Провулок Гаршина в Одесі став провулком Соні Делоне

Маловідомо, що видатна французька художниця і дизайнерка Соня Делоне народилася  в 1885 році в Одесі. Сара Штерн — саме так насправді звали доньку єврейського ремісника й домогосподарки.

«Яскраві фарби я люблю. Це фарби мого дитинства, фарби України. Пам’ятаю, як ростуть кавуни та дині і великі соняшники, жовті з чорною серцевиною, сяють у легкому, дуже високому, блакитному небі», – згадувала мисткиня про своє дитинство.

Через скрутне становище батьки вимушені були віддати доньку на виховання бездітному брату матері. А вже дядько доклав максимум зусиль для найкращої натоді освіти Соні, яка на вдячність взяла його призвіще – Терк. По закