23.06.2021
Туризм на схилах Херсонщини
Чим Станіславська територіальна громада приваблює мандрівників?
Високі кручі на березі Дніпро-Бузького лиману, крики чайок, шум хвиль, запах степу... Такими постають перед мандрівниками урвища, що знаходяться у селі Станіслав, на Херсонщині. Удень тут світить гаряче сонце, жар якого не відчуваєш через сильний вітер. У вечірню годину можна спостерігати, як сонце заходить за горизонт у воду. Ідеальне місце для зеленого туризму, яке зовсім нещодавно набуло популярності серед українських мандрівників.

Чим приваблює ця територія мандрівників? Які послуги доступні туристам та за яку ціну? І що роблять місцеві органи влади для того, щоб зробити відпочинок доступним та різноманітним? За відповідями на ці питання ми разом з Харківським прес-клубом поїхали до Станіславської громади, щоб довідатись, як у ній розвивають туристичний напрямок.
Дорогою до круч
При в'їзді до Станіславу можна помітити, що безкрайній степ кудись уривається і перед очима постають майже морські пейзажі. Коли підбираєшся ближче — радієш, що за плечами важкий рюкзак, без якого складається враження, що тебе зараз підніме вітром й кудись понесе.

Херсонські гори, балка Байдиха, Станіславські кручі... Цю місцевість називають по-різному. Хтось її навіть порівнює з пейзажами Великого Каньону у США. Скоріш за все, таке порівняння серйозно перебільшене. Але тим не менш, ця територія площею понад 600 гектарів за короткий час стала відома поза межами Херсонського регіону.
Довгий час про "Херсонський Гранд Каньон" знали тільки місцеві жителі. Але з поширенням соціальних мереж, зростанням зацікавлення до мандрів Україною, ситуація змінилась. Голова Станіславської ОТГ Іван Самойленко згадує, що туризм у громаді розвинувся буквально в останні роки чотири. Почалося все з того, що із Херсону почали приїжджати люди. Мандрівники відпочивали, ділилися фотографіями, за їх відгуками прибували інші, аж поки місцеві пейзажі не привабили представників туристичної галузі
"Вони приїхали, подивилися на кручі, пройшлися магазинами, пообідали в кафешках, зробили гарні фото й почали всю цю справу розкручувати. Створювали групи в соціальних мережах, збирали людей, привозили їх сюди на своєму транспорті і напрямок став популярним. Ми побачили, що на цьому можна заробити, тепер одну будівлю обладнуємо під туристичний центр. Зараз там робиться ремонт, беремо дівчину-спеціалістку, яка буде працювати за туристичним напрямком. Це наша місцева дівчина, ми їй дали лист про працевлаштування, так що вона як тільки отримає диплом — ми її готові взяти", - говорить Іван Самойленко.

Іван Самойленко
Заробіток коштів до місцевих бюджетів — одна з найважливіших задач, що стоїть сьогодні перед українськими територіальними громадами. В рамках реформи місцевого самоврядування вони стали самостійними, отримали більше свободи в питаннях, на що витратити кошти. Але й гроші вони вимушені заробляти самостійно.

Державні дотації з кожним роком зменшуються, тому громадам треба шукати нові варіанти, як наповнювати бюджет. Розвиток туризму (там, де він можливий) може стати однією з тих речей, що створить нові робочі місця для мешканців та дозволить заробити громаді.
Так був підписаний договір на поставку байдарок. Згідно планів, 27 липня вони мають прибути до громади. Вже можна взяти в оренду палатки, каремати, туристичне обладнання. Будується туристичний центр, де мандрівникам будуть радити, до кого звернутись та розповідатимуть, які послуги можна отримати. Туристам надаватиметься інформація про екскурсії, місця де можна переночувати та пообідати. Адже поки про послуги доводиться дізнаватись з різних джерел, а тут вони надаватимуться централізовано.
Долучилися місцеві
Довгий час мешканці Станіслава не бачили нічого особливого в пейзажах, знайомих з дитинства. Але, загалом, це типова ситуація, коли люди звикають до того, що їх оточує й вважають, що у них немає нічого особливого. Тому "цивілізований" туризм тут тільки починає розвиватися. Жителі громади, які бажають бути задіяні в туристичній галузі, навчаються в досвідченіших колег з інших українських регіонів, адаптують їхні фішки у себе вдома.

Два роки тому в місцевих підприємців була ознайомча поїздка до Карпат, в Івано-Франківську область. Вони дивились, як місцеві жителі задіяні в туризмі. Поспострегіали за їх роботою, і захотіли зробити щось подібне у себе. В Станіславській громаді вже тоді був взятий курс на туризм, але майже ніхто нічого не робив. Не було ніяких розваг, одиниці прагнули змін.
Приїхати на кручі, подивитись, поїсти переночувати та поїхати назад. Довгий час всі пропозиції у Станіславі обмежувались саме таким форматом. Тому приватна підприємиця Ілона Голінько з чоловіком вирішили зробити акцент на розважальному продуктові. Назвали його екстрим-тур "Станіславські скелі" й почали катати туристів на позашляховику.
"Маршрут достатньо довгий, пішки його не пройдеш, на велосипеді їздити дуже складно. Багато ж непідготовлених людей, які взагалі не вміють їздити на велосипеді. Відкритий автомобіль — актуальний варіант, все добре проглядається, можна зробити гарні знімки прямо на дорозі. Ми зупиняємося на найкращих локаціях, де люди можуть зробити фото. Потім почали розширювати програму. Оскільки сільська рада має велосипеди, ми можемо кооперуватися та брати їх в них в оренду, надаючи нашим гостям. Також налагодили співпрацю з іншими підприємцями ", - пояснює Ілона Голінько.

Ілона Голінько
Успішний туристичний бізнес багато в чому заснований на кооперції різних напрямків. У Станіславській територіальній громаді це чудово розуміють. Бо в когось є кемпінг, хтось має байдарки а хтось може зварити добру юшку. Хто що може цікавого запропонувати — всі об'єдналися й зараз можуть надати туристам повний спектр послуг. Любителі дикого відпочинку на природі хоча одна й із начисельніших категорій туристів, проте якщо є прагнення заробити, варто обслуговувати й інші напрямки.

Якщо людина звернеться конкретно до підприємців в Станіславі, то вони можуть її поселити, нагодувати, розважити й задоволену відправити додому. Зокрема, екстрим-тур "Станіславські кручі" коштує 350 гривень за годину, в машині на чотири місця. Екскурсія може тривати від години до чотирьох, в залежності від маршруту. Але, як каже Ілона Голінько, чотири години мало хто здатен витримати, зазвичай туристи обирають найкоротший напрямок.
В усіх, хто побував на кручах у Станіславі, складається різне враження. Хтось називає їх місцем сили і одним з найкрасивіших туристичних об'єктів Херсонщини. Траплялися думки, що сюди є сенс приїжджати тільки помилуватись заходом сонця, а так немає чого робити. Але судячи з напливу людей на кожні вихідні, в цьому місці щось є.

Чимало людей прибувають сюди самостійно, туристичні агенції різних міст, зокрема й Одеси, пропонують організовані поїздки в цьому напрямку. Маршрут користується попитом в мандрівників, тому можна сподіватись, що він ставатиме популярнішим й дасть дорогу маленькій громаді у великий туризм.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".