Рекрутинг до “Азова” в Одесі: які є спеціальності та відповіді на поширені питання 

29 червня в Одесі відбулася лекція-зустріч на тему “Вибір напрямку у військовій справі: можливості та спеціальності в бригаді “Азов” сьогодні”. У межах зустрічі керівник рекрутингового центру 12-ої бригади “Азов” в Одесі “Тара” розповів про деталі рекрутингу, чи можна потрапити до “Азову”, якщо вже отримав повістку, та відповів на низку інших уточнюючих запитань від учасників.

“Перш за все, найважливіше для нас це те, що ми хочемо максимально зберегти саме людей. Ми використовуємо таким чином це все. Ми шукаємо для людей посади, підрозділи, де буде максимально корисний їх ККД (коефіцієнт корисної дії, – ред.). Тобто, щоб людина приносила нашому підрозділу максимальну користь і не перебувала там на якійсь посаді просто для галочки”, — наголосив “Тара”. 

Він звернув увагу, що нині серед суспільства посіла думка, що армія = штурмувати посадки, але в “Азові” є різні спеціальності, підготовка тощо. Якщо посада буде бойовою, то після навчання на передову потрапляють поступово.

Навчання передбачає базовий курс бойової підготовки (БКБП), який триватиме п’ять тижнів. За його результатами необхідно скласти фізичні нормативи. За словами “Тари”, нині курс трохи легше, бо він триває не три місяці, як раніше, а за наявності мотивації його цілком можливо скласти. Недостатня фізична підготовка не завадить цьому, якщо докласти зусиль під час БКБП. 

Детальніше ознайомитися з загальними критеріями оцінки нормативів з фізичної підготовки відповідно до свого віку можна за посиланням.

Фото: kyivpost

У першому блоці розповідається, які спеціальності є в бригаді “Азов”.

У другому містяться відповіді, які потрібні документи, як відбувається процес рекрутингу, а також на популярні питання. Наприклад, що робити, якщо вже отримав повістку, але бажаєш долучитися до “Азову”. 

Спеціальності в “Азові”

Бойові спеціальності

Вони передбачають виконання обов’язків у зоні бойових дій. Для бойових спеціальностей проходження повноцінного БКБП є обов’язковою вимогою.

Стрілецькі та розвідувальні спеціальності: піхота, розвідники, снайпери.

Танкові спеціальності:

А) екіпаж танку: механік-водій, командир навідник;
Б) у тилу ті, хто технічно буде обслуговувати, ремонтувати танк. Ними можуть бути зварювальники, механіки, електрики тощо. 

Спеціальності на бойових машинах та бронетранспортерах: водії, навідники, командир і чоловіки, які будуть цю техніку обслуговувати тощо.

Артилерійські спеціальності: командири гармат, номери обслуги (ті, хто займаються піднесеннями БК тощо), навідники, зв’язківці. В артилерії дуже цінуються і важливі знання математики, а також швидко вираховувати. 

Інженерні спеціальності: ті, хто може будувати фортифікаційні споруди, оскільки зараз постійно необхідно окопуватися. Наприклад, ними можуть бути і сапери. 

Спеціальності військ РХБЗ (радіаційного, хімічного, біологічного захисту): цінуються хіміки. Ця спеціалізація передбачає проведення спеціальної обробки, виявлення та оцінювання радіаційної обстановки. Серед цього виявлення випадків застосування ворогом біологічних засобів, маскування аерозолями військ і важливих об’єктів. Ще до обов’язків входить знищення живої сили противника за допомогою вогнеметно-запалювальної зброї.

Спеціальності зв’язку: IT-спеціалісти. Ці люди займатимуться обслуговуванням мереж, програмним забезпеченням (ПЗ), базами даних, налаштуванням станцій Starlink, радіостанцій, а також проведенням мережевих дротів. 

Медичні спеціальності: бойові медики, але виключно з досвідом. На сайті “Азова” наведено наступні вимоги: фельдшери (досвід від 3-х років); хірурги (досвід від 2-х років); анестезіологи (досвід від 2-х років).

Спеціальності технічних засобів розвідки: оператори з використання дронів-квадрокоптерів для коригування, розвідки тощо. 

Спеціальності ударних безпілотних авіаційних комплексів: інженери (які технічно обслуговуватимуть БпЛА) і оператори дронів, а саме FPV, Shark, Furia та багато інших. Спершу для цього треба пройти якийсь курс, отримати сертифікати і тоді в “Азові” зможуть розглядати особу на посаду. За словами “Тари”, на жаль, зараз через активну фазу війну недостатньо часу, аби людину з цивільного життя навчали з нуля. 

