Видатковий матеріал: тварини на продаж
У сумках і пляшках, повітрям і морем: ми дізналися про життя тисяч тварин, доля яких — бути товаром.
— Ми придбали Тосю з розплідника. Цим займалися чоловіки — я подробиць не знаю. Але він з усіма документами, — розповідає Маргарита. — Кошенятком був цікавим, екзотичним, а потім почав дорослішати і довелося будувати йому окремий вольер за будинком — хижа тварина. Ми підрізали йому кігті та видалили клики. Зараз він отримує увагу лише під час годування.
Тося — уже дорослий каракал. Ці надзвичайно красиві хижаки живуть переважно в Африці та Азії, а ще вдома у українців, що полюбляють екзотику. Коштують кошенята від $5 000. Інтернет-ресурси майоріють оголошеннями про їх продаж, як і про продаж інших видів.
Ми вирішили розібратися хто і як продає та купує екзотичних тварин і, головне, які в цих звірів життя та смерть.
Продаж
Автобусами і залізницею
Ринок продажу екзотичних і диких тварин в Україні вражає: левенята коштують від $1 000, лемури — близько $2 000, а ще ведмежата, лисенята, вовчата, рідкісні птахи. Пропозиції розраховані на будь-який гаманець і задовольнять будь-яку забаганку. Достатньо задати відповідний запит у пошуковій системі — обраного звіра привезуть навіть додому незалежно від того, де живете.

Під вигаданим приводом (пошук екзотичного подарунка для керівника компанії) ми обдзвонили близько 50 різноманітних оголошень. Перше — єнотовий розплідник у Полтаві. Власниця свого імені не називає, але про свій бізнес говорить багато — восени вона тримала близько 50 тваринок. За її словами, самки приводять кожного сезону по 4-6 дитинчат. Продає малят по $350.
— Зазвичай купують або для різних закладів: кафе, ресторани, контактні зоопарки, або додому. Дуже часто в офіси. Вони ж як собаки: все їдять, ходять у лоток, без запаху, ніякої додаткової уваги не потребують. Живуть по 15 років. Єдине, що варто купити — вольєр, щоб зачиняти на ніч або у вихідні, бо вони люблять шкодити речі — не варто лишати без нагляду, — зауважує співрозмовниця. До Одеси зазвичай передає тварин автобусом або потягом. Разом із єнотами обіцяє передати і необхідні ветеринарні документи.
Інші продавці одразу відповідають, що жодних документів не мають і пропонують тварину забрати самостійно. Саме так працює власник колишньої ферми чорнобурих лисиць в Одеській області. Зауважимо, зазвичай цих красивих звірів тримають і вбивають заради виготовлення шуб.
— Зараз лисиці вже дорослі. Їх не можна тримати вдома чи офісі — вони хижі. Беруть таких зазвичай для тренування собак. Продаю молодих по 1 800 гривень, а дорослих — по 2 000 гривень. Якщо вам для офісу, то дзвоніть у червні — тоді є маленькі лисенята, — радить чоловік. За його словами утримання такої тварини коштує близько 300 гривень на день через необхідність годувати м'ясом, кров'ю, овочами та крупами. Але це не стосується тих випадків, коли тварину купують заради знущань — у цьому разі видатки мінімальні.
Дехто з продавців перепродують саме таких звірів — котрі більше не здатні розважати гостей закладів або шоу. За одним оголошенням нам так пропонували придбати лева ($1 500) чи леопарда ($7 000) або обміняти якусь тварину на їх ведмедя.
— Ведмідь із ресторану, раніше теж десь був і от до нас потрапив. Його важко утримувати тому обмін, а не продаж. Гарно було б влаштувати його у якийсь зоопарк, але це складний процес. Його годувати треба — по 25 кг м'яса на день. Ще й вольєр великий треба. Таких великих тварин купують хіба що власники з Конча-Заспа, — каже співрозмовник.
Інші не зважають на майбутні умови утримання. Один популярний магазин звірів продає екзотичних лисиць, великих хижаків, птахів і рептилій з усіма можливими документами і довідками. Тварин перевозять потягом у будь-який куточок України у супроводі кур'єра, що коштує додаткові 3 000 гривень.
Логістика
Транзитна країна
За словами чи не кожного з продавців, тварин вони вирощують самі. Лише дехто зауважив, що малечу спіймали після вбивства дорослих батьків на полюванні. Походження інших пояснюють начебто законним ввезенням в Україну.
048.ua
Такі слова підтверджує і митниця. На запит про незаконне ввезення до України тварин, наприклад, в Одеській області, нам відповіли, що за 2015, 2018, 2019 роки не було жодного випадку. Єдиний стосувався 2017 року, коли у міжнародному пункті пропуску «Чорноморський морський торговельний порт» прикордонники і митники виявили місячне левенятко, якого намагалися незаконно вивезти за кордон. Тварину сховали серед особистих речей у спортивній сумці. Вона була у жахливому стані під дією наркотичних речовин. Рятували левицю в Одеському зоопарку, де вона живе і зараз.
У Головному управлінні Національної поліції в Одеській області теж зазначають лише кілька випадків: у 2018 році одне кримінальне провадження стосувалося неналежного утримання овець на території терміналу №5 Чорноморського порту. Ще два цього року — вирощування та жорстоке поводження з собаками, а також неналежні умови утримання тварин в Одеському цирку.

