Як популяризувати енергоефективні технології
досвід Миколаївщини

informer.od.ua
температура світового океану
«Глобальне потепління», «Охорона довкілля», «Збереження навколишнього середовища». Ці словосполучення відомі кожному сучасному школяру. Але що саме стоїть за цими тезами? На це зможе відповісти далеко не кожний дорослий. Ми звісно знаємо, що не можна дарма витрачати енергоресурси, що на пікніку після себе варто прибирати.

На жаль, ці прописні істини (судячи зі стану паркових зон відпочинку) відомі далеко не всім. Але нерідко буває й так, що люди які нічого поганого не бажають робити, не знають як зберегти природні ресурси та економно витрачати енергію. Як же це змінити?
Європейський тиждень сталої енергії 2019 на Миколаївщині
З такою неунікальною для України проблемою зіштовхнувся й Миколаїв. Тому органи місцевого самоврядування приділяють велику увагу масовим заходам, присвяченим енергоефективності та енергозбереженню. Так щоб привернути увагу населення до проблем довкілля, у Миколаєві провели Європейський тиждень сталої енергії 2019, в рамках якого проходило чимало тематичних виставок.

Так одна з них, «PRO ефективність 3.0», проходить в місті третій рік поспіль. Це своєрідний щорічний майданчик, який надає громадянам інформацію щодо новітніх технологій з енергозбереження. Зокрема, багато уваги приділялося темі відновлювальної енергії в приватних домогосподарствах та багатоквартирних будинках.

Територію виставки поділили на п'ять тематичних секторів. Кожен з них розповідав не тільки про альтернативні джерела енергії, але й про те, як економити наявні ресурси не втрачаючи у якості.
«Енергоефективність у Європейському Союзі є передусім національною політикою, яка реалізується у відповідних документах. Вона передбачає цілісність наявних інструментів та реалізується далі на регіональному рівні. В нас це більше ряд розрізнених заходів. Тут відбувається заміна вікон, а там встановлюються енергозберігаючі лампи. Але при цьому ми можемо спостерігати як до будинку з оновленими вікнами веде неізольована теплотраса. Будинки не мають лічильників, інструменти, пов'язані з модернізацією енергогенеруючих організацій в Миколаєві, не мають чіткої концепції розвитку. Ефект дає тільки цілісна політика, коли всі дії взаємопов'язані», - зазначає координатор Team Europe Mykolaiv Артем Ващиленко.

Артем Ващиленко
Європейський тиждень сталої енергії 2019 на Миколаївщині
У перший день Європейського тижня сталої енергії 2019 в центрі міста проводилися святкові заходи для всіх охочих. Зокрема, були організовані цікаві конкурси. Так в одному з них студенти намагалися сконструювати найгарніший арт-об'єкт з побутових відходів.

Для людей у гарній фізичній формі пропонувався велопробіг, байдужі до активного відпочинку могли знайти багато цікавого у фотозонах, діти могли повеселитися з запрошеними аніматорами. Змагання були дуже різні, але всі вони так чи інакше стосувалися теми збереження навколишнього середовища.
Європейський тиждень сталої енергії 2019 на Миколаївщині
Не обійшлося без підтримки закордонних експертів. Представники Європейського Союзу в Україні організували для жителів Миколаєва атракціон «Еко-дерево». Завдяки ньому могли довідатися, чи дбають вони про екологію у побутовому житті.

Протягом дня містяни чіпляли на імпровізоване дерево різнокольорові паперові листочки. Зелений колір позначав еко-звички, а от коричневий символізував дії, які довкіллю навпаки шкодять. За підсумками змагань виявилось, що мешканці «міста корабелів» демонструють екологічну свідомість на високому рівні. – Принаймні, кількість зелених листочків була значно більша за коричневі.

Але це тільки перший крок, бо мистецтву вчитися екологічно інші держави вчилися десятиріччями.
«Можу сказати з досвіду моєї країни, Польщі, що коли двадцять років тому почалися серйозні реформи в сфері енергоефективності, то всі думали що все знають і є експертами в цій сфері. На практиці виявилось, що все не так. Тут треба мати усвідомлення того, що робити правильно, які рішення приймати та якими законами послугуватися», - зауважує експерт з енергоефективності групи підтримки України при Європейській комісії Кшиштоф Герульські.

Кшиштоф Герульські
Європейський тиждень сталої енергії 2019 на Миколаївщині
У 2017 році Миколаїв підписав європейську ініціативу «Угода мерів». Це дозволяє місту поступово переймати найкращі європейські практики у сфері сталої енергетики. Місцева влада стабільно працюємо над модернізацією лікарень та шкіл, закликає об'єднання співвласників житлових будівель Миколаєва впроваджувати енергоефективні заходи.

Бо провести публічні вікторини й лекції на тему «як робиться в Європі» замало. Важливо щоб мешканці міста знали про новітні зразки енергоефективних технологій не тільки в теорії, а й на практиці. Тим паче, що чимало речей не потребують великих грошових вкладень, а якщо й такі потрібні, то вони окуповуються найближчими роками.
«Ми окреслили детальний план дій зі стійкого енергетичного розвитку, який був розроблений в рамках підписаної Угоди мерів. Це організація, яка всіляко підтримує муніципалітетам європейських країн, зокрема і України. Вона ставить за мету довести енергетичний баланс до відповідності, підвести стратегію розвитку міста в сфері енергетики до загальноєвропейських стандартів та оптимізувати їх. Власне, така стратегія була написана та затверджена депутатським корпусом Миколаївської міської ради. І це великий крок вперед, бо місто офіційно зареєструвало цей план в європейських інстанціях і сьогодні ми можемо розвиватися в цьому напрямку, розраховуючи на грантові проекти», - каже заступник Миколаївського міського голови Олександр Омелянчук.

Олександр Омелянчук
Європейський тиждень сталої енергії 2019 на Миколаївщині
Орієнтуючись на нові стандарти не варто й забувати про досвід передових західних держав. Особливо тут може стати корисним досвід країн на кшталт Польші та країн Балтії, які належали до «соціалістичного табору» чи взагалі були в складі Радянського Союзу.

Більшість житлових будівель в цих державах були збудовані за однією технологією, вони мають спільні проблеми та особливості, які треба враховувати при впровадженні енергоефективних технологій. І, як показує практика, особливих складнощів в цьому немає. Якщо в Литві змогли масово утеплити панельні «хрущівки» та зекономити на витратах енергії, що заважає нам з нашими аналогічними будівлями зробити те ж саме?

Впровадження Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом надає Миколаївщині можливість організувати системні та комплексні підходи з питань енергозбереження та енергоефективності. Передусім, треба сформувати відповідну політику на регіональному рівні, вдосконалити нормативно-правову базу для запровадження європейських стандартів у цій галузі.

Це допоможе швидше інтегрувати обласний енергетичний ринок у загальноукраїнський, а в перспективі – у європейський. Всі ці чинники мають сприяти тому, щоб Україна та її південні регіони зокрема стали енергонезалежними.

Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук