07 вересня 2022

У російської пропаганди в Одесі «психологічний розлад» — Infocrime Одеса
Дезінформація присутня в інформаційному просторі Одещини лише у телеграмі — такими є підсумки щотижневого моніторингу медіа простору Одещини.
Традиційні медіа минулого тижня не публікували інформаційних маніпуляцій. Зустрічалися лише поодинокі приклади порушення журналістських стандартів — неперевірені дані та власні судження, що подавалися як факт, сексизми та заголовки, які не відповідали змісту новини.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту «Infocrime Одеса» за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

Протягом моніторингового періоду з 29 серпня по 2 вересня 2022 року було промоніторено 1580 повідомлень у 7 місцевих медіа та 6 телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські тези про Одесу з російського медіасередовища.

У 24 матеріалах (1,5%) виявлені ознаки інформаційних маніпуляцій, з них 10 — фейки. Деякі постійні теми з десятками однотипних дописів, як от «масова» роздача повісток, об'єднані в один наратив.

Цього моніторингового періоду головною темою пропагандистів було заперечення будь-яких військових успіхів у ЗСУ на півдні України. Проросійські місцеві телеграм-канали розповсюджували тези, що наступ ЗСУ на півдні України — постановка. А реальність це те, що у Миколаєві повітряна тривога і «треба йти в укриття». Далі пропагандисти почали іронізувати чи можна вже йти на базар за херсонським кавуном і відкрито радіти, що ні. На цьому ж етапі почали повідомляти про каравани швидких у місті. «Військова» аналітика супроводжувалася суб'єктивними судженнями, на кшталт «Слухайте, а таки Київ кинув тисячі хлопців на забій!».

Топ темою також залишається нібито масова роздача повісток до одеських військкоматів. Якщо не знаходитися в Одесі, то через постійні повідомлення у телеграм-каналах про роздачу повісток на вулицях, проспектах, кінотеатрах, торговельних центрах та ринках міста дійсно може здатися, що на чоловіків в Одесі відбуваються постійні облави. Можливо це відбувається через бажання російської пропаганди перенести відповідну атмосферу страху з окупованого Донецька чи Луганська на українські міста. Ніби тут все те саме або навіть гірше.

Розповсюдили проросійські одеські телеграм-канали й тезу про те, що нібито за випадком розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі стоїть все керівництво країни. Хоча, як було пізніше встановлено, ці новини ґрунтуються виключно на дописах у соцмережах однієї особи, яка позиціонує себе як позаштатний агент НАБУ. Жодних коментарів на підтвердження цієї інформації від офіційних структур не має.

Все частіше російська пропаганда використовує локальні телеграм канали для поширення своїх фейків з міжнародної політики та намагається переконати українське суспільство у тому, що «Захід нас покинув». Цього тижня поширювалася непідтверджена нічим новина, що Велика Британія стала купувати більше російської нафти ніж до повномасштабної війни, а Росія «не ставить за мету розвалити Європу».

У традиційних онлайн медіа фіксувалися поодинокі приклади порушення журналістських стандартів. Назва новини «В школах Одеської області не будуть викладати російську мову» лише частково передає суть повідомлення, оскільки в тексті згадується, що присутня можливість факультативної освіти. У новинах із заголовками «Мешканцям Одещини будуть купувати паливо по іншій ціні», «Що треба мати юному одеситу в рюкзаку під час війни» згадується лише про одеситів, хоча самі повідомлення ґрунтуються на прес релізах, спрямованих на мешканців всієї країни.


Дослідження охопило період з 29 серпня по 2 вересня 2022 року. Загалом було проаналізовано 1580 повідомлень в стрічках новин 13 медіа та телеграм-каналах: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «Бессарабія інформ», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор», «Типичная Одесса», «Одесский фраер», «Подслушано Одесса», «Х….я Одесса», «Одеса Інфо», «Курс Одесса».

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Infocrime Odesa і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.