15 вересня 2021

В Одеських медіа зростає кількість прихованої політичної реклами. Тижневий огляд інфопростору
Початок осені, як і очікувалося у наших попередніх аналізах, характеризується збільшенням політичної активності у місцевих медіа, що позначається в першу чергу на чисельності прихованої реклами місцевих політиків. Протягом останнього моніторингового періоду було зафіксовано найбільшу кількість таких матеріалів у місцевих онлайн ЗМІ за останні 4 місяці.

В одеських медіа в черговий раз приховано себе "піарили" представники партії «Наш край» Сергій Шахов та Олександр Мазурчак (рекламна кампанія триває з початку літа), Тетяна Плачкова (нардеп від ОПЗЖ), Олександр Корнієнко (нардеп від Слуги народу), Ігор Васильковський (нардеп від Слуги народу).

Виявлені також схожі повідомлення в інтересах Олексія Єремиці (депутат міськради від ОПЗЖ), та кількох місцевих обранців від ПП "Довіряй ділам": Світлани Осауленко, Марата Корольова, Антоніни Наконечної та Олега Бриндака. Загалом виявлено 9 таких новин, що становить 17% від загальної кількості встановлених маніпуляцій цього тижня.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 6 по 10 вересня було проаналізовано 1208 повідомлень в 14 місцевих медіа, 219 дописів у їхніх Телеграм-каналах та 37 постів у Фейсбуці 6 місцевих політиків, активних у соціальних мережах. В 51 матеріалі (3,5% від усіх проаналізованих) виявлені маніпуляції.

Основними порушеннями цього разу стали публікації з ознаками політичної та комерційної джинси, мова ворожнечі.

1
Політичні маніпуляції та мова ворожнечі
Емоційно виглядає назва новини "Зима близько: в підземних газосховищах України замало газу", крім того, саме повідомлення не відповідає стандарту надання інформації, оскільки з наведених даних незрозуміло який об'єм газу необхідний країні і яка позиція держкомпаній з цього приводу. Новина більше ґрунтується на власній інтерпретації тез з офіційних пресрелізів журналістами видання.

Новина на "Таймер"
Маніпуляцію є заголовок новини "Декомунізація буксує: в Миколаївській області не дали образити вулицю Терешкової", оскільки відповідно до українського законодавства постать космонавтки Терешкової до декомунізаційного списку не підпадає. Негатив значної частини суспільства щодо цієї людини та вулиць названих на її честь, виник через підтримку Валентиною Терешковою агресивної російської політики стосовно України, та її членства у партії "Єдина Росія" у чинному парламенті РФ.

Новина на "Таймер"
З елементами російської пропаганди подача новини "Проблема в українській букві: селище біля Південного хочуть перейменувати", оскільки журналісти вбачають проблему не в тому, що місцеві мешканці лише хочуть перейменувати свій населений пункт так, як їм це бачиться, а в тому, що проблеми для них створила "українська літера", а не, наприклад, саме російська транслітерація.

Порушення стандарту надання інформації зафіксовано у новині "Ощадбанк знижує ставку по депозитах і відмовляє клієнтам у поверненні грошей", оскільки повідомлення ґрунтується лише на анонімному зверненні клієнтки банку до ЗМІ, при цьому відсутня позиція всіх згаданих сторін у новині. Також журналісти не отримали коментарі як від представників банку, так і від незалежних експертів, не проаналізували інформацію щодо умов розміщення депозитів, які банки публікують у відкритих джерелах.

Новина на

"Бессарабия Inform"
Цього моніторингового періоду зафіксовано кілька новин з використанням мови ворожнечі. У повідомленнях "Хотів кращого життя»: в Одеській області затриманий гамбієць", "На кордоні в Болградському районі затриманий громадянин Гамбії" та "Ще трьох порушників міграційного законодавства, виявлених в Одесі, виселять з країни" (є згадка лише про узбека) журналісти занадто фокусуються на походженні порушників державного кордону, що спотворює для читачів розуміння новини та підвищує рівень негативу до представників інших національностей, навіть до тих, які живуть в країні відповідно до встановлених норм, платять податки та не порушують закони.

Новина на
"Одесса медиа"
2
"Особливі" одесити
Одне з одеських видань продовжує публікувати пресрелізи, які стосуються всієї країни, виокремлюючи при цьому одеситів. І минулий тиждень не став винятком. Одразу було зафіксовано десять подібних повідомлень. Деякі з них через вказану особливість мають змінений сенс та не відбивають реальність. Так новина з назвою "Одеситам будуть видавати жовті та зелені Ковід сертифікати", виглядає маніпулятивно, оскільки здається ніби для мешканців Одещини урядом була запроваджена якась особлива система відміток та позначень, що очевидно не так.

У новинах "Польща відкрилася для одеських туристів", "Повністю вакцинованим одеситам стали доступні подорожі до Фінляндії", "Вакциновані одесити зможуть відвідати Норвегію" знову ж таки, виходячи з назв, здається, що ці можливості стосуються лише мешканців Одещини, що виглядає досить дискримінаційно. Проте вже в тексті повідомлень уточнюється, що вони ґрунтуються на пресрелізах державних органів, в яких йдеться про всіх українців. Журналістам слід не забувати, що за різними спостереженнями 60% користувачів Інтернету ознайомлюються лише з заголовками у новинних стрічках. Відповідно, такі "аномалії" можуть деформувати розуміння читачами суті новин.

Новина на
"Odessit.ua"
Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат та робити власний переклад з мови оригіналу.

  • Більш відповідально ставитися до написання заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники кількості інфікованих на коронавірус. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії способом.

  • Уникати мови ворожнечі.

Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно виявляти «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 6 по 10 вересня 2021 року. Загалом було проаналізовано 1427 повідомлення в стрічках новин та Телеграм каналах 10 медіа «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили 37 дописів у Фейсбуці 6 місцевих політиків.

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.



** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.