Відродження під час війни: в Одесі завершився економічний форум

З 12 по 13 вересня в Одесі відбувся «Odesa Economic Revival forum». Його учасники, починаючи від бізнесменів та закінчуючи представниками міжнародної спільноти,  зібрались разом, щоб обговорити перспективи бізнесу в регіоні.  При тому що зовсім недавно ідея розвитку підприємництва в умовах воєнного стану виглядала дещо абсурдною.

Більшість ініціатив перший час відкладали на період  «після війни». Проте війна продовжується, а бюджет наповнювати потрібно, щоб підтримувати життєдіяльність міста.  Ми теж побували на форумі, щоб дізнатись, чи є перспективи для економічного зростання в умовах повномасштабної війни.

Перший день заходу був присвячений панельним дискусіям, а другий відвели для презентації локальних одеських компаній. Головна мета  форуму – об’єдання представників бізнесу, влади, міжнародних організацій, громадського сектору на одній платформі та обговорити зміни, які відбулися в економіці міста протягом останніх двох з половиною років.

Війна триває вже третій рік, однак Одеса продовжує жити, сюди повернулося багато мешканців, які на початку війни виїхали. До того ж, в Одесі зараз мешкає багато переселенців, які евакуювались з більш небезпечних регіонів, і обрали місцем свого проживання та роботи місто біля Чорного моря.

«Odesa Economic Revival forum» розпочався з хвилини мовчання у пам’ять про людей, які загинули під час війни. У всіх є розуміння, що говорити про майбутнє, збирати великі обговорення (хай і в укритті) є можливість тільки тому, що ЗСУ тримають фронт та не дають ворогу просунутись вглиб української території.

Попри повітряні тривоги та регулярні обстріли, Одеса залишається досить комфортним містом для життя та роботи. Принаймні, за інформацією одеської мерії, за 2023 рік до міського бюджету надійшло більше податків, ніж в 2022 і навіть в 2021 році. Особливо важливість Одеси стала зрозумілою, коли через блокаду портів назрів ризик світової продовольчої кризи.

«Одеса завжди була воротами в Європу та світ і нинішнє керівництво країни це чудово розуміє.  Одеса зараз знаходиться в специфічних умовах, в стані війни, однак культурно-історична спадщина завжди була місцем і простором для міжнародної спільноти. Якщо вашому бізнесу необхідна  підтримка, ви маєте прислуховатися до думки партнерів, цивільного суспільства, громадських організацій. Вони представляють різні думки та різні потреби, необхідні для кожної галузі. Саме врахування цих думок дасть бізнесу необхідний результат та сприятиме економічному відновленню регіону», – зазначила старша радниця Програми розвитку ООН в Україні Рана Ель-Худжейрі під час відкриття форуму.

«Odesa Economic Revival forum»  –  перший бізнес-захід такого масштабу, який вдалось організувати в Одесі після початку великої війни.  Форуми схожого формату відбувались в місті і раніше, однак в 2022 і 2023 роках їх  не проводили. По-перше, з міркувань безпеки, по-друге, довгий час не було розуміння, як залучати інвестиції до міста, яке періодично зазнає обстрілів.

Наразі одеські бізнесмени мають що сказати. В багатьох з них є досвід, як попри ракетні та дронові атаки, тривалі відключення світла працювати та успішно розвиватися. Сьогодні в Одесі кількість зареєстрованих суб’єктів господарювання  перевищила рівень, який був зафіксований до 24 лютого 2022 року.

Розвивати бізнес доводиться в умовах, які, здавалося б, ніяк не сприяють підприємницькій діяльності. Після 24 лютого 2022 року економіка Одеської області зіштовхнулась з великою кількістю труднощів. Ускладнення експорту та імпорту вантажів, блокада портів Великої Одеси, переформатування ключових секторів економіки, мобілізація та евакуація найбільш працездатного населення… Це далеко не повний перелік проблем, з якими зіштовхнулась Одеса.

Вироблення загальних алгоритмів роботи та поширення інформації про історії успіху може допомогти мінімізувати той негативний вплив, який війна чинить на бізнес. Сьогодні треба зрозуміти, що місто може зробити для залучення інвестицій за наявних обставин. І як запобігти загрозам, які можуть виникнути в майбутньому.

«Після початку поштабного вторгнення Одеська область була однією з перших, яка показала себе в активному відновленні економіки.  Після лютого 2022 року ми спостерігали падіння бізнесу до 70 %, однак за кілька місяців Одещина повністю відновилася. Податки почали платити всі, і ті, хто відновив роботу, і ті, хто не відновив , але намагався от таким чином допомогти країні у знищенні ворога. Сьогодні не всі галузі у нас працюють я в повному обсязі, але над цим проводиться робота. Запроваджено низку  інструментів підтримки від держави, зокрема  це програма доступних кредитів, запущено «Національний кешбек», до якого приєднались і одеські підприємці», –  заявив голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер під час свого виступу.

Основний акцент наразі робиться на локальний бізнес. Через нестабільну обстановку,  іноземні інвестори сьогодні не мають великої мотивації вкладати свої гроші. Однак внутрішні інвестиції цілком можливі, бо бізнес продовжує працювати. Одесі по суті немає альтернативи, тому що місто є флагманом міжнародної торгівлі, воротами України для зовнішнього світу.

Поки не запрацювали стабільні перевезення морем стало зрозумілим, що без портів Україна повноцінно не може вивозити свою продукцію за кордон. Єдиним шляхом виживання бізнесу в умовах, що склалися, є пошук нових можливостей, створення індустріальних логістичних парків та налагодження міжнародної співпраці там, де це можливо зробити.

Одеса поступово повертається до  реалізації проєктів, які планувалися до 2022 року, однак через російське повномасштабне вторгнення були «заморожені». Так наразі в місті ведеться робота над створенням індустріальних парків. Під них виділено місце на полях фільтрації біля Одеського морського порту та на ділянці поруч з промисловим вузлом «Куліндорово».

«Odesa Economic Revival forum» не був тим заходом, на якому підписали меморандум про співпрацю чи анонсували створення нового масштабного проєкту. На даному етапі це майданчик для обговорення ідей, який вже надалі переросте в практичні результати. Бо є ті, хто має можливості та бажання реалізуватися в бізнесі навіть в умовах воєного стану.   Форум став свідченням що Одеса живе, та працює і має конструктивний діалог з людьми, які приймають рішення та мають і фінансові й інші ресурси, щоб розвивати місто.

Марія Шевчук