Святий Миколай – розвивати туризм помагай




Наближаються новорічні свята. Люди готують подарунки, завершують робочі справи, щоб спокійно відпочити протягом офіційних вихідних. Але крім Нового Року, Різдва (як католицького, так і православного) є дати, які не менш полюбляють дорослі та діти. Наприклад, таким є День Святого Миколая, який ми відзначали цього тижня, 19 грудня.
Свято це більше дитяче, ніж доросле. Зранку чемний малюк може під подушкою або в чобітку знайти якийсь подарунок (солодощі, або іграшку). Святий Миколай тихенько приходить рано-вранці, коли дитина ще спить, тому його дуже важко піймати. Але за великого бажання, таку зустріч можна організувати. Минулого тижня в селі Осички Савранського району розпочала роботу Одеська Резиденція Святого Миколая. Невеличка хатинка прямо посеред лісу засяяла яскравими вогнями, розпочав свою роботу новорічний ярмарок.
Там можна було купити різні солодощі, сувеніри, впіймати атмосферу Нового Року. Навіть аномально тепла груднева погода, з відсутністю снігу, не змогла зіпсувати передчуття свята. Велика кількість людей приїхала на північ Одеської області, щоб безпосередньо побачити того, хто таємно лишає подарунки. Дорослі, звісно, й так знають, хто це робить, а от для дітей це поки що загадка. Тому чимало з них чекали зустрічі з Чудотворцем.
Святий Миколай чекає маленьких гостей у покоях. З кожним поговорить і кожного розрадить. Разом зі своїми помічниками-янголятками він розпитує дітей, як вони себе поводились, про їхні турботи і мрії. Бажання в маленьких гостей дуже відрізняються. Хтось просить собі нову ляльку, а хтось – видужати, щоб перестали робити уколи.
Звісно, і Святий Миколай, і його хатинка – це гарне постановочне дійство. Але дітлахам про це знати не обов'язково. Принаймні до того часу, поки вони виростуть. Коли як не в перші роки життя вірити у казку? Особливо це важливо для дітей із соціально-незахищених верств населення та тих, що позбавлені батьківського піклування. Їм дуже необхідне відчуття особистого дива, а подібні майданчики як ніщо інше підходять для його створення.
«Дивовижно, ми ще такого не бачили, тут дуже гарно, діти задоволені. Це дуже на них позитивно впливає, їм потрібні такі свята. Хотілося б, звісно, щоб в усіх районах були такі резиденції, але добре, що вони почали з'являтися. Добиратися було зручно, комфортно, не відчули проблем. Діти люблять День Святого Миколая, вони вірять в нього та чекають подарунків. Зазвичай просять на подарунок солодощі, іграшки. Побажань багато і їх ми намагаємось виконувати протягом року, забезпечуючи дітей всім необхідним», - говорить мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу Оксана Бронза, яка приїхала зі своїми підопічними до Святого Миколая з селища Ширяєве.

Оксана Бронза
Резиденція Святого Миколая – проект, здебільшого, комерційний. Тут пропонуються різні пакети послуг, за які можна подарувати дітям можливість потрапити до маленької казки. Крім безпосереднього спілкування з Чудотворцем, можна взяти участь в цікавих лісових квестах, поспілкуватися з фантастичними героями. Ціна відрізняється, в залежності від того, у будній чи святковий день приїхали гості. В Резиденції передбачені й соціальні дні, коли охочі можуть навідати Миколая безкоштовно. Зокрема, поспілкуватися зі Святим можна буде 22 та 29 грудня, а також 5 та 12 січня.
Робота подібних об'єктів в регіоні не просто бізнес-ініціатива, яка комусь приносить гроші. Це спосіб популяризувати міста та села, які знаходяться далеко від найпопулярніших місць відпочинку. Туризм на Одещині, більшою мірою, характеризується пляжним дозвіллям. Воно доступне тільки влітку, в той час як на інші 9 місяців туристична галузь, фактично, впадає в сплячку.
У Савранському районі немає моря, однак є ліси й тут частіше, ніж на півдні області, бувають сніги. Чим не вдале місце для зимових розваг? До Резиденції запрошують гостей з усіх куточків України, проте найбільше людей приїжджає з сусідніх районів. Щоб дістатися тієї ж Одеси, жителям півночі області подекуди треба подолати кілька сотень кілометрів. А поява місця відпочинку у відносній географічній близькості дозволяє заощадити час та кошти.
«Відкриття подібних локацій позитивно впливає на розвиток регіонального туризму. Я сюди приїхав вперше і для мене, особисто, ця резиденція стала справжнім відкриттям. В цьому місці все зроблене цікаво та незвично, якось по-доброму і з гарним ставленням до людей. Навіть у мене, дорослої людини, просто фантастичні враження від побаченого, а що вже говорити за дітей. Про них треба дбати, адже вони не тільки наше майбутнє, але й сьогодення, наш стимул розвиватися та робити Одеську область кращою», - вважає голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций.

Максим Куций
Сьогодні, в рамках різних реформ, невеличкі міста та села навчаються заробляти самостійно. Для невеликих громад, що не мають серйозних підприємств на своїй території, туристична галузь може стати додатковим наповнювачем бюджету. На Савранщині це розуміють, тому тут регулярно організовують різні дійства, приурочені до Івана Купала , Покрови та багатьох інших свят. Резиденція Святого Миколая працюватиме до 14 січня, Старого Нового Року. За цей час діти зможуть зустрітися з казкою та відчути себе причетними до дива. А Одеська область отримає шанс довести, що вона може привабити мандрівників не тільки пляжним відпочинком.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук