.
Активно долучилась до екологічних робіт ГО Rewilding Ukraine. Вони є частиною масштабнішої організації, Rewilding Europe, яка ставить за мету зробити Європу континентом, де буде більше простору для дикої природи. Повертаючи біорізноманіття, вони паралельно шукають можливості, щоб люди жили в гармонії з навколишнім середовищем.

Важливо, щоб місцеві мешканці знаходили можливості не в руйнації, а в збереженні. Адже дику природу визнали фундаментальною частиною європейського спадку та важливим показником розвитку суспільства. Реформи в природохоронній галузі свідчать про те, що воно переходить на новий щабель.
Екологи характеризують ситуацію з розоренням земель як: "Не було б щастя, та нещастя допомогло". Факт руйнації природних угідь допоміг привернути увагу до Тарутинського степу й небайдужі люди знайшли можливість, працюючи декілька років, залучити на цю територію два великих проекти.

Перший проект присвячений відновленню водно-болотних угідь та степів в регіоні дельті Дунаю. Сама дельта це зелений трикутник в серці посушливої степової зони. Другий проект — секторальний, спрямований на підтримку периферійних сільських громад в Одеській області.
Олег Дьяков
"Обидва ці проекти підтримують декілька ключових напрямків, в першу — це відновлення степів. Залучаючи досвід біосферного заповідника Асканія-Нова, вдалось наприкінці минулого та на початку цього року виконати агротехнічні заходи на тих ділянках для відновлення степу, які раніше були розорані. Розорана територія була виявлена, розкидали збережене сіно і сподіваємось що завдяки цим зусиллям вдалось прискорити швидкість відновлення степу в п'ять разів", - пояснює експерт з відновлення екосистем організації Rewilding Ukraine Олег Дьяков.
Кулани в Тарутинському степу
Відновленню степу також допомагає випасання диких травоїдних тварин. В рамках експерименту, при підтримці агенцій Європейсього союзу (EASME) до Тарутинського степу привезли куланів та європейську лань, яких заселили на цих територіях. Зараз вони мешкають на огороджених ділянках, але скоро почнуть освоювати інші території.

Rewilding Ukraine планує реалізувати перший в Європі експеримент організації компактної популяції на невеликій ділянці степу. Для цього обрали саме куланів, бо це територіальна тварина, яка зможе закріпитись в цьому середовищі і змінювати його ландшафт до первісного вигляду.
На територію заказнику завезена європейська лань
Тарутинський степ – один з небагатьох в Європі та Україні степових ландшафтів, що зберігся у майже первісному стані. Він є другою за площею степовою ділянкою в Україні після біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна.

Для збереження унікального степового ландшафту, флори та фауни степу у 2019 році його було включено до списку об'єктів Смарагдової мережі Європи.
Природа для туриста
Природоохоронна галузь України потребує реформ. Згідно Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, існують дві директиви Євросоюзу в сфері навколишнього середовища, які наша держава має впровадити. Ці директиви спрямовані на збереження рослинного та тваринного світу, зокрема на захист видів загальноєвропейського значення.

Так роботи з відновлення біорізноманіття в дельті Дунаю ведуться за співпраці з сусідньою Румунією. Це дає вихід на європейські гранти, адже для видів у цьому регіоні людських кордонів не існує. Підтримка живих істот має відбуватись в усьому ареалі їхнього мешкання.
Природа та економіка не конкуренти, а стратегічні партнери
Цьому передує велика робота. Мало знайти донора, подати йому ідею та отримати фінансування. Якщо немає підтримки на місцях, нічого не зміниться. Виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко вважає, що відновлення природних угідь та економіка мають йти один з одним.

Він та його колеги бачать основною задачею збільшення природного капіталу, впроваджуючи проекти з розселення тварин, відновлення степів та суміжні ініціативи. Природа та економіка не конкуренти, а стратегічні партнери, зараз вигідно вчитись заробляти на природних багатствах, не зашкоджуючи їм.
Зокрема, днями на базі Фрумушики-Нової, етногрофічного музею під відкритим небом, організували фестиваль Tarutino Steppe. Але це лише перший крок для привернення уваги відвідувачів. Люди від факту проведення масових заходів не почнуть заробляти гроші. Вони мають знати, як це робиться, як просувати туризм. Але це комплексна робота, в якій мають бути задіяні місцеві мешканці, бізнес та органи місцевого самоврядування. Незважаючи на погану дорогу (яку обіцяють зробити в рамках "Великого будівництва"), туристичний маршрут виглядає досить перспективним.
Фестиваль
Михайло Нестеренко
"Є багато напрямків, які ми плануємо розвивати надалі. Буквально два тижні тому в нас були європейські колеги. Коли вони їхали сюди, то питали нас, "А що, сюди приїдуть люди?", "Як вони сюди дістануться?". А вже наступного дня вони сказали: "Так, ми розуміємо, чим це місце цікаве туристам". Наступною задачею ми бачимо організацію механізмів для місцевого населення, про що ми спілкувались з нашими європейськими партнерами. Поки ми не готові сказати, буде це готове через рік, чи через два, але це те, до чого ми зараз прагнемо. Створити національний парк, який дійсно працює з місцевим населенням", - говорить Михайло Нестеренко.
Tarutino steppe етно-еко фест — другий із подібних запланованих заходів в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь та степів в регіоні дельти Дунаю», який фінансується міжнародною європейською програмою «Ландшафти під загрозою». Перший фестиваль пройшов в Молдові на березі озера Белеу у 2019 році. Ще два фестивалі заплановані на наступні два роки в Україні та Румунії. Крім того в Тарутинському степу планується ряд інших заходів із розвитку і просування екотуризму. Дана європейська программа надає змогу збільшити масштаб заходів з ревайлдингу водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю.

Проект значно прискорить відновлення природних ландшафтів дельти, їх флори і фауни на площі понад 40 000 гектарів (400 квадратних кілометрів) на території трьох країн: Румунії, України та Молдови. Проект також зміцнить прикордонне співробітництво в регіоні, надасть підтримку біосферним заповідникам в трьох країнах, і принесе користь місцевим громадам за рахунок розвитку сталої економіки на основі природи.
Найамбітніша мета — створити на 5200 гектарах заказника національний природний парк "Тарутинський степ". Цей статус дасть більше можливостей для організації охоронних заходів, надасть робочі місця для жителів навколишніх сіл. І, найголовніше, підсилюватиме туристичну привабливість Одеської області. Щоб відпочинок в цьому регіоні асоціювався не тільки з Чорноморських узбережжям, а й безкраїми степами, дикою природою в усій красі з присмаком неповторної бесарабської кухні.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Авторка
Павло Колотвін
Редактор, візуалізація
Олександр Замковой
Обробка відео
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".