26.09.2020
Свідки децентралізації: що адміністративна реформа дала громадам Одещини?
( + ВІКТОРИНА )
Станом на вересень 2020 року, в Одеській області створена 91 територіальна громада. Процес утворення ОТГ був для цього регіону непростим. Через перепони місцевих політичних еліт, острах населення перед змінами, менше половини з цих громад скористались законом про добровільне об'єднання.

За останні п'ять років тільки 37 ОТГ Одещини змогли домовитись з сусідами, утворивши громади. Вони отримали значні інфраструктурні субвенції, підтримку від держави та змогли суттєво покращити умови життя своїх мешканців. І поки інші громади тільки будуть вчитися працювати за нових умов, мешканці громад-«піонерів» вже оцінили переваги децентралізації особисто.
"Не соромно сказати, де живеш"
Селище Авангард могло б утворити громаду ще в 2015 році. Воно першим на Одещині скликало збори з приводу створення ОТГ, однак перші вибори вдалося провести тільки жовтні 2017 року. На заваді Авангарду став Овідіопольський районний суд, який заборонив місцевій владі приймати рішення з питань об'єднання. Оскаржити цю заборону вдалося тільки через рік. Тому об'єднання для Авангардівської ОТГ вийшло непростим, однак отриманий результат вже встигли оцінити місцеві мешканці.
Пенсіонерка Олександра Стрателюк проживає в Авангарді понад сорок років. Вісімнадцятирічною дівчиною вона приїхала сюди за розподілом у 1975 році. Згадує, за її молодості селище знаходилось в такому жахливому стані, що було соромно зізнатись за місце проживання. Сьогодні емоції зовсім інші. Зараз і вона, і інші жителі з гордістю говорять про те, де вони мешкають. І цьому вистачає об'єктивних причин.

За останні роки Авангард із занедбаної околиці перетворився на затишне передмістя, в якому є все для комфортного життя. Зокрема, позитивні зміни стали відчутними після того, як Авангард об'єднався з навколишніми селами, утворивши територіальну громаду. З'явився власний бюджет розвитку, за кошти якого місцевій владі вдалось зробити в одній маленькій громаді багато корисного.
«В нас немає ніякої розрухи, навпаки, все тільки будується. Нові будинки, дитячий садочок, школа, все в нас абсолютно нове! З'явились сучасні центри послуг, які потрібні людям. Я, наприклад, вже на пенсії. Для таких людей як я важливо, щоб можна було все вирішити в одному місці. Не треба нікуди їздити по різним інстанціям, все під боком. З медициною те ж саме. В нас є своя амбулаторія, де можна здати всі необхідні аналізи, пройти обстеження. Тут приймають стоматологи, і лікар-терапевт, багато інших спеціалістів. Всі види необхідної допомоги, які тільки потрібні, у нас є»,
— каже Олександра Стрателюк.
Джерело: ULEAD Одеський регіональний офіс
Довідка «Інформер»:

Реверсна дотація перераховується з місцевого бюджету до державного, для горизонтального вирівнювання податкового потенціалу територій. Ці кошти в подальшому виступають фінансовим ресурсом для перерахування базової дотації.

© Планування та управління фінансовими ресурсами територіальної громади
Як видно з наведеної таблиці, Авангардівська територіальна громада має мільйонні бюджети. В першій половині 2020 року вона увійшла до ТОП-10 загальноукраїнського рейтингу за показником виконання місцевих бюджетів. Серед територіальних громад з кількістю населення понад 15 тисяч осіб, вона посідає лідируюче місце в Одеській області та восьме по Україні в цілому (серед 110 аналогічних ОТГ) . Також Авангардівська громада є п'ятою за обсягом реверсної дотації серед великих українських ОТГ.
За цими цифрами стоять охайні будинки та чисті вулиці. Доглянутий центральний сквер зустрічає гостей новими лавками та зручними доріжками. Сюди приходять відпочивати не тільки місцеві жителі, але й мешканці віддаленого району Одеси, який межує з Авангардівською ОТГ – Ленселища. Цей район хоча й знаходиться у підпорядкуванні міста-мільйонника, однак не має такої інфраструктури, яка створена в територіальній громаді.
І містам, і селам
Територіальним громадам, які пішли на об'єднання найпершими, було непросто. В Одеській області таких рішучих ОТГ виявилось вісім. Саме на них припала найбільше частка субвенцій та найбільша кількість помилок, зроблених в процесі управління.

Новоствореним ОТГ доводилось вчитись, перелаштовуватись, спростовувати чутки, що після об'єднання в селах позакривають лікарні та школи. І що ті незначні кошти, які отримають громади, залишаться в центрі ОТГ, а до інших населених пунктів не дійдуть.
Біляївська міська територіальна громада починала свою роботу саме за таких умов. Вона утворилась в 2015 році, однією з перших на Одещині. Децентралізація тоді тільки стартувала, інформації в який бік рухатись було мало. Тому й існували побоювання, що вона так і залишиться черговою популістською реформою.

