До Тарутинського степу повертають хом’яків

Групу з 15 хом’яків, серед яких вісім самок і сім самців, щойно випустили на волю в Тарутинському степу в українській дельті Дунаю. Це вже другий випуск програми реінтродукції, яку реалізують Rewilding Ukraine у співпраці з Київським зоопарком та природно-етнографічним парком «Тарутинський степ».

Наприкінці минулого року відбувся перший пробний випуск родини з трьох хом’яків. Діяльність маленьких гризунів, які колись були широко поширені в Україні, сприятиме створенню більш дикого та екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових мереж і збільшенню біорізноманіття, а також розвитку екологічного туризму.

У порівнянні з домашніми улюбленцями багатьох українців, дикі хом’яки є досить великими: вони можуть досягати 30 см в довжину і важити більше 500 г. Переважну більшість часу вони проводять під землею в норах, виходячи звідти лише на світанку та ввечері, щоб поїсти, харчуються вони переважно рослинами.

На зображенні може бути: 2 людини та текст

У Тарутинському степу хом’яки допоможуть розсіювати насіння, а їхні нори створюватимуть середовище існування для багатьох інших видів диких тварин і підвищуватимуть родючість ґрунту. Самі тварини є важливою здобиччю для ряду птахів і ссавців. Вони також допоможуть залучити туристів і сприятимуть розвитку економіки на основі природи в цьому регіоні.