21.04.2022
Європа і зброя
Війна в Україні триває майже дві місяці. З півночі російські війська пішли, однак у східній частині Україні точаться запеклі бої, південь потерпає від обстрілів. Ворог тероризує всю територію України крилатими ракетних обстрілів. Українці активно чинять опір ворогу, що переважає в силі та техніці. На допомогу Україні прийшли держави Європейського Союзу. Вони обіцяють посприяти нашому відновленню, проте для цього спочатку треба перемогти. А для цього потрібна зброя, якої Україні так бракувало на початкових етапах.

Були країни, що виражали занепокоєння, але згодом перейшли від слів до діла. Але чимало виказало свою активну підтримку, не тільки словами, але й на ділі. Зокрема, в постачанні озброєння, якого нам дуже сильно бракує. Без підтримки світової спільноти здолати такого підступного ворога, як Росія, майже неможливо. Ми можемо стримувати ворога на багатьох напрямках, але для подальших активних дій нам потрібна зброя. І країни ЄС почали її надавати. Особливо сильною була підтримка країн, які прикордонні нам. Давайте побачимо, як і чим вони нам допомагали.
Від автоматів до танків
Польща активно виступила на підтримку українців з перших днів російського вторгнення. Не тільки на словах, але й на ділі. Тільки через її кордони пройшло більше двох мільйонів біженців, що тікали від військових дій. А оборонне озброєння вона стала поставляти ще в січні, за місяць до військового вторгнення, в яке багато хто не вірив й сумнівався, що Росія нападе. 23 лютого, рівно за день до масштабної ескалації, від польської сторони прибула партія гранатометів та шоломів.

З початку російського вторгнення Польща продовжила надсилати Україні зброю. Міномети та боєприпаси до них, безпілотні літальні апарати, ПЗРК Javelin, автоматична зброя... Це ще не повний перелік того, що передала нам наша сусідка. Це на додаток до тієї політичної підтримки, яку Польща надає нам на всіх рівнях. І ця допомога з кожним днем зростає, кількість озброєння збільшується та важчає.

Нещодавно зі складів в Люботині кудись зникла сотня модернізованих танків Т-72. Куди саме вони пішли можна тільки здогадуватись. Принаймні, польські журналісти ніяк не пов'язували цей факт з війною в Україні. Вони просто натякнули, що подібну техніку можна купити в будь-якому військовому магазині. Власне як і зброю, за допомогою якої захопили Крим вісім років тому. Але гадаємо, зовсім скоро ми дізнаємось, куди саме пішли польські танки і що вони себе ще покажуть на фронті. Однак крім наземної підтримки, нам необхідна допомога з повітря. І її теж було отримано.
Захистити небо
Для успішного бою за сучасних умов важливо контролювати повітряний простір. Поки ходять чутки про винищувачі, важливо забезпечити протипровітряну оборону, щоб ворог не міг підступитись до наших позицій. У цьому Україні допомогла така країна Європейського Союзу як Словаччина. На початку квітня вона передала Україні зенітно-ракетні комплекси С-300. Їх таємно перевезли до нашої країни протягом двох днів.

Слід зазначити, що Словаччина не залишилася без захисту. Незадовго до цього туди прибули підрозділи НАТО, які допомогли розгорнути сучаснішу систему ППО Patriot. Її словацька армія отримала на заміну від своїх партнерів, в обмін на передані С-300 нашій країні. Ця допомога надійшла в обмін на прохання президента Володимира Зеленського, який просив допомогти з постачанням Україні С-300 та інших систем протиповітряної оборони. Це комплекси протиповітряної оборони радянського виробництва, які Словаччина одержала майже сорок років тому.

Нашим військовим не доводиться переучуватися, щоби працювати на них. С-300 запускають ракети великої дальності, які можуть збивати крилаті ракети, а також літаки супротивника за сотні кілометрів. Така підтримка стала альтернативою "закритого неба". Ворог зараз активно застосовуватиме авіацію при наступальних діях, тому будемо сподіватись, що нова захисна система зруйнує його плани та дасть можливість нашим захисникам відстояти наші кордони й не дати російським військам просуватись далі.

Змінити закони
Румунія однією з перших прийшла Україні на допомогу. Щоправда, першою допомогою була підтримка біженців, які рятувались від війни, й дипломатична підтримка на всіх рівнях. Якщо говорити про військову допомогу, то вона прийшла пізніше. Однак цьому були об'єктивні причини, які вже сьогодні вирішені.

Нещодавно українські склади поповнились летальною збро від Румунії. Її випадок в дечому унікальний для міжнародної допомоги. Щоб підтримати нашу державу, Румунія пішла на безпрецедентні кроки. Вона змінила власне законодавство , щоб Україна могла успішніше боротись з Росією. Поправки були внесені для того, щоб поставити необхідне озброєння, адже раніше Румунія могла постачати свою зброю тільки країнам-членам НАТО.

Тепер чинні норми дозволяють допомагати зброєю потенційним країнам-партнерам Північноатлантичного Альянсу. Партію озброєння дістануть із резервів Міноборони Румунії. Що саме ми отримали - поки тримається в секреті. Відомо тільки, що це зразки радянського озброєння, які знайомі нашим військовим.Румунська сторона своє рішення аргументувала тим, що оскільки наша держава активно залучається до участі у партнерських програмах західного військового блоку, вона може розраховувати на необхідну військову допомогу.
Підтримка з перших днів
Окремо варто відзначити допомогу країн Балтії. Естонія, Литва та Латвія хоча й не межують з Україною безпосередньо, проте їхню підтримку важко переоцінити. Ці держави свого часу теж були в складі Радянського Союзу, зазнавали репресій та утисків від тодішньої влади, проте їм пощастило раніше вирватись від "визвольних обіймів". Вони протягом восьми років на всіх рівнях попереджували інші країни Євросоюзу про зростання російської загрози і не давали скинути з міжнародної повістки "українське питання". Докладали всіх можливих зусиль, щоб підтримати Україну і не залишились осторонь, коли до нас прийшла війна.

В одному з останніх траншів Естонія передала Україні партію протитанкових ракет, гаубиць, протитанкових мін, безвідкатних протитанкових гармат, автоматичної зброї, запас боєсприпасів, одноразових гранатометів та ручних гранат. Варто відзначити допомогу естонських підприємців за кооперації з держустановами та армією своєї держави. Вони допомогли з придбанням українським військовим шоломів, бронежилетів, засобів зв'язку, дрони, приладів нічного бачення, лазерних далекомірів, медичних товарів та одягу хімічного захисту.

В перші дні повномасштабного вторгнення Латвія передала Україні понад 30 вантажівок із озброєнням. В них були боєприпаси, шоломи, сухпайки, медприлади та ліки. Не залишився осторонь і народ. Він пожертвував понад півтора мільйони і євро і за підтримки благодійною організації ziedot.lv закупив півтисячі тонн дизельного палива для Збройних сил України. Потім до нас приїхали зенітно-ракетні комплекси Stinger, інші види озброєння. Загалом, за свідчанням Президента Латвії, його країна передала нашій допомоги на третину свого оборонного бюджету.

Литва минулого тижня передала Україні важкі міномети. Точних цифр не називають, але в Міноборони Литви запевняють, що вони "дуже великі". Допомога надходить постійно. Загальна вартість усього озброєння, яке ми вже отримали від цієї країни, вираховується в десятках мільйонах євро. При тому що ціна заміщення може перевищити ці показники в п'ять-десять разів. В списку отриманого вже є ПЗРК, протитанкове озброєння, гранати, різноманітні боєприпаси. Також литовські військові навчають своїх українських колег користування новими видами зброї.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".