Чимало міст та сіл в області вирішили зачекати, однак деякі ризикнули… І виграли. Села Повстанське та Майори свого часу довірились Біляївці, утворивши з нею одну громаду. І як показав час, цей вибір виявився правильним. Бюджет Біляївської ОТГ активно зростав, що можна побачити у таблиці. Коштів вистачило на всі населені пункти громади.
Джерело: ULEAD Одеський регіональний офіс
Розповіді про те, що всі гроші лишатимуться в центрі громади, а до сіл нічого не буде доходити, виявилися неправдивими. Так в 2016 році за рахунок державної субвенції була проведена капітальна реконструкція насосної станції «Майори». Сума робіт перевищила півмільйона гривень. Трохи пізніше в селі був реконструйований стадіон, з'явився новий дитячий майданчик. Подекуди до робіт долучалися небайдужі мешканці села, яких з кожним роком стає більше.
За спостереженнями жительки Майорів Олени Осипенко, найбільші зміни проявилися не в інфраструктурі, а в свідомості жителів. Люди стали дружнішими та організованішими. До об'єднання кожен був сам за себе, а зараз де який суботник – усі збираються разом. Приводять до ладу загальні території, саджають дерева та квіти, прибирають. Майже ніхто не дозволяє собі викинути сміття посеред вулиці. А ті одиниці, що так роблять, ризикують наштовхнутися на осуд та зауваження своїх односельців.
«Нам смітники поставили, люди потроху почали туди сміття кидати, а то раніше повний дурдом був! Сміття валялось посеред села, де прийдеться. Люди стали зовсім іншими: вони бачать зміни й самі намагаються докласти до них зусиль. Після того як об'єдналися, всі стали краще розуміти, що ми тепер одна громада. Нещодавно на одній з наших сільських вулиць обладнали куточок в українському стилі, з колодязем та журавлем, все як годиться. І в кожного є ідеї, як зробити село кращим, гарнішим »,
— говорить Олена Осипенко.
За останні п'ять років Майори в складі ОТГ зазнали стількох позитивних змін, скільки не знали за останні десятиліття. З'явилось вуличне освітлення, дороги вперше за довгий час були приведені до ладу. Тепер виїхати з села можна з меншими пригодами, ніж раніше. Та й бажання покинути Майори в місцевих мешканців стало набагато меншим.
Від складнощів до досягнень
Децентралізаційні процеси в Одеській області стали серйозним викликом на стресостійкість для органів місцевого самоврядування. Регіональний консультант Асоціації міст України Юрій Ямковой за роки своєї роботи проїхав тисячі кілометрів Одещиною, побувавши чи не в усіх ОТГ регіону. Він зазначає, що кожна з відвіданих громад зіштовхувалось зі значними труднощами.

В підсумку, жодна з них не пожалкувала про те, що пристала на об'єднання. Кінцеві результати вартували всіх витрачених зусиль В об'єднаних територіальних громадах дуже багато досягнень, і ніде вони не повторюються. Хто собі які пріоритети ставив – того й досягнув. Найголовніше, що отримали ОТГ – це збільшення бюджетів приблизно в десять разів. Вони наповнювались як за рахунок власних коштів, так і за рахунок державних субвенцій.
Джерело: ULEAD Одеський регіональний офіс
На етапі формування громад, вистачало організаційних, юридичних та політичних складнощів. Але й тим ОТГ, яким вдалось об'єднатися, позитивні зрушення не впали з неба. Новоствореним територіальним громадам довелось вчитись багатьом речам, щоб отримати гарний результат. Їм необхідно було підлаштовуватись до нового режиму праці.

В тих громад, які пішли на об'єднання, роботи об'єктивно стало набагато більше. Однак це була вдячна робота, яка дозволила суттєво покращити якість життя місцевих мешканців. Вони можуть ці результати відчути, побачити, торкнутись їх власними руками. Це ремонти об'єктів інфраструктури, поява нових соціально-культурних установ, роботи з благоустрою, встановлення вуличного освітлення.
«Кожна громада, що об'єдналась, може навести позитивні приклади того, що їй дала децентралізація. В Аванграді це будівництво нової школи, у Біляївці комплексна реконструкція стадіону, у Великій Михайлівці реорганізація системи водогону з установкою резервуарів води, в Балті — капітальний ремонт навчальних закладів, у Великому Буялику план реабілітації будинку культури, який стояв занедбаним майже п'ятдесят років. В кожній об'єднаній територіальній громаді Одеської області, без винятку, з'явились нові або були реконструйовані старі інфраструктурні об'єкти. І це тільки ті зміни, які видно з першого погляду»,
— зазначає Юрій Ямковой
З того часу, як стартувала адміністративно-територіальна реформа, ми багато писали про децентралізацію та об'єднані територіальні громади зокрема. Але ще більше лишилось ненаписаного, того, про що варто розповісти і що найближчим обов'язково з'явиться серед наших матеріалів. А поки пропонуємо вам трохи розважитись й спробувати свої сили у децентралізаційній вікторині.
Правила дуже прості:
1) Відповідаєте на питання;
2) Радієте або засмучуєтесь отриманим результатам;
3) Ділитесь ними в соціальних мережах.
LET'S GO!
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
У матеріалі використані фото з особистого архіву Олени Осипенко та з офіційної сторінки Авангардівської ОТГ у Facebook
Виготовлення цієї статті стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю сайту Informer та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".