На Одещині побільшало небезпечних павуків: як їх розпізнати та що робити у випадку укусу

Останнім часом в Одеській області спостерігається значне збільшення популяції каракуртів, або чорних вдів, що становлять серйозну загрозу для здоров’я людей. Ось що потрібно знати про ці небезпечні павуки і як діяти у разі укусу.

Фото: Національний природний парк “Тузлівські лимани”

Науковці зафіксували зростання чисельності каракуртів в Одеській області, особливо в прибережних зонах Малошаганського та Джантшейського лиманів. На одному квадратному метрі можна зустріти до 2-3 самиць чорної вдови. Це збільшення пов’язане зі змінами клімату, зокрема з спекотною та посушливою погодою, яка сприяє розмноженню цих павуків.

Каракурти зазвичай оселяються в місцях з бур’янами, де плетуть гнізда з павутини, прикріплюючи їх до трави. Вони мають 8 очей, розташованих у два ряди, та ноги, покриті численними щетинками.

Фото: Національний природний парк “Тузлівські лимани”

Каракурт (Latrodectus tredecimguttatus) належить до родини Theridiidae. Це невеликий павук з оксамитово-чорним тілом і червоними цяточками на черевці у самиць під час розмноження. Самки досягають 2 см у довжину, самці значно менші. Чорна вдова отримала свою назву через звичку самиць з’їдати самців після спарювання.

Отрута каракурта дуже токсична і вражає центральну та периферичну нервову систему. Укус цього павука в 50 разів токсичніший за укус тарантула. Після укусу на шкірі з’являється маленька червона цятка, яка швидко блідне. Через 15-30 хвилин починається сильний пекучий біль, який поширюється по всьому тілу, виникає біль у животі, підвищене слиновиділення та потовиділення, порушення роботи серця та ускладнення дихання.

Фото: Національний природний парк “Тузлівські лимани”

Якщо вас укусив каракурт, негайно зверніться до лікаря. Укуси можуть призвести до серйозних наслідків, включаючи психічну неврівноваженість та навіть смерть. Спеціальна протикаракуртова сироватка не завжди доступна, тому важливо бути обережним у місцях з розрідженою рослинністю та перевіряти взуття перед тим, як його взути.

Щоб запобігти укусам каракуртів, дотримуйтесь наступних порад:

  • Уникайте місць, де ростуть бур’яни та густі трави.
  • Перевіряйте взуття та одяг перед використанням.
  • Носіть закритий одяг та взуття при роботі на природі.
  • Будьте особливо уважними в спекотні та посушливі періоди року.
Фото: Національний природний парк “Тузлівські лимани”

Джерело