16.03.2021
Вижити та заробити: пошук роботи в умовах пандемії

Пандемія COVID-19, яка прокотилась світом, вплинула майже на всі сфери життя населення. Вона паралізувала галузь охорони здоров'я, обмежила подорожі, зруйнувала чимало планів. Однак однією з найтяжчих проблем, з якою зіштовхнулось населення, була втрата роботи.

Через закриття магазинів, закладів харчування, місць відпочинку чимало представників сфери обслуговування втратили роботу й зіштовхнулись з серйозними проблемами в пошуках нової. Шкода, яку коронавірус завдав українській економіці, виявилась не меншою, ніж шкода здоров'ю окремих громадян.
В цей час на Одещині активізували свою роботу регіональні центри зайнятості. На них впало серйозне навантаження, спровоковане зростаючою кількістю безробітних. Пік звернень припав на квітень-травень, коли допомоги затребувала велика кількість непрацевлаштованих осіб. Сфера обслуговування, ресторани, спортивні центри, салони краси... Чимало людей виявились незатребуваними в епоху пандемії.

І хоча ситуація з працевлаштуванням потроху починає налагоджуватись, повернення "докоронавірусної" зайнятості ще необхідно зачекати. Наразi прогнози експертів та статистині дані на сьогодні оптимістичні. Стан справ з пошуком роботи вже не такий критичний, як був рік тому.
"Сьогодні ситуація на ринку праці стабілізується. В порівнянні з січнем минулого року, кількість зареєстрованих безробітних зросла приблизно на 800 осіб. В квітні 2020 року кількість безробітних зросла втричі, зареєстровано було близько 6 тисяч осіб. Такої тенденції до збільшення реєстрацій зараз немає. Основним завданням є сприяння працевлаштування та задоволення ринку праці. В топі шукачів роботи трактористи, підсобні робітники, держслужбовці. 42 % були звільнені за згодою сторін, 15 % - через скорочення, 5 % за власним бажанням", - наводить статистику в. о. начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Світлана Помукчинська.

Світлана Помукчинська
Робота центрів зайнятості в умовах пандемії потребувала значних реформ. Наприклад, постало питання як вберегти самих працівників та отримувачів соціальних послуг від ризиків потенційного зараження. Для цього велика кількість послуг на кшталт прийому документів, консультацій, була переведена у віддалений режим. І треба було допомогти знайти людям, які втратили роботу, нове джерело доходів.

Роботодавці перший час не були особливо активними. Але згодом і вони почали звертатись до центрів, в пошуках кваліфікованих кадрів. І в більшості випадків вони виявлялись успішними. За даними Одеського обласного центру зайнятості, інформацію про вільні робочі місця протягом минулого року надали майже шість тисяч роботодавців. Їх нарахували близько тридцяти тисяч.

Дві з трьох вакансій були в кінцевому підсумку укомплектовані, робітники та роботодавці знайшли один одного, за сприяння центрів працевлаштування. Але загалом, кількість поданих вакансій в порівнянні з 2019-м роком впала на третину. Сільгоспвиробники скоротили вакансії через збитки, через карантин постраждав курортний та туристичний бізнес і таких вакансій теж було набагато менше. Але навіть за таких обставин знаходились можливості для перекваліфікації, пошуку доходів.
Коли стоїш на обліку в центрі та шукаєш роботу, то не можеш працювати та отримувати дохід. Але участь в громадських та тимчасових роботах є одним з небагатьох винятків, що допоможе отримувати заробіток та покращити власну фінансову ситуацію. В 2020-му році до такого виду діяльності було залучено близько шести тисяч людей.

Ці роботи проводяться спільно з органами місцевого самоврядування, фінансуються на паритетних умовах або з місцевих бюджетів. Це невелика підтримка для людей, що тимчасово не працюють. Вона допомогла пережити перші часи, коли люди раптово втратили джерела доходів. Саме грошова допомога виявилась однією з найзатребуваніших для тих, хто залишився без роботи в умовах коронакризи.

Найпопулярнішою послугою була допомога з виплат початкового безробіття. Цієї допомогою змогли скористатись спочатку підприємства, а вже за кілька місяців ФОПи. Така підтримка була необхідна людям, що втратили роботу. В умовах, коли кількість робочих місць скорочується а нові не з'являються, держава сприяла отриманню коштів людям на перші часи.
Протягом 2020 року більше 13 тисяч жителів Одещини змогли отримати таку фінансову допомогу. Нею користувались як фізичні особи-підприємці, так великі підприємства. Така грошова підтримка допомогла їм зазнати менших збитків, пов'язаних з коронакризою.Люди потребували допомоги в усіх районах Одеської області.Комусь необхідні були виплати, хтось очікував консультаційної підтримки.

Робота кипіла по всім філіям регіону. Виникли труднощі з перепідготовкою кадрів, бо в умовах карантину важко було організувати навчання. А от бесіди, оформлення документів і юридичні консультації відносно легко вдалось перевести в режим он-лайн. Система запрацювала по всій Одещині. Робота за єдиним стандартом значно спрощує діяльність фахівців і дає можливість споживачам соціальних послуг отримати їх швидше та ефективніше. Незалежно від того, де вони проживають.
"Загалом по області в нас працює двадцять п'ять філій та п'ять базових центрів зайнятості. В кожному з районів та міст обласного підпорядкування - Южному та Чорноморську. Всі послуги, які надають центри зайнятості по області та Україні загалом, повністю уніфіковані. Можна звернутись до будь-якого центру, отримавши абсолютно однаковий набір послуг. База вакансій працює онлайн, вона єдина по всій Україні, що сприяє швидшому доокомплектуванню робочих місць", - говорить начальниця відділу організації надання послуг роботодавцям Одеського обласного центру зайнятості Світлана Мельник.

Світлана Мельник
Реформи, які проводяться в сфері працевлаштування населення, відповідають умовам, що склалися. Змінюється організація умов праці, підходи роботодавців. З'явилось чимало вакансій для віддаленої роботи й ті види діяльності, що передбачали роботу в офісі, в деяких випадках теж вдалось перевести у віддалений режим.

Звісно, такі зміни сприймають не всі. В когось нема можливості спокійно працювати вдома, хтось ефективніший, маючи окреме робоче місце. Але чимало людей вже встигли оцінити переваги нового формату роботи і не збираються нічого змінювати навіть коли пандемія мине.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".