10.12.2021
Великі проблеми малого бізнесу
Що турбує одеських підприємців?
Податкове законодавство очікує багато реформ, не всі з яких радо вітають представники бізнесу. Особливо гучно чути невдоволення в Одеському регіоні, де велика частка ФОПів залучена до торгівлі. Чимало з них вважає, що українські підприємці поставлені в кабальні умови, які не дають їм розвиватись та заробляти кошти. Тому бізнесмени прагнуть знайти компроміс із владою, щоб мати можливості для подальшої успішної діяльності.

Асоціаціями підприємців ведеться велика робота щодо полегшення умов роботи бізнесу. Вони намагаються пропонувати свої законопроекти, для полегшення роботи. Зокрема, один з них стосується виведення малого бізнесу з фіскалізації (обов'язкового використання касових апаратів). Це дуже важливий законопроект, який вирішує проблеми, через яку вводиться тотальний облік.
Фіскалізація мала вступити в силу ще в квітні цього року, проте Верховна Рада ухвалила рішення відстрочити термін дії цього закону. Вважається, що такий крок сприятиме виведенню коштів з тіні та наповненню державного бюджету. Приховати чи зменшити кількість зароблених грошей буде неможливо, адже всі вони будуть проходити через фіскальну службу.

З іншого боку, обов'язкова фіскалізація несе чимало нових складнощів для підприємців, особливо тих, чиї заробітки невеликі. Українська економіка втратила багато доходів через пандемію коронавірусу. За 2020 рік внутрішній валовий продукт України знизився на 4 відсотки — падіння пов'язане з карантинними обмеженнями, через які багато представників малого та середнього бізнесу просіли в доходах, або взагалі були вимушені піти з ринку.

В такій ситуації спостерігається недовиконання бюджетних показників. Тому не дивно, що держава шукає нові способи для наповнення бюджету, намагаючись отримати те, що належить за законом. Проте в цій ситуації є ризик, що підприємці згорнуть свою діяльність або навпаки повністю підуть в тінь. Не кожен має ресурс для заробітку, особливо за кризових умов, що склалися.
"Ми відділяємо малий бізнес від великого, пропонуємо інструменти боротьби з незареєстрованими підприємцями для стимулювання видачі чеків. Закладений ряд інструментів, які сприяють відбілюванню бізнесу. Також в Раді були зареєстровані законопроекти про лібералізацію ринкового нагляду, скасування штрафів та формальних можливостей перевіряючих органів виписувати штрафи до 170 тисяч гривень за якесь неправильне маркування, не наданий вчасно документ. Багато бюрократії у формуванні умов праці, кожен з підприємців має вести великий облік з 18 документів, за неведення кожного з яких штраф сягає однієї мінімальної заробітної плати. На сьогодні це буде шість тисяч гривень, а з 1 січня 2020 року — шість з половиною тисяч", - говорить голова Всеукраїнської професійної асоціації підприємців Борис Емельдеш.

Борис Емельдеш
Проблема порушується не перший рік. Так, у лютому минулого року кілька сотень бізнесменів Одеської області протестували під будівлею облдержадміністрації. Аналогічні акції відбулися у інших обласних центрах країни. Протестувальники вимагали спрощення ведення бізнесу скасування законів 128-IX та 129-IX, спрямованих на виведення з тіні розрахунків у сфері торгівлі та послуг.

Ці закони викликали багато невдоволення у представників малого бізнесу. Вони вимагають від ФОПів користуватися касовими апаратами, вводять електронний чек, грошову винагороду для клієнтів і штрафи для бізнесу. Надмірна бюрократизація документообігу не сприяє тому, щоб люди прагнули реєструватися. До того ж, законодавство постійно змінюється й не всі встигають ознайомитись з нововведеннями, подекуди натикаючись на штрафи.

Гостро стоїть також проблема електронних платежів. Зокрема, об'єднання підприємців пропонують законопроект щодо зменшення ставок за еквайринг. Під ним розуміють можливість для торгівельного закладу користуватися безготівковими платежами. За них підприємці сплачують комісію банкам. Зараз еквайринговими платежами регулюють дві великі карткові системи, що монополізували ринок й дають високі ставки. Планується, що методом вільного ринкового регулювання вони впадуть, що сприятиме зменшенню ціни на товари.

"Два роки підприємці намагаються достукатись до влади, щоб вона почула нас, ураховувала наші інтереси, щоб ми могли спокійно працювати. Рік тому в результаті акцій протесту була створена координаційна рада, що працювала з представниками Мінфіну, Міністерства економіки, Державної податкової служби, були суперечки і труднощі, все тяжко давалось, за кожну літеру й кому треба було боротись, щоб хоч якось інтереси підприємців були враховані. Наче дійшли компромісу, і в той же час процес стоїть. Час минає, з січня 2022 року закон про фіскалізацію вступатиме в силу, що не влаштовує підприємців. Ми хочемо, що влада урахувала всі напрацювання команди експертів та прийняла нашу думку до уваги", - каже приватний підприємець Євген Золотарьов.

Євген Золотарьов
Обов'язкові касові апарати запроваджуються у багатьох європейських країнах, бо ця практика показала себе успішною. Так, наприклад, в сусідній Польщі масова фіскалізація буде запроваджена теж в наступному 2022 році. Але там придбання касового апарату фінансується державою, не кажучи про те, що в Польщі спрощена система ведення обліку доходів та витрат.

Перед місцевими податківцями не треба звітувати, де підприємець взяв товар на продаж. Не відбувається перехресних перевірок, питаннями можливої контрабанди займаються зовсім інші контролюючі органи. Податкову цікавить тільки вартість придбаного товару для подальшого підрахунку податків.
В Україні ж від підприємців вимагають звітувати про походження товару, щоб податкова та Держспоживслужба могли за ланцюжком відслідкувати, звідки він надійшов. Невідповідність в документації може загрожувати підприємцю штрафом розміром від 17 до 34 тисяч гривень. Для багатьох представників малого та середнього бізнесу такі суми не підйомні.

Днями одеські підприємці збираються на мітинг під Верховною Радою України, прагнучи відстрочити тотальну фіскалізацію. Звісно, податки сплачувати необхідно, важливо виводити гроші з тіні. Проте паралельно з цим необхідно створити умови для розвитку різних форм бізнесу, щоб ведення документів обліку полегшувало роботу, а не ускладнювало її.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".