20 липня 2021

В Одеських медіа збільшується кількість маніпуляцій та фейків. Результати тижневого моніторингу
Попереднього тижня в інформаційному просторі Одещини значно зросла кількість прихованої політичної реклами у порівнянні з попереднім моніторинговим періодом. Тоді лише 4 повідомлення мали ознаки політичної джинси. Цього разу було зафіксовано 8 новин. В одеських медіа себе "піарили" Сергій Льовочкін (ОПЗЖ), Олександр Мазурчак (Наш край), Сергій Шахов (Наш край), Павло Вугельман (віцемер Одеси) та по два рази Антон Кіссе (Наш край), Геннадій Труханов (Мер Одеси).

Тенденційно виглядає постійна присутність у міжвиборчому інформаційному просторі новин від представників політичної партії "Наш край". Відзначимо, що Одещина була і залишається цільовим регіоном для цієї політичної сили. Дещо зменшилася кількість комерційної джинси. Цього тижня виявлено 21 повідомлення з ознаками прихованої замовності (попередньо було виявлено 34 випадки). Це можна пояснити початком періоду літніх відпусток та, відповідно, зменшенням ділової активності.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 12 по 17 липня було проаналізовано 1303 повідомлень в 14 місцевих медіа, 186 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 52 постів у Фейсбуці 6 місцевих політиків, активних у соціальних мережах. В 48 матеріалах (3.2% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції.

Основними маніпуляціями цього разу стали публікації з ознаками комерційної джинси та політика (85% від усіх публікацій із порушенням журналістських стандартів). Також були зафіксовані статті з елементами сексизму, мови ворожнечі та використанням неперевіреної інформації.


1
Маніпуляції та фейк у місцевих медіа
В ході моніторингу виявлено одне повідомлення з ознаками фейку. В новині "Українських футболістів зобов'язали носити на одязі бандерівське вітання", поширюється відома маніпуляція, що ніби гасло "Слава Україні! Героям слава!" має відношення виключно до періоду Другої світової війни та українських військових у складі формувань ОУН (Б) та була їх "паролем". Але у відкритих джерелах та, навіть, російському сегменті Вікіпедії, можна знайти інформацію, що вперше громадсько-політичні організації стали використовувати цю фразу ще у період 1917-1925 років. До цього були приклади цитування цього гасла у літературі. Неодноразово організація "Стопфейк" розбирала цю маніпуляцію, пояснюючи її коріння та завдання. На жаль, до цього часу деякі регіональні медіа, ґрунтуючись на російській пропаганді, продовжують поширення цього фейку.

Новина на "Таймер"
В ході моніторингового періоду зафіксовано кілька новин з елементами мови ворожнечі та надмірної уваги до національностей героїв повідомлень. У новині "В Одесі зухвалий грабіжник із Закавказзя «на очах у здивованої публіки» розбив вікно позашляховика і забрав сумку з грошима" увага читача фокусується на регіоні походження грабіжника, що створює ілюзію ніби всі вихідці з Закавказзя мають відношення до криміналу. Це не відповідає статистиці, оскільки кількість українців-грабіжників у відсотковому значенні не менша. Але при цьому ніхто не пише, що "злочинець-українець скоїв протиправне діяння". Подібне порушення журналістських стандартів спостерігається у новинах "В Одесі кавказець з ножем відібрав у продавчині кіоску гроші і телефони", "На Таїрова уродженець Закавказзя напав на продавчиню з ножем" та "На ринку Привоз виявлені четверо нелегалів з Азербайджану". У назвах усіх цих новин присутні ознаки мови ворожнечі, що мотивують читачів до негативного ставлення до всіх вихідців із цього регіону, що може породити додаткові конфліктні ситуації та проблеми для інших громадян цих країн.

Новина на

"Odessa.online"
Нейтральна, на перший погляд, новина "Як відрізнити одесита від туриста: ТОП-10 ознак", має цілий список непідтверджених узагальнень та додатково підкреслює "відмінність" місцевих жителів від гостей міста, що має ознаки протиставлення. Стосовно узагальнень - перше твердження, що одесити не відвідують пляж "Ланжерон" одразу руйнується, оскільки аналітики проєкту Infocrime Odesa, одесити, відвідують цей пляж досить регулярно. Недостатньо перевірили інформацію місцеві журналісти, працюючи з новиною "Англійські фанати влаштували побоїще після програшу своєї команди", оскільки в повідомленні присутнє відео інциденту на якому чітко видно, що подія відбувається вдень. Як відомо, фінал чемпіонату Європи з футболу завершився пізно вночі. Опис до відео англійською мовою також вказує на те, що бійка відбулася перед матчем, і була спровокована англійськими фанами, яким забракло квитків на гру.

Новина на

"Думская"
Ще одна новина під назвою "Фірма, яка підняла затонулий танкер «Делфі», продовжує незаконно будувати приватний порт, але прокуратура не діє", ґрунтується на думці "джерела" з Ізмаїльської райадміністрації. У своєму матеріалі журналісти висувають досить серйозні звинувачення, при цьому відсутня позиція іншої сторони, а тези співрозмовника виданням подаються як факти. Тому це повідомлення має ознаки чорного піару.

Одне з одеських видань продовжує публікувати прес релізи, які стосуються всієї країни, виокремлюючи при цьому одеситів та українців. І минулий тиждень не став винятком. Одразу було зафіксовано шість подібних повідомлень. Цього разу деякі заголовки через регіональне "переформатування" виглядали досить комічно, як от новина "Мешканцям Одеси, що не досягли 14 років, заборонено продавати ліки", подається так, ніби ця постанова парламенту стосується лише місцевих підлітків. Але, очевидно, що це не так, і заборона актуальна по всій країні.

Новина на

"Odessit.ua"
2
Сексизми в регіональних ЗМІ
Цього тижня одеські медіа використовували практично всі найбільш поширені сексистські терміни у регіональних медіа країни. Зустрічалися новини про "Тендітну і сильну" чемпіонку Європи з самбо з Одещини та "автоледі", що опинилася у ДТП, за участі іншого 18-річного водія. До речі, у повідомленні про "тендітну чемпіонку" одночасно присутній негативний приклад сексизму і позитивний випадок використання фемінітиву в одному реченні. Стосовно терміну "автоледі", в рамках проєкту також вже формувалися рекомендації місцевим ЗМІ не використовувати це образливе словосполучення, яке не відповідає сучасним вимогам журналістських стандартів. Воно фокусує увагу читача не на самій події чи темі публікації, а на статі її героїв.

Новина на "УСИ"
Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат та робити власний переклад з мови оригіналу.

  • Більш відповідально ставитися до написання заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники кількості інфікованих на коронавірус. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії способом.

  • Уникати мови ворожнечі.

Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно виявляти «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 12 по 17 липня 2021 року. Загалом було проаналізовано 1489 повідомлення в стрічках новин та Телеграм каналах 10 медіа «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили 52 дописи у Фейсбуці 6 місцевих політиків.

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.



** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.