Саперні спеціальності: сапери, які будуть або мінувати території, або знешкоджувати міни ворога.

Мінометники: командири мінометів, навідники, номери обслуги. За складом схоже на артилерію. На цих посадах також дуже важливі знання математики. 

Тилові спеціальності

Тилові спеціальності важливі, як і бойові, бо за загальноприйнятими нормами для забезпечення повноцінної роботи одного військового потрібні 3-4 тиловики. Важливо додати, що тил може перебувати у зоні бойових дій. 

Фото з мережі

Спеціальності з експлуатації ремонту і зберігання озброєння та боєприпасів: ті, хто обслуговуватиме зброю, ремонтуватиме її, відновлюватиме тощо. Також потрібні начальники складів з озброєння, начальники складів з БК тощо. 

Спеціальності матеріально-технічного забезпечення: кухарі, начальники складів, видача речового майна та провізії, забезпечення паливом тощо. Посади передбачають забезпеченням військових на передовій усім необхідним. 

Спеціальності з експлуатації, ремонту і зберігання транспорту: особи, які мають досвід з ремонту транспортних засобів. 

Штабні спеціальності: діловоди, юристи, бухгалтери, логісти тощо. 

Спеціальності по роботі з особовим складом: психологи або вчителі історії. Всередині “Азову” є Хорунжа служба, яка постійно спілкується з підрозділами, допомогає військовим тощо. Але розглядають виключно чоловіків. 

Цим спеціальностям необов’язково проходити повноцінний курс БКБП, а є блок “А” без посиленої фізичної підготовки. За бажанням можна пройти і повний курс. 

Поширені питання до рекрутерів

Як відбувається процес підбору військових до бригади “Азов”

На сайті “Азову” заповнюють анкету, яку протягом доби обробляє call-центр і зв’язується з вами. Під час розмови визначають час та місце співбесіди (онлайн/офлайн). Оператори передають анкети до рекрутерів, які проводять зустріч.

Під час розмови радять поцікавитися всіма питаннями стосовно служби, які хвилюють. Після завершення співбесіди рекрутер повідомить, коли буде відправка в частину. У визначений день військовозобов’язані прибувають до військової частини для оформлення за мобілізацією або за контрактом.

Також рекрутер залишає за собою право відмовити людині за результатами живої співбесіди. Наприклад, людина може поводитися неадекватно, тому їй буде відмовлено. Ще менш охотно беруть на бойові спеціальності чоловіків віком від 45 років, але тут залежить від фізичної підготовки і способу життя. 

Якщо у людини виникають проблеми/питання по документах тощо в “Азові” можуть допомогти з цим. Для цього треба зв’язатися з рекрутцентом і повідомити про ситуацію. 

Надалі людину направляють на ВЛК, але до лікарні МВС, а не ТЦК та СП. У МВС лікарі більш прискіпливо визначають стан здоров’я людини. Як казав “Тара”, за результатами ВЛК до “Азова”, якщо у військовозобов’язаного є проблеми є проблеми зі здоров’ям, “проскочити не вийде”. 

Після отримання висновку, що особа здорова, триває процес набору інших осіб на відправку, що займає близько тижня.

Також може бути ситуація, коли людині потрібно більше часу, аніж тиждень, для розв’язання своїх побутових або документаційних питань. Необхідно зв’язатися з представниками Центру, аби ті враховували ситуацію і виділили більше часу перед відправкою. 

Вже у військовій частині підписують контракт. Тобто не буде ситуації, коли ви заходите до рекрутцентру та вас змушують прямо на місці підписувати папери. 

Фото: kyivpost

Існують два види контракту: на три роки і на час особливого (воєнного) стану. У першому випадку треба буде служити до кінця контракту + є право отримати одноразову виплату розміром вашої заробітної плати, у другому проходять службу до кінця воєнного стану. 

