На пляжах Одеси знову з’являються коренетори: чим небезпечні ці медузи

Коренерот вважається найнебезпечнішою медузою Чорного моря. Вона може виростати до діаметра понад 60 сантиметрів, маючи ефектний синюватий або фіолетовий купол з яскравою окантовкою. Однак головну загрозу представляють її щупальця, повідомляє кореспондент “Інформеру”.

Ця медуза має радіальну симетрію та м’ясистий купол, під яким звисає пучок товстих розгалужених щупалець. Вони є видозміненим ротом медузи, яким вона іноді харчується.

Доторкнувшись до щупалець, відпочивальники ризикують відчути сильне печіння. Великий коренерот може залишити на тілі запалений слід розміром з тарілку, який супроводжується почервонінням, набряком та болем, що тривають кілька годин.

Фото з мережі / Фото ілюстративне

Коренерот є отруйним, проте ступінь його токсичності порівнюється з небезпекою кропиви. Щупальця медузи вкриті клітинами, які слугують для захисту та паралізації видобутку, що й спричиняє опіки у людей

Що робити, якщо вас вжалив коренерот

  • потрібно промити ушкоджене місце морською водою та обробити засобом від укусів комах;
  • у разі алергічної реакції слід прийняти антигістамінні препарати;
  • якщо запалення та біль посилюються, необхідно звернутися до лікаря;
  • не торкайтеся щупалець руками, бо вони можуть залишати на шкірі клітини навіть після контакту;
  • покладіть на уражене місце холодний компрес або лід, загорнутий у тканину, щоб зменшити біль і набряк.

Попри потенційну небезпеку, коренерот не є смертельним. Він харчується планктоном та мальками риб, а в Чорному морі не має природних ворогів.