19.12.2021
Тернистий шлях до школи
Що не влаштовує одеських вчителів?
Сьогодні школи Одеси очікують на роботу 460 педагогів. Такі дані були оприлюднені на цьогорічному Дні відкритих дверей Департаменту освіти та науки Одеської міськради. Місцевим навчальним закладам катастрофічно бракує кваліфікованих кадрів, які, в свою чергу, не прагнуть вчительської кар'єри. При тому що в великому місті більше можливостей для заробітку, не завжди виходить ними скористатися.
Одеситка Анастасія (ім'я змінене — прим.ред.) десять років тому подала документи до педагогічного вишу. Вона зізнається, що після школи не зовсім розуміла, ким хоче бути, тому подавалась на різні спеціальності. Дівчина гарно склала ЗНО, тому всюди пройшла на бюджет, але в підсумку обрала фах вчителя англійської мови. Вважала, знання іноземної завжди актуальне і всюди потрібне, роботу завжди можна знайти. Перше місце роботи Настя знайшла в 2014 році — його порекомендувала викладачка з університету.

Навчаючись на 4 курсі, дівчина пішла працювати на півставки в одну з одеських шкіл. Її перша зарплата склала 763 гривень, це півставки за півмісяця, бо заступила на роботу з 15 вересня. А справжня повна була вже 1592 гривні. Цих грошей Вистачало на проїзд на роботу, на ксерокс літератури, та іноді на каву. Поєднувати з навчанням було складно, бо уроки розкидані по тижню, школа й виш були в різних кінцях міста, і нікого не хвилювало, що вона студентка. Далі дівчина кілька разів змінювала місце роботи, викладала в коледжі, на курсах з англійської, була керівником гуртка у спеціалізованій школі.
"Там було добре, проте давали офіційно чверть ставки, а далі - за рахунок платних послуг тобто договір, відсоток, і він не був великим. Так, я могла працювати 3-4 години на день, максимально і мати до 5-7 тисяч, це у 2018-2019 році, але цифра змінювалася, бо ти залежиш від багатьох факторів(кількість дітей, їх присутність на заняттях, поділ їх з іншим викладачем, та інших) . Це така система. І в один момент тобі на початку літніх канікул говорять, що тобі додають наступного року офіційно ще чверть ставки, а забирають твій гурток. Сума мого заробітку виходила в 2186 гривень і зрозуміла що такі гроші не варті моїх моральних зусиль і побічних моментів роботи ", - пояснює Анастасія.
Колишня вчителька каже, що їй подобалося працювати з дітьми, як з маленькими, так і з великими. Учні її любили, дарували листівки, малюнки, досі їх береже. Умови роботи були різні. Краще працювалося там, де для вчителів були умови, телевізор, проектор, мультимедійна чи маркерна дошка, бо сучасним дітям це потрібно. Одним зошитом і книгою працювати можна, але ефект, на жаль, не той.

Простіше, коли кількість дітей невелика, до 15 осіб. Так було на курсах, де можна охопити кожного.В звичайному класі першокласників було 35, й кидають до них просто на заміну на весь день на початку року, коли вони вперше у школі. А бувають класи, де навчаються 43 дитини, й навіть поділ на групи по 20 чоловік не дуже рятує ситуацію.

Сама ж Анастасія працює зараз в галузі торгівлі. Один час дівчина думала про створення власних курсів, але зупинило те, що це потребує оренди, відкриття ФОПу і багатьох інших нюансів. Спочатку треба вкласти в гроші, без жодної гарантії на результат. Дівчина у школу повертатись не планує. На жаль, добросовісна робота вимагає від педагога повної віддачі на мінімальну зарплату. Простим відчитванням уроків і вільним днем справа не обмежується.
"Крім викладання, ми маємо написати вручну план конспект на кожен урок, який перевіряє завуч, ми перевіряємо зошити, відповідаємо на дзвінки та повідомлення батьків і вислуховуємо скарги та пропозиції частіше, ніж пишемо зауваження у щоденнику. І це все у позаурочний час, коли ти міг би на звичайній роботі прийти додому і забути про все. Тут так не вийде. Тобто ти працюєш навіть не на ставку, а на всі дві. А отримуєш мінімальний заробіток (на той час як молодий спеціаліст), який, пробачте за порівняння, однаковий з прибиральницею, яка не вчилася шість років у виші", - скаржиться Анастасія.
За словами дівчини, аналогічна ситуація спостерігається в усіх її однокурсниць. Принаймні в тих з них, які спробували себе у роботі з дітьми. Молодим вчителям рідко дають повну ставку, зарплата невисока, та й ставлення до педагога зараз вже зовсім не те, яким було раніше. Педагог-початківець опиняється одночасно під тиском адміністрації, батьків та учнів, які подекуди його відверто зневажають. За таких умов в освітніх закладах затримуються або рідкісні ентузіасти, або ті, хто просто не знайшов місця краще.

За даними Міністерства освіти та науки, станом на 2018 рік в Україні на посадах вчителя працюють люди віком від 41 до 50 років, та від 51 до 60 років. Що стосується Одеської області, то вона лідирує за кількістю педагогів пенсійного віку — 16,7 % усіх вчителів регіону старші вже розміняли сьомий десяток. Досить скоро велика кількість з них перестане викладати і вже зараз потрібно шукати заміну. Українська школа перебуває в процесі реформування та потребує фахівців, які не дуже поспішають йти до шкіл.
"Ми не знаємо, скільки зараз вчителів будуть забезпечувати освіту в середній школі за новим стандартом. Адже типова програма, яка була затверджена, визначає нову кількість навчальних предметів. Також не можна сказати, яким чином буде забезпечене освітнє середовище на наступному етапі шкільної реформи, зокрема якими мають бути нові підручники. Якщо говорити про наступний 2022 рік, то на цей час немає відповідей на дуже багато питань з приводу навчання. Батькам вже зараз треба ставити питання не тільки про те, де їх дитина навчатиметься в старшій школі, а куди вона піде після п'ятого класу", зазначає виконавчий директор ГС «Національна освітня асоціація» Дмитро Гамаш.
З грудня цього року заробітна плата педагогів зросла на 8,4 %. Так тепер молодий педагог, без досвіду роботи та категорії, отримуватиме 9678 гривень (без урахування податків). На руки вчителю на повній ставці, в залежності від стажу, обіцяють від семи до десяти тисяч гривень. Додаткові гроші можна заробити взявши на себе класне керівництво, ведення гуртків, додаткові години викладання, проте ці речі треба погоджувати з адміністрацією освітнього закладу. А поки в одеських школах вільні сотні вакансій, які заповнюються дуже повільно.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".