Вибори-2020: чим вони запам'ятались в Одесі?
Місцеві вибори 2020 року були визнані найскладнішими за всю історію незалежної України. Одещина тут не стала винятком. Через законодавчі зміни підрахунок протоколів затягнувся, члени виборчих комісій кілька діб фактично чергували без сну, в очікуванні підрахунку голосів. Люди фізично та морально не витримували, для голови однієї з комісій ця робота закінчилась інфарктом.

Внаслідок нової виборчої реформи процес підрахунку голосів ускладнився. Тепер треба було голосувати не тільки за окрему партію, але й обрати конкретного кандидата. На цих етапах було багато недійсних бюлетенів через те, що хтось проголосував за партію не обравши кандидата, або навпаки, поставив «пташечку» за кандидата, а партію вказати забув. На деяких дільницях фактично кожен десятий бюлетень виявлявся зіпсованим.
Підрахунки затягнулись на довший період, ніж визначені законодавством строки. Першими визначили депутатів Одеської міської ради. Результати були оприлюднені увечері 4 листопада, за 10 днів після закінчення голосування. А от Одеська обласна рада «протрималась» набагато довше. Спочатку минули визначені законодавством терміни, які під кінець спливаючого терміну були продовжені. Після цього протокол про результати голосування знищив комп'ютерний вірус, наслідки якого вдалось ліквідувати після привернення активної уваги ЗМІ до цього явища.

Однією з найцікавіших була передвиборча гонка на посаду мера Одеси. На пост голови Одеської міськради претендували більше двадцяти кандидатів. Одні з них представляли відомі політичні партії, інші виступили самовисуванцями. Деякі були знані за своєю активною громадською діяльністю, а про когось не було нічого відомо зовсім. Соціальні опитування пророкували перемогу Геннадію Труханову, який очолює Одесу з 2014 року. В підсумку, саме й він переміг на останніх виборах, хоча далеко не одразу.
В другому турі на посаду мера Одеси виокремилось два лідери: народний депутат від ОПЗЖ Микола Скорик та чинний мер Одеси Геннадій Труханов. Підготовка до наступного раунду політичної боротьби тривала в умовах жорстких дедлайнів. Виборчі бланки друкувались в останній момент, підготовка до наступного етапу ще почалась до офіційного оголошення результатів. Кандидати за екзит-полами приблизно знали, з ким їм доведеться боротися в наступному турі й готувались заздалегідь.
«Стислі терміни вплинули як на організацію виборчого процесу, так і передвиборчу агітацію. Зокрема, перед повторним голосуванням на посаду міського голови проводились суттєві та масштабні заміни як в міській територіальній виборчій комісії, так і в усіх районних комісіях. В міській та районній ТВК було замінено близько третини складу, при тому що зміни відбувались 12 та 13 листопада, в міській територіальній виборчій комісії змінювався керівний склад. Ситуація була напружена навіть політично, оскільки голови міської ТВК постійно змінювались. Увечері 14 листопада відбулась заміна, а 15 числа, в день голосування, повернули ту ж особу, що очолювала ТВК до 14 листопада», - говорить координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області Анастасія Матвієнко.

Анастасія Матвієнко
Виборча боротьба за Одеський регіон виявилась дуже запеклою. Фактично,протистояння між політичними партіями почалось ще влітку, до старту виборчої кампанії. Чинні депутати поширювали інформацію про свою діяльність за минулих каденцій. Ті, хто лише починав робити кроки на політичній арені, активно критикували попередню. Реклама в соціальних мережах майоріла обличчями десятка кандидатів та програм, деякі з них випускали партійні газети, агітуючи прийти на вибори та проголосувати. Більшість виборців до закликів не прислухалась й вибори проігнорувала.
Загалом, явка по Одесі в першому турі виборів склала трохи менше 30 відсотків. Загальна недовіра до процесу виборів серед населення помножилась на епідеміологічну ситуацію. В часи, коли кількість нових хворих на коронавірус б'є рекорди, чимало людей просто побоялись прийти на виборчі дільниці через невпевненість у тому, що всі заходи безпеки будуть вжиті. На дільниці людей запускали тільки в масках, люди мали приходити зі своїми ручками, в приміщеннях стояли антисептики.

На дільницях ажіотажу не було, хоча й тут не обійшлось без винятків. Так на дільниці в одеській 121-й школі 25 жовтня спостерігались кількагодинні черги. Ажіотаж був викликаний тим, що саме до неї були прикріплені студенти Одеської юридичної академії, які, судячи з усього, прийшли голосувати за «Морську партію» Сергія Ківалова та нього зокрема. Про це частково свідчить той факт, що вже у другому турі на виборах мера, коли між собою змагались Геннадій Труханов та Микола Скорик, скупчення людей на цій дільниці вже не спостерігалось.
«За моєю суб'єктивною думкою, явка на цьогорічних виборах у другому турі була вищою, ніж могла бути. В середньому по Україні явка була 24 відсотки, а Одеса дала 25 відсотків. Якщо порівняти з іншими українськими містами, то там різниця ще більша. Та драма, яка розгорнулась в Одесі між двома турами, навпаки певним чином про стимулювала голосувати людей. Загалом, цілком нормально ситуація, коли явка на другий тур виборів, які відбуваються, менша за перший тур», - говорить голова Одеської обласної організації КВУ Анатолій Бойко.

Анатолій Бойко
Загалом, вибори можна на Одещині вважати такими, що відбулись. Ще доведеться вирішувати питання з Кароліно-Бугазькою ОТГ, вибори до якої визнані недійсними. Проте більшість політичних сил вже готова працювати. Частина партій втримала свої позиції (на кшталт «Довіряй ділам»), хтось у регіональній політиці став новачком, як «Партія Шарія». Місцеві вибори-2020 запам'ятаються неорганізованістю процесів, безсонними ночами всіх, хто був до них причетний. Безвідносно того, що голосування відбувалось в розпал пандемії COVID-19.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".