12.06.2022
За мир у військовий час: як в Одесі навчають поліцейських?
Реформа поліції, яку запровадили сім років тому, викликала багато критики. Недосконала законодавча база, нерозуміння цілей та мети запроваджуваних змін, часто ставали предметом обговорень на тему: «А навіщо це було потрібно?». Ми звикли критикувати правоохоронців, подекуди справедливо. Проте варто звертати увагу й на хороші речі, які теж є. З початку повномасштабного російського вторгнення поліцейські, які опинились в епіцентрі військових дій, продемонстрували неабиякий приклад мужності, захищаючи мирне населення.
Є ймовірність, що такі високі стандарти стійкості пов'язані з якісним рівнем добору майбутніх поліцейських. Принаймні, таке враження склалось після спілкування з курсантами Одеського державного університету внутрішніх справ, які опановують фах поліцейських. Знаючи про складність цієї професії, молоді хлопці та дівчата все одно пішли на навчання. Робота вимагає високого рівня загальної фізичної підготовки, великого масиву теоретичних знань, відпрацювання багатьох практичних навичок. Щоб успішно завершити навчання, треба мати велике бажання та довго працювати над собою.
«Люди, які приходять сюди навчатись, дуже мотивовані. Вони приходять здобувати знання, а не відбувають номер. І наші курсанти читають. Раніше, бувало, спитаєш : , "Яку ти книжку прочитав останньою?", а у відповідь: "Телефон". Зараз вони знають, хто така Ліна Костенко, а це особисто для мене святе. Подивіться на нашу актову залу, вона прикрашена цитатами творами з українських письменників. Для нас важливо, щоб тут крім спеціалізованої поліцейської інформації був прострір для творчості, занять. Це теж патріотичне виховання», - говорить директор Одеського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції» Вадим Книшов.

Вадим Книшов
Центр підготовки майбутніх поліціянтів вирізняється багатопрофільністю. Тут, на околиці міста, створено чимало локацій, де курсанти відпрацьовують навички. Тут є і спеціальний полігон, де можна відпрацювати затримання злочинців в автівках та житлових будинках. Також в центрі навчаються тактичній роботі в умовах великого міста, є спортивні зали, де відпрацьовуються методи рукопашного бою. А навички стрільби майбутні охоронці опановують на лазерному та мультимедійному тирі. Перед тим, як перейти до стрільби по мішенях з бойової зброї.

В центрі одночасно можуть перебувати до 1200 осіб. В одному з приміщень хлопці та дівчата навчаються бойовим прийомам. В іншому – виконують завдання на «затримання» злочинців в житловому будинку. А на вулиці курсанти відпрацьовують арешт диверсантів на автомобілі, для чого діляться на дві групи. Ось на великий майданчик перед відділенням поліції виїжджає автівка, назустріч група захоплення. «Злочинці» не чинять опору, їх швидко затримують, перевіряють, чи становлять вони небезпеку. Загалом, за навчальний час всі завдання виконані успішно.
Звісно, умови затримання справжніх злочинців відрізняються від роботи в тирі. Але навички, доведені до автоматизму, дозволяють правоохоронцям діяти злагодженіше та ефективніше. Постріли з пістолету чи рушниці, коли їх чуєш поблизу, вперше, лякають. Руки пітніють, коли вперше до них береш бойову зброю, однак це справа звички.

Досвідчені поліцейські не завжди навіть вдягають навушники в тирі, бо звикли до звуків пострілів. Але й навіть їм треба постійно тренуватись, щоб успішно володіти пістолетом чи гвинтівкою. Ці навички, без належних тренувань, швидко втрачаються. А в реальній роботі поліцейських, на щастя, застосування вогнепальної зброї трапляється не кожного дня.
Під час візиту до навчального центру, окрему увагу приділили взаємодії медійників та поліції. Питання власної безпеки для журналістів стало загрозливо актуальним після 24 лютого. З початку повномасштабного вторгнення РФ в нашій країні загинуло 32 представники медіа. Хтось з них загинув як цивільна особа у себе вдома, але чимало з них втратило життя на передовій, висвітлюючи війну.

Українські журналісти були вимушені переключитись на військову тематику. Вони продовжують працювати, часто ризикують власним життям, щоб об'єктивно висвітлити події, що відбуваються. Інформаційний фронт, як показала практика, виявився не менш важливим, ніж реальний.
«Професія журналіста відноситься до тих спеціальностей, що не беруть безпосередньої участі в бойових діях в умовах воєнного стану. Журналісти не мають права вести вогонь на ураження з військовою ціллю. Про це треба пам'ятати під час поводження зі зброєю. Поведінка в умовах військових дій має відповідати принципам, конвенціям та міжнародним документам, які закріплюють той чи інший статус. Журналісти, в рамках виконання своїх професійних обов'язків , не мають права вдягати зелену камуфляжну форму. Власне як і будь-який одяг, через якого вас можуть сприйняти за військового», - пояснює завідувач кафедри тактико-спеціальної, вогневої та фізичної підготовки майор поліції Євген Бахчеван.

Євген Бахчеван
Зараз поліцейські зіштовхнулись з небаченими для себе викликами. На фронті вони не воюють, однак через роботу знаходяться в зоні ризику. Та й побутові злочини, характерні для мирного часу, війна не скасувала, тому правоохоронці лишаються однією з найзатребуваніших професій. І попри військовий стан, потрібно жити далі й думати про майбутнє. Тому ОДУВС запрошує на навчання випускників цього та минулих років, які хочуть працювати в поліції та бачать своє покликання в цьому.

Навчання відбувається державним коштом, протягом всього терміну курсантів забезпечують проживанням, харчування, медичною допомогою. Цей період курсантам зараховують до трудового та страхового стажу. В залежності від обраного фаху, строк навчання складає від трьох до чотирьох років. Подробиці та умови можна дізнатись на сайті навчального закладу. Робота в правоохоронних органах передбачає високу відповідальність та великі ризики, важливо зважити усі «за» та «проти».
В українських полісменів є багато проблем, які ще доведеться подолати, для того щоб реформа української поліції стала максимально успішною. Зараз багато речей, позитивних прикладів роботи правоохоронців тримаються на людському ідеалізмі та вірі в те, що ти все робиш правильно та перебуваєш на своєму місці. Важливо, щоб ці прагнення підтримувались на всіх рівнях. Щоб не відбулось згодом розчарування та професійного вигоряння, лишалась мотивація служити далі.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".