28.02.2021
"Вірусні" зміни
Як пандемія COVID-19 вплинула на одеських медиків?
12 березня 2021 року ми "святкуватимемо" річницю того, як до нашого життя увійшли зачинені заклади, маски, закриті кордони та обмежене спілкування з рідними. За цей час багато з нас встигли як не самі перехворіти на коронавірус, так пережити хворобу близьких з тими чи іншими наслідками. Але це буде вже потім.

Першими на боротьбу з коронавірусною інфекцією вийшли медики. В умовах медичної реформи, коли все змінюється, вони зіштовхнулись з новими викликами та новим незнайомим вірусом. І він зачепив всіх, незалежно від місця роботи та профілю.Одеський лікар-хірург Костянтин Кравець відчув на собі кардинальні зміни в зв'язку з пандемією COVID-19.

Всі вони стали серйозним випробуванням для нього та його колег. Чимало з них піднялися на барикади боротьби з коронавірусом. В цей час і виник жарт, мовляв після пандемії зникли всі інші хвороби. Для деяких категорій медиків роботи справді поменшало і їм довелось шукати можливості, як знайти себе за нових умов. І хоча вже пандемія продовжується майже рік, пристосування до коронавірусної реальності доводиться і зараз.
"Я лікар, аспірант, викладач. Тому в минулого березня, коли було заявлено про карантин, стало зрозуміло, що життя зміниться. Клініка в якій я працюю, навчаюся та викладаю, водночас, стала однією з перших, яка стала приймати виключно хворих на COVID-19. Всіх інших пацієнтів виписано, студенти переведені на дистанційне навчання. Як для лікаря - це для мене був великий удар, бо в клініці я працюю виключно як кафедральний працівник та аспірант, тому залишитися працювати з пацієнтами з коронавірусом я не міг. Хірургічні хворі стали недосяжні як і я для них, тому більшість часу прийшлося відмовляти в оглядах та госпіталізації, перенаправляти в інші клініки", - згадує Костянтин.
Налагодити ситуацію вийшло тільки після переходу на консультування та обстеження дистанційно, і при отриманні всіх результатів направляти людей до профільних спеціалістів. Хоча з часом і з цим стало важко, адже більшість клінік перепрофільовано. Самовдосконалення теж перейшло для лікарів в режим онлайн.

Щотижневі конференції та обговорення, майстер-класи та семінари. Їх перехід в мережу в більшості випадків став для кожного із медиків позитивом. Тепер не треба зриватися, їхати в інше місто чи країну за інформацією , все подається в зручному одязі за своїм столом. А чому карантин посприяв, так науковим звершенням. Він став можливістю поглибитися в обробку напрацьованих данних, писати статті, та завершити текст дисертаційної роботи.
А от викладати стали тяжче. Ще вчора викладачі зі студентами були у клініці, де можна було в палаті біля ліжка хворого пояснювати нюанси перебігу хвороби, водити студентів в операційну, пояснювати на щоденному обході обсяг роботи, розбирати цікаві випадки в хірургії за історіями хвороби, взагалі вести правильну викладацьку роботу.

А вже завтра і по сьогодні, сидячи вдома, з великою кількістю навчальних відео, безліччю тестувань, з усіма матеріалами онлайн, випробувавши усі навчальні платформи, завантаживши усі матеріали та щоденно на зв'язку з Індією, Нігерією, Ізраїлем, Тунісом, Оманом та іншими країнами світу, викладачі працюють щоб навчати, пояснювати, розбирати матеріали. Мінусів,загалом, для медиків багато, їх можна перераховувати без кінця.Але позитивне мислення, як каже Костянтин, в пріоритеті.

Тому зранку викладацька діяльність, боротьба з якістю інтернет-сигналу, з обіду самонавчання за професією на семінарах, вечорами завершення роботи над дисертацією. Раніше думки про фрілансерів викликали асоціації з ІТ-сферою, а зараз можна так сказати, що всі ми стали такими. Нова реальність з пошуком сигналу WI-FI, виходом з дому за крайньої потреби, обмеження живого спілкування, збільшення роботи із комп'ютером втричі, все це нове життя, до якого пристосовуються вже цілий рік.
Всі, хто мав таку можливість, почали працювати дистанційно, менше бувати в офісах та переповненому громадському транспорті. Власне це й стало одним з факторів того, що захворюваність на коронавірусну інфекцію знизилась. За даними Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України, станом на минулий тиждень в Одесі на коронавірус хворіло 2048 жителів.

Загальний показник захворюваності на COVID-19 впав на п'ять відсотків. А серед хворих більша частина переносить новий вірус як звичайну застуду. Такі пацієнти перебувають в задовільному стані й не вимагають шпиталізації. Вони витримують ізоляцію до зникнення симптомів та отримання негативних результатів тестування на COVID-19.
Одесити відчувають відповідальність за своє здоров'я та благополуччя своїх близьких. Коли бачиш, що твої знайомі хворіють і що для деяких з них ця хвороба стає фатальною, ставлення змінюється. Більшість тих, хто хворіє на коронавірус, переносять його в легкій формі, без тривалих серйозних наслідків для здоров'я. Однак кількості людей, що входять до груп ризику та хворіють у важкій формі вистачає, щоб повністю паралізувати систему медичного супроводу. Хоча останнім часом тяжких хворих поменшало.
"Спостерігається значне зниження кількості захворювань, воно абсолютно об'єктивне. Люди свого часу багато тестувались, переживали, було багато позитивних тестів там, де не було симптомів. Але й був час, коли ліжка в лікарнях були перевантажені, зараз цього немає. Цьому сприяло те, що люди ретельніше дотримуються карантинних заходів. В них з'явилось усвідомлення хвороби, коли стався перший серйозний спалах. Спочатку люди не вірили, казали, що цифри вигадані, ніхто насправді не хворіє. А коли почали хворіти родичі, знайомі, друзі, самі скептики, то прийшло усвідомлення, що ситуація справді серйозна. Суспільство дійшло до того бар'єру, коли треба захищати самих себе", - говорить начальниця відділу надання медичної допомоги дорослому населенню департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Алла Калєєва.
І попри те, що захворюваність падає, розслаблятись рано. Зараз діє адаптивний карантин, вся країна поділена на зони. Одещина відноситься до жовтої зони, тому тут не плануються жорсткі обмеження. Кілька днів тому від COVID-19 почали вакцинувати співробітників Одеської міської інфекційної лікарні. До третього березня щеплення мають можливість отримати всі лікарі, що борються з коронавірусом. Вакцинація є добровільною. Після цього щеплення мають перейти до інших жителів міста. Коли саме — точних термінів ніхто не називає.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".