Жінки та місцеве самоврядування – досвід Одеси
Останніми роками українки активно проявляють себе в різних галузях, не обмежуючись роллю «натхненниці чоловіка та берегині домашнього вогнища» . Жінки спростовують стереотип про «слабку стать», займаючи високі посади в керівних структурах та реалізуючи себе в політиці. Однак на цьому шляху вони стикаються з багатьма перешкодами, які роблять складнішими просування до «вершин». І мова тут не йде про обмеження на рівні законодавства. Навпаки, існуючі документи всіляко декларують рівність між чоловіками та жінками. Проблеми починаються на рівні суспільства, в якому ролі чоловіків та жінок ще досі жорстко регламентовані.
Один з найяскравіших прикладів – піклування про будинок та дітей. Стереотипно склалося, що побутова та сімейна сфера цілком лежить на плечах жінки. Саме вона в більшості випадків відводить дитину в садочок, пізніше думає, як забрати дитину зі школи. Уроки закінчуються раніше, ніж робочий день, й доводиться відпрошуватись, орієнтуватись роботу з гнучким графіком та шукати інші компроміси. Такі речі негативно впливають як на можливості заробітку, так і подальше кар'єрне зростання.
Друга "Жіноча конференція" в Одесі. Фото: omr.gov.ua
Впровадження рівних прав та можливостей жінок та чоловіків є однією з важливих умов соціально-економічного розвитку. У 2019 році в Одесі була затверджена Міська цільова програма, спрямована на реалізацію гендерної політики, попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми. Це комплексний проект, який передбачає врахування багатьох напрямків.
Така програма прийнята не в усіх українських обласних центрах, а от в Одесі її схвалили на рівні місцевого самоврядування. Звичайно, виникають деякі складнощі, до цієї програми вносяться та будуть вноситися зміни, але вже окреслений план дій, за яким буде проводитися робота. Одеса останніми роками активно працює над вирівнюванням гендерного балансу.
Жінки беруть активну участь в суспільно-політичному житті міста. Вони займаються волонтерством, розробляють закони, засновують власні бізнес-проекти. Особливо велику роль жінки почали відігравати в місцевому самоврядуванні. Їх з кожним скликанням стає все більше в органах влади й вони отримують можливості винести на суспільне обговорення ті теми, на які довгий час ніхто не звертав уваги.
«Я вважаю, що Одеська міська рада знаходиться в тренді гендерної політики. Якщо порівнювати з Верховною Радою нинішнього скликання, то в нас з 64 депутатів 16 жінок, тобто 25 відсотків. А у Верховній раді нинішнього скликання – 20 % жінок. Але в порівнянні з минулим скликанням, намітився суттєвий прогрес. Адже у Верховній Раді минулого скликання кількість жінок складала 12,5 % від загальної кількості депутатів. Завдяки квотному принципу, який був впроваджений, цей показник суттєво виріс, динаміка гарна. А якщо звернутись до подальшої історії, то у Верховній Раді першого скликання жінок було тільки 3, 5 %. З огляду на це я вважаю, що ми рухаємось у правильному напрямку», - каже секретар Одеської міської ради Олексій Потапський.

Олексій Потапський
Змін, які треба впровадити в гендерному напрямку, дуже багато. Не всі відповідальні структури мають можливості та повноваження для вирішення таких питань. Покладатися на департамент соціальної політики чи аналогічні структури досить складно. Необхідні окремі підрозділи, які будуть щоденно займатися цією роботою. Кожен виконавчий орган Одеської міськради має спеціально уповноваженого представника, який відповідає виключно за гендерний напрямок. Саме такий спеціаліст чи спеціалістка може врахувати всі нюанси, які залишаться непоміченими профільними органами.
Спостерігаються певні досягнення на шляху до реалізації рівних прав та можливостей. Однак залишається чимало викликів, які ще треба буде прийняти. Так у положення Трудового кодексу, що пропонується, були запропоновані правки, які передбачають умови, за яких жінка в декретній відпустці може бути звільнена. В Уряді це назвали помилкою та зазначили, що таких змін вноситись не буде, тобто жінка в декреті не може бути звільнена.
«Щоб далі долати гендерні стереотипи, була розпочата робота над Угодою на 2020-2022 роки, яка ухвалюється всіма сторонами виконавчого діалогу. Це виконавчий комітет, профспілки області та міська спілка роботодавців. Окремим розділом туди внесуть пункти про гендерну політику. Така політика має бути спрямована на формування умов для подолання незахищеності, де дуже важливим напрямком виступає соціальна підтримка. Вона має допомагати найнезахищенішим верствам населення, яким без такої допомоги дуже складно», - говорить директорка департаменту фінансів Одеської міської ради Світлана Бедрега.

Світлана Бедрега
Наявне «гендерне питання» вимагає впровадження серйозних реформ. На законодавчому рівні все узгоджено згідно міжнародних норм, прийнятих в країнах першого світу. Однак треба ще провести багато роботи з населенням, щоб ці норми в суспільстві сприймались як належить. Щоб хлопчики та дівчатка знали свої права й бачили можливості розвитку поза традиційними ролями «годувальника сім'ї» або «жінки та матері». Така варіативність дозволить їм реалізувати себе в житті згідно своїх прагнень та здібностей, без орієнтації на стереотипи щодо власної статі.
Указом Президента України в 2019 році були затверджені «Цілі сталого розвитку». Одна з них спрямована забезпечити гендерну рівність, розширити права та можливості всіх жінок та дівчат. Але варто зазначити, що гендерна тема не стосується виключно прав жінок – це питання прав людини. Важливо, щоб до цього руху також залучались представники чоловічої статі. Адже стереотипи в найгіршому своєму прояві, на жаль,мають серйозний вплив на життя кожної людини, незалежно від її походження та біологічних ознак.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".