Проте представники зоозахисних організацій ставлять таку інформацію під сумнів. За їх даними, Україна — транзитна країна для такого бізнесу, її кордони регулярно перетинають без жодних документів і належних умов безліч унікальних видів.
— Продаж тварин — четвертий за прибутковістю серед злочинних бізнесів. Передують йому лише торгівля наркотиками, зброєю та людьми. На жаль, Україна відіграє не останню роль у підтримці продажу звірів. Через великі аеропорти та порти регулярно перевозять безліч тварин, — зазначає кандидатка біологічних наук Марина Шквиря, координаторка Притулку для ведмедів Біла Скеля, експерт-консультантка Притулку ведмедів Домажир, завідуюча відділом наукової роботи Київського зоологічного парку.
Так, з Росії, де розповсюджене полювання на ведмедя під час зимового сну (так зване «на барлогах), через Харків та інші міста перевозять багато ведмежат-сиріт. Також через Україну надходить до арабських країн багато птахів із Середньої Азії та й з самої України. Птахи і примати — через Одеський порт на наш внутрішній ринок, або далі в Європу, де багато заможних клієнтів-колекціонерів.

За словами Марини, з огляду на те, що у природі зараз лишилося дуже мало ведмедів (не більше 300), рисі (до 400 особин), у приватних господарствах знаходиться, наприклад, близько 200 ведмедів і левів, до 1 000 вовків і вовко-собачих гібридів. Належність умов утримання цих звірів — гостре питання. Приватні власники, цирки та мисливські станції технічно не можуть забезпечити видові потреби тварин.
Звірі в клітках
Подальша доля
Марина Шквиря зазначає, що на кожну тварину чекає певний сценарій. Місцеві види (птахи, лисиці, вовки, ведмеді) купують зазвичай для фото-бізнесу, цирку, різного типу контактних звіринців, притравочних станцій, утримання вдома. Коли тварина не потрібна або стає небезпечною, її перепродають або віддають до маленьких звіринців біля ресторанів, баз відпочинку, в приватні парки та колекції задля розваг відвідувачів. Та дешевше для власників зазвичай таких звірів просто вбити.
Екзотичних папуг або невеликих тварин (наприклад, лемури, лорі, а також крокодильчики) позиціонують не інакше, як видатковий матеріал. Ці види коштують достатньо дорого, а живуть вони в некомпетентних руках надзвичайно мало — їм потрібні дуже специфічні умови, дієта. Крім того, в Україні критично мало фахівців із екзотичних тварин, котрі б надали фахову консультацію нетиповим для України видам. Такі тварини швидко помирають, швидко доводиться купувати нових — налагоджений бізнес серед браконьєрів і людей, що підтримують їх.
Інша справа з хижаками. Леви, тигри, гепарди, каракали та інші — усі вони сприймаються цікавою екзотикою, але вже у два роки вони стають справжніми хижаками, котрі потребують певних умов, харчування, починають відбудовувати свою ієрархію. Будь-які люблячі власники таких тварин не почуваються у безпеці. У результаті їх віддають у приватні звіринці чи іншим неперевіреним особам.
— Люди не усвідомлюють того, що цирк, дельфінарій, контактні зоопарки чи приватні звіринці — це не лише насилля над твариною, це також небезпечно. Відвідувачі не знають звідки там тварина, чим вона хворіє. Є дуже небезпечні інфекції з інкубаційним періодом в 7 років — їх неможливо діагностувати у нас. Крім того, дитина бачить цих тварин і в неї виховується до них ставлення, як до об'єкту, а не живої істоти. Чи навчить це чомусь гарному? Навряд. А саме відвідування таких закладів, придбання екзотичних тварин — це все спонсорування браконьєрства та вбивств, — підкреслює Марина Шквиря.
Урятувати
Хочете допомогти тваринам, що стали жертвами браконьєрства, незаконного транспортування або жорстокої експлуатації?
Перш за все не відвідуйте цирків, контактних зоопарків, тематичних кафе, приватних звіринців, дельфінаріїв. Відвідувачі своїми грошима за квитки спонсорують злочини.
Не варто купувати екзотичних тварин, навіть якщо ви переконані у тому, що зможете утримувати їх. Без фахових знань робити це неможливо. І торговці цих знань зазвичай не мають.
Відвідайте та підтримайте вже існуючі реабілітаційні центри для тварин: Синевир, Домажир, Біла Скеля та інші.
Звертайтесь до держекоінспекції та місцевих органів влади. Як громадянин — ви маєте право ініціювати перевірку закладу на предмет умов утримання тварин.
Текст підготувала
Ірина Чиркіна