Створено цифровий каталог козацьких хрестів Куяльницького кладовища

Громадська організація «Піксельовані Реальності» оголосило про випуск цифрового «Каталогу хрестів Куяльника» – одного з найбільших і найстаріших козацьких цвинтарів України. Цей проєкт, реалізований в рамках ініціативи EU4Culture, спрямований на збереження культурної спадщини та руйнування імперських міфів про історію Одеси.

Куяльницьке кладовище, розташоване на околицях Одеси, є історичною пам’яткою другої половини XVIII – кінця XIX століть. Воно стало місцем останнього спочинку для багатьох козаків, які відіграли значну роль в історії регіону задовго до офіційного заснування Одеси в 1794 році. Найстаріший хрест, датований 1791 роком, був встановлений ще до того, як російська імперія проголосила створення міста.

Загалом на кладовищі знаходиться понад 500 поховань, з яких близько 200 увінчані кам’яними хрестами, а 32 мають написи. За допомогою фотограмметрії та 3D-моделювання, команда «Піксельовані Реальності» зацифрувала 32 з цих хрестів. Отримані у результаті високоточні моделі та текстури дозволили розібрати нові знаки та уточнити роки частини поховань.

Метою проєкту є збереження та вивчення цінної української спадщини, що сприятиме глибшому розумінню ідентичності жителів Одеси. Ми також сподіваємося, що завдяки детальній інвентаризації не тільки територія кладовища, а та окремі хрести отримають статус культурної спадщини та будуть охоронятися від руйнувань, – розповідає  Дмитро Жданов, керівник краєзнавчої групи ODESSA INCOGNITA, автор семи книг з історії Одеси.

Над створенням Каталогу хрестів Куяльника працювали: керівник краєзнавчої групи ODESSA INCOGNITA Дмитро Жданов, спеціаліст з картографічного дизайну та просторового аналізу Федір Гонца, а також команда «Піксельовані Реальності».

Каталог хрестів Куяльника доступний на сайті «Піксельовані Реальності», де кожен охочий може переглянути 3D-моделі хрестів, ознайомитися з їхньою історією та деталями.

Довідка:

ГО «Піксельовані Реальності» – неприбуткова організація, що спеціалізується на цифровому збереженні культурної спадщини.

Проєкт реалізується громадською організацією у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, фінансується Європейським Союзом в рамках проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Данським інститутом культури, Чеськими Центрами та Французьким Інститутом у Грузії.

Джерело