Від благодійності до захисту довкілля
Як сортування сміття допоможе дітям з ДЦП?
Реформи в медицині та в соціальній сфері орієнтовані на те, щоб допомогти найбільш незахищеним верствам населення адаптуватися в суспільстві. Одна з таких категорій - малюки з особливостями розвитку, зокрема з дитячим церебральним паралічем. У багатьох випадках з цим діагнозом діти можуть адаптуватися до дорослого життя, працювати та самостійно себе обслуговувати. Проте такі досягнення вимагають великих вкладень.
У розвинених закордонних країнах, зокрема в державах Європейського Союзу, функціонують діючі державні програми з реабілітації дітей. В Україні, на жаль, батькам потрібно ставити на ноги дітей самостійно, залучаючи благодійні фонди. Реабілітація дітей з ДЦП вимагає серйозних матеріальних і моральних ресурсів, яких у однієї людини може попросту не знайтися.

Є думка, що одним з факторів, який впливає на відсоток народження дітей з особливостями розвитку, може бути несприятлива екологічна обстановка. Щоб відчути її вплив, не обов'язково жити десь в околицях Чорнобиля. Навіть в місцях, де немає заводів з шкідливими викидами, вистачає речей, здатних завдати шкоди навколишньому середовищу і людям.
Одними з таких шкідливих матеріалів є пластикові відходи. Точний термін скільки вони розкладаються - невідомий. Пластикові речовини в світовому побуті використовуються не так давно, тому період їх розпаду перевірявся тільки в лабораторних умовах. Різні дослідження вказують на терміни від ста до п'ятисот років.

Підходи до переробки сміттєвих відходів вимагають реформ на законодавчому рівні. В травні до сесійної зали Верховної Ради вперше за часів незалежності України потрапив законопроект 2207-1 про управління відходами, який наближує Європейську директиву про відходи до стандартів Угоди про асоціацію з ЄС. Мета закону – перетворити побутові відходи на ресурси, оскільки сьогодні тільки п'ять відсотків українського сміття йде на вторинну сировину, а решта просто викидається на полігони.
Зараз в Україні пластик стараюся відправляти на вторинну переробку. З'являються урни для пластикових пляшок, щоб люди могли їх сортувати, таким чином завдаючи менше шкоди навколишньому середовищу. Але мало кому відомо, що пластикові кришечки від пляшок треба здавати на вторсировину окремо. Вони виготовлені з іншого виду пластику, що вимагає своїх особливостей переробки. Тому для них потрібні окремі урни точки збору.

Подекуди благодійні почини можуть об'єднати кілька ініціатив. Так благодійний фонд «Генофонд Майбутнього» планує запустити в Одесі ініціативу «Крышки для малышки». Організація планує віддавати зібрані кришки на переробку, а виручені кошти передавати на благодійність. Фонд допомагає малюкам з церебральним паралічем пройти реабілітацію.
Лікувальні заходи потрібні дітям з ДЦП на постійній основі, їм необхідно займатися кожен день. Бо якщо робити пропуски, у таких малюків йде йде регрес і все, що досягнуто працею реабілітологів раніше, нівелюється. На допомогу дітям з особливими потребами повинен прийти пластик, проблему засилля якого намагаються вирішити в усьому світі.
«У нашій акції ми будемо збирати пластикові кришки в інсталяції, які будуть розподілені по парках і скверах нашого міста. Вони будуть здаватися на вторинну сировину і передаватися на переробку. Гроші будуть перераховуватися саме на фонд і він буде оплачувати реабілітаційні заходи для певної дитини, яка зараз потребує допомоги. Зараз нашому місті інші фонди збирають на реабілітацію, але вони допомагають більше лікарням на закупівлю спеціальних матеріалів. Я вважаю, що це трохи неправильно, допомога має бути адресною », - каже представниця БФ «Генофонд Майбутнього» в Одеському регіоні Анна Колесніченко.

Анна Колесніченко
Жінка згадує, що коли вона працювала в держструктурах та займалася закупівлями, то були благодійники, які безкоштовно все давали. Таким чином зберігалася певна сума грошей, яку держава виділяє на ці установи. Але не завжди було зрозуміло, що з цими коштами відбувалося далі. Допомога ж конкретній дитині дає можливість побачити результат і відстежити витрачені кошти. А заодно це спосіб допомогти довкіллю.

Серед громадян проводяться освітні заходи, пояснюється важливість сортування сміття, але на кожному метрі в парку чи сквері можна знайти пластикове сміття. Причин тому багато. Частина людей не вважають це важливим, а інші просто можуть не знати, куди відносити відходи. Вони певний час збирають їх, потім забувають, нікуди не відносять і викидають як звичайне сміття. Але крім цього, сортування повинно бути рентабельним. Адже якщо переробка не приноситиме доходу - ніхто за неї не візьметься.
«Раніше вже влаштовувались такі акції, Анна Колесніченко приїхала до мене на машині, щоб забрати моїх п'ять кілограм кришок. І ми обговорили проблему, підрахували що збір тих п'яти кілограмів вторинної сировини не окупає навіть вартість бензину. Щоб акція мала достатню доцільність, ми говорили що логічно було б збирати ці кришки в більшому обсязі. Точки збору будемо організувати доступних публічних місцях, спираючись на досвід інших країн», - говорить екоактивістка Катерина Гречко.

Катерина Гречко
Інсталяція планується у вигляді серця або інших символічних фігурок. Вона виглядатиме як статуя, куди можна скласти кришки. Установка буде розміром 1,70x1,50 метри, щоб в неї можна було вмістити більше кришок. За мірою наповнення до неї будуть приїжджати волонтери, забирати кришки й відвозити їх на переробку.

Інсталяція повинна привернути увагу, що в нашому світі є діти з особливими потребами яким потрібна наша допомога і увага кожен день. Коли ця інформація у відкритому доступі, вона викликає більший інтерес і відгук серед населення. Таким чином, з'являється більше можливостей допомогти різним дітям з особливостями розвитку та параллельно привернути увагу до екологічних проблем Одеси.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".