24.08.2021
Тридцять років Незалежності
Що про цю дату думають одесити?
У своїх статтях ми багато пишемо про реформи, проблеми та успіхи нашої держави. Героями наших матеріалів найчастіше виступають експерти з тих чи інших питань, яким присвячені публікації. Однак дуже важливо приділяти увагу людям, що виступають не в якості фахівці, а як громадяни, заради яких впроваджуються ті чи інші зміни. Тому до 30-ї річниці Незалежності ми вирішили поспілкуватися з мешканцями Одеси, більша частина життя яких припала на часи самостійної України.

Ми з ними говорили про те, яким вони бачать своє майбутнє в Україні, на що сподіваються і чого прагнуть. Хтось відповідав серйозно, а були й такі, що віджартовувалися. Для когось День Незалежності — свято, а хтось його сприймає як звичайний робочий будень. Деякі потенційні співрозмовники взагалі не захотіли афішувати своє ставлення до державного свята або просили їх не публікувати, коли виявлялось, що опитування буде не анонімним. В кожному випадку, ми дали можливість висловитися всім, хто має що сказати.
Тамара Гладка
редакторка соцмереж
Для мене тридцята річниця Незалежності це рубіж, за котрим вже остаточно ясно – Україна є вільною, самобутньою державою. Я ж майже однолітка нашої країни, і дуже відчувається, що ростеш реально разом з нею. Спочатку державні свята «бо так треба». Ближче до 15-річчя – протест проти усталеного ладу, якісь намагання віднайти місце у суспільстві. Євромайдан як своєрідна крапка цього періоду, остаточне визначення майбутнього, подальші роки, свідомий рух обраним курсом. Несміливий, хиткий, але – самостійний. Багато хто жалкує за «втраченими» майже 20-ма роками, але мені здається, що все це було потрібно. Навіть ганебна відмова від парадів була потрібна, аби ми замислились над реальним сенсом цього дійства.
Микита Крячко
оператор
День Незалежності для мене це день, коли найкраща частина старезної імперії зробила крок до галактичного панування. Тому майбутнє України я бачу міжгалактичною надімперією, де переміг трансгуманізм. Вона поневолює все нові і нові світи, разом з безсмертним Богом-імператором, гігантськими антропоморфним роботом-титаном-надмозком, що стріляє лазерами з очей. Він увібрав в себе мудрість мільйонів пророків і силу мільярдів воїнів. Що потрібно зробити для наближення цього майбутнього? Для початку створити Бога-імператора, а він уже все вирішить.
Надія Новашицька
PR-менеджерка
Чи значить для мене щось День Незалежності? Так! Це день, коли я вдягаю найгарніший одяг зі свого гардеробу — вишиванку, йду на Приморський бульвар і стою в ланцюзі людей (за карантинних норм, не тримаючись за руки), які як і я вважають цей день святом, хочуть бути в цьому місті серед однодумців і святкувати разом. Багато років я проводжу цей день на Вишиванковому фестивалі чи-то як учасник, чи-то як волонтер, чи вже третій рік як організатор. Для мене цей день про об'єднання, спільноту, гордість і любов до своєї країни. Це є, звісно, і в інші дні, але в цей день відчувається по-особливому.
Костянтин Кравець
лікар-хірург
Для мене 24 серпня звичайний день, така в мене робота. Зі своїх 32 років життя я половину працюю, не в легких умовах, і за цей час вони не змінилися. Викладаючись на 100-300% в роботі, я не можу дозволити собі повний соцпакет, житло і утримувати сім'ю. Можна подумати, що я песиміст і невдаха, але я один з найуспішніших у себе на курсі людей, без зв'язків і блату займаюся улюбленою роботою і так, я хочу кращого. Я патріот і знаю гімн з 10 років, завжди пробігають мурашки шкірою, коли чую його мотив, але з року в рік все більше чинників штовхають мене до тих патріотів, які кричать про любов до країни з-за кордону.
Олена Денисюк
журналістка
Я не буду вдаватися до лірики, що Незалежність - це те, що для нас героїчно вибороли предки і так далі. Це, дійсно, так! Втім цінувати важливо, але ще більш важливо не втратити. Події останніх років показали нам, що без патріотизму Незалежність втратити легко. Тому тепер одна ціль для всіх українців - зберегти Україну, пам'ятати, що незалежність починається з кожного із нас. Навіть з маленьких речей - розмовляти українською, поважати культуру, пам'ятати історію.
Станіслав Кінка
краєзнавець
Коли в 1991 році Україна стала незалежною державою, мені не було і чотирьох років. Тому якось усвідомлювати ті події я не міг. Пізніше зацікавився дослідженням періоду перебудови, що стало темою моєї наукової роботи. Для мене цей день - хороший привід, щоб замислитися над тим, якою буде Україна через 30 років. Хочу ще відзначити, що за індексом щастя (за версією World Happiness Report 2021) Україна зайняла 110 місце з 149 країн, які були включені в цей список. Напевно, успішність країни виражається вже не тільки ВВП та іншими матеріальними активами, але і більш складним «індексом щастя». За рік прогресс склав 13 позицій. Хочеться, щоб за 30 років ми входили хоча б у тридцятку найщасливіших країн світу.
Марія Геник
маркетологиня
Для мене День Незалежності несе кілька сенсів. По-перше, це день вдячності. Те, що ми маємо зараз, наші батьки й діди уявляли лише в найсміливіших мріях. По-друге, в останні кілька років це ще й день-нагадування. Сьогодні не існує нічого неможливого. Усе, що ми маємо, так само легко і втратити: державу, свободи, мову, територію. Тому розслаблятися ніколи не можна. По-третє, це день гордості. Дуже легко потонути в потоці негативу й поганих новин, але нам є чим пишатися. Мене оточують розумні й сміливі люди, які створюють круті продукти й змінюють простір навколо себе — і це прекрасно!
Олександр Попеску
редактор новинної стрічки
Для мене усі 30 років це свято було схожим на сотні інших в плані його відзначення. Якісь гучні обіцянки політиків, зізнання в любові до Батьківщини з білбордів, нудні офіцози на місцевих рівнях. Якогось особливого трепету в цей день я не відчуваю, ніколи його не відзначав, хіба в перші роки після переїзду до Одеси бував на військових парадах і все. Може це тому, що самого отримання Україною незалежності я не був свідком. Може якби ставив галочку під час референдуму, то було б якесь відчуття приналежності до цього здобутку. Але народився я у 92-му, тож усвідомив і зрозумів, що таке незалежність і від кого років через десять.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".