Для контракту (до 25 років) потрібні:

  • Копії паспорта
  • Копія ІПН
  • Водійське посвідчення
  • Копія документів про освіту
  • Копія додатка до документа про освіту
  • Копія свідоцтва про народження/шлюб/розірвання/свідоцтво про народження дітей
  • Копія свідоцтва про смерть близьких родичів
  • Довідка про відсутність судимості
  • Характеристика з останнього місця роботи > Копія військового квитка/приписного
  • Реквізити
  • Довідка (повна) про несудимість
  • Оригінал військового квитка/приписного > Фото

Після 25 років для мобілізації:

  • Копії паспорта
  • Копія ІПН
  • Водійське посвідчення
  • Копія документів про освіту
  • Копія додатка до документа про освіту > Копія військового квитка/приписного
  • Реквізити
  • Довідка (повна) про несудимість
  • Оригінал військового квитка/приписного
  •  Фото

Для тих, хто має статус ВПО та/або втратив документи на ТОТ можна принести довідку про ВПО. Краще поставити це питання рекрутеру під час співбесіди. В анкеті запитують стосовно того, чи була людина на ТОТ, але якщо вона чомусь відповідає “ні”, то до неї можуть з’явитися питання. 

Що робити, якщо людина хоче потрапити в “Азов”, але не знає конкретну спеціальність?

Під час заповнення анкети або співбесіди людина може зіткнутися з тим, що не знає, яка спеціальність їй підійде. Для цього вже на БКБП інструктори можуть порадити конкретну спеціальність, визначивши навички, здібності і слабкі сторони людини за результатом курсу. 

Якщо людина вже отримала повістку до ТЦК та СП, але хоче в “Азов” — що робити? 

За умови отримання вже бойової повістки потрапити до “Азову” можливо, але шанс зменшується. 

Одразу або найближчим часом після отримання повістки треба зв’язатися з рекрутцентом, який може спробувати домовитися з ТЦК та СП, аби ви потрапили в навчальний центр Національної гвардії. Після проходження навчання протягом п’яти тижнів вас забирають до частини “Азова”, де вирішуватимуть чи потрібен вам ще один курс БКБП. 

“Краще до цього не доводити, тому що не завжди це виходить. Це той меседж, котрий ми намагаємось зараз донести”, — наголосив “Тара”. 

Домовитися з ТЦК та СП не вийде, якщо, умовно, повістка вже на наступний день на восьму ранку. Тому зазначено, що з рекрутцентом необхідно зв’язатися якнайшвидше. 

Існує невелика ймовірність потрапити до “Азову”, якщо людину все ж таки мобілізували, але вона самостійно змогла домогтися потрапляння в навчальний центр Нацгвардії. Для таких випадків треба зв’язуватися з бригадою окремо. 

Якщо це повістка на уточнення даних, то перенаправити людину набагато простіше, аніж вищеописані випадки. 

Наскільки швидко бойовий військовий потрапляє на передову? 

З проходження курсу до відправки безпосередньо на “нуль” немає конкретного строку.  Усе залежить від того, яку посаду обрав/порадили військовому. 

Схема виглядає наступним чином: навчальний центр — очікування БКБР-курсу — його проходження — скеровування до своїх підрозділів — поступове введення до зони бойових дій.

“Тара” змоделював ситуацію, коли військовий одразу після навчання приїхав до свого підрозділу як піхотинець. За його словами, не буде такого, що у перший день людина одразу почне відбивати штурми. 

“Ми розуміємо, що це дуже погано. Це дуже погана практика, коли ти просто береш людину, одразу так садиш в окоп і людина там зі своїми проблемами починає перебувати. Потрібно її завести туди на якийсь час, вивезти і поспілкуватися з нею: “Як тобі? Які думки стосовно цього?”. І ми дивимося на людину. Якщо людина не хоче там знаходитись — вона в нашому підрозділі не буде знаходитись, тому що ми переживаємо за своїх бійців. Якщо вона там не хоче знаходитись, то не буде нормально виконувати свої бойові функціональні обов’язки і через нього загине дуже багато хлопців”, — підкреслив він.

Чи можна всередині бригади “Азов” перевестися на іншу спеціальність? 

Така опція залишається відкритою для військовослужбовців. Для цього треба комунікувати безпосередньо з керівництвом.

Чи зможе військовий “Азову” бачитися з близькими/друзями?

У військових теж є вихідні. У них залишається особистий час для відпочинку, який можна використати для проведення його з близькими, друзями тощо. Проте залишається територіальна проблема, наприклад, якщо близькі перебувають на Львівщині, а боєць на Донеччині. 

Близькі можуть приїхати до якогось населеного пункту неподалік від дислокації військового, куди його відпустять проводити свій вільний час. Також існують законні відпустки. 

Ці опції залишаються відкритими, окрім п’яти тижнів на БКБП-курсу — там військовий є невиїзним. 

Які спеціальності відкриті для жінок?

Жінок не розглядають на бойові посади. Вони можуть бути діловодами, бухгалтерами або бойовими медикинями. 

Авторка: Маргарита Юзяк