23.03.2021
Цільові програми Одеси — як розвивається місто?
Кожне велике місто, яка прагне бути успішним та інвестиційно привабливим, має розвиватись. Це можуть бути як проекти підтримки бізнесу, так і реалізації важливих соціальних ініціатив. Одні з них орієнтовані на прибуток, інші — вимагають фінансових вливань. Але кожна з них спрямована зробити населений пункт комфортнішим для життя, створити умови зайнятості та благополучного життя місцевих мешканців. Без яких неможливі реформи як в окремому місті, так в країні в цілому.

Щорічно в Одесі розробляються програми соціально-економічного розвитку міста. Створений план дій щодо розвитку міста до 2022 року. Це дає можливість прослідкувати за абсолютно всією роботою, що проводиться виконавчими органами влади, за всіма напрямками діяльності міської політики. Велика робота полягає у моніторингу міських цільових програм, їх виконання. Адже від їх успішної реалізації залежать показники економічного зростання міста.
"Протягом 2020 року в місті діяло 39 цільових програм. 29 з них діяли в минулих роках, а 10 почали діяти протягом 2020 року. На виконання всіх програм з міського бюджету було спрямовано майже п'ять мільярдів гривень. Динаміка фінансування аналогічних програм за минулі роки демонструє тенденції зростання обсягів видатків. Це пов'язано із зміцненням фінансового потенціалу міста, залученням інших джерел фінансування програм, а також визначення нових напрямків розвитку міста", - говорить в.о. директора департаменту економічного розвитку Одеської міської ради Ірина Швидка.
В Одесі також діють програми розвитку малого та середнього підприємництва. На обліку в місті знаходиться 64 тисячі юридичних осіб та майже 80 тисяч осіб-підприємців. Незважаючи на складний минулий рік, пов'язаний з карантинними обмеженнями, відчутного скорочення не спостерігається. Абсолютний приріст доходів юридичних осіб за цей рік склав 2411 одиниць — кількість зареєстрованих порівняно з кількістю тих, хто припинив свою діяльність. За кількістю ФОПів ці показники теж схожі.

За даними департаменту економічного розвитку Одеської міської ради, Найбільше видатків пішло на розвиток інфраструктури — на неї припало 27 відсотків. На другому місці соціальна сфера — майже 23 відсотки. Трійку лідерів закриває галузь житлово-комунального господарства та благоустрій — на них припало 17 відсотків. Таким чином, в пріоритеті міської влади зробити місто комфортнішим для життя. На це необхідні кошти, які можна отримати від податків з бізнесу.
За останні роки спостерігається зростання сум надходжень від сплати єдиного податку. В абсолютних цифрах у карантинному 2021 році до бюджету Одеси надійшло 1,3 мільярди гривень єдиного податку від малого та середнього бізнесу. Питома вага надходжень також зростає. Сьогодні це 17,3 відсотки у загальних податкових надходженнях до бюджету міста. Суб'єкти малого бізнесу, що отримали поворотну допомогу, змогли сплатити податки, створити робочі місця та повернути кошти. Це стимулює розвиток економіки.

Бізнес, який сплачує податки, дозволяє знаходити кошти на реалізацію інших проектів. В Одесі таких форм зайнятості теж вистачає. Основні підприємства орієнтовані на торгівлю, на другому місті — IT-сфера. Одеса є п'ятим за величиною ІТ-центром після Києва, Львова, Дніпра та Харкова.

В місті працює 50 ІТ-компаній та більше 80 тисяч активних суб'єктів господарювання. Також популярні бізнеси з продажу нерухомості, транспортних перевезень. Значна частина бюджетних призначень була повернена до бюджету та використана для боротьби з коронавірусною інфекцією.
Якщо порахувати, то на кожну одну гривню, витрачену з міського бюджету, припадає чотири гривні інвестицій в галузі ЖКГ. Кошти частково були використані на боротьбу з коронавірусом, але частина грошей йшла на вкладання інвестицій. Рейтингові агентства підтримали інвестиційну привабливість міста, яка визначається стабільністю.

За рахунок грантових коштів був розроблений мобільний додаток подорожі культурними маршрутами Одеси від цифрових персонажів. Частина коштів була виділена саме з бюджету Одеської міської ради. Але загалом, ситуація для багатьох підприємств та найняти працівників виявилась критичною. Втрата роботи для одних, зменшення прибутків для інших спровокували ситуацію, коли люди залишились без грошей.

Проблема, що виникла, довела необхідність реформ в галузі соціального захисту працездатного населення. Люди, які були оформлені офіційно,ще можуть претендувати на виплати з безробіття. Але вони мають бути лише тимчасовим заходом. Для державної економіки важливо щоб усі, хто міг працювати, були при роботі, сплачували податки та поповнювали місцеві бюджети.
"В порівнянні з початком 2020 року, заборгованість при виплаті заробітної плати збільшилась на 1,9 мільйонів гривень. Але в порівнянні з груднем зменшилась на 5 мільйонів гривень. 92 % всієї заборгованості припадає на підприємства-банкрути. За результатами перевірок було легалізовано 54 нових робочих місця. За порушення призначались штрафи. Зокрема, стягнуто до місцевого бюджету 111 тисяч гривень за ті справи, де наш департамент виграв", - інформує директор департаменту аналітики та контролю Одеської міської ради Микола Макогонюк.
Вистачає й інших проблем. Є тенденція до зменшення одеських прибутку комунальних підприємств, на що вплинула пандемія коронавірусу. В цьому вони нічим не відрізняються від приватних структур. Однак з такою ситуацією зіштовхнулось більшість підприємств не тільки в Одесі, а в Україні та й у світі загалом.

Майже всі сфери, які не вдалось перевезти в режим онлайн, опинились в скрутному становищі. Є комунальні підприємства, що самі себе утримують. Є такі, що виконують соціальну функцію й не розраховані на прибуток, й за своєю суттю вимагають дотацій з бюджету.
Пандемія коронавірусу серйозно вплинула на те, як жила Одеса в останній рік. Вона не тільки спровокувала появу нових проблем, а й загострила ті, що треба було вирішити давно. З'явились цільові програми на підтримку медицини, вдосконалювались формати віддаленої роботи там, де це було можливо.

Не всі прийняті рішення були успішними та повноцінно реалізованими. Однак були окреслені напрямки, за якими треба буде працювати ще довгі роки. Підтримка медицини, створення нових робочих місць, реалізація соціальної підтримки для тих, хто її потребує. Попереду ще багато роботи, яку важливо почати якомога скоріше.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Виготовлення цієї статті стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю сайту Informer та необов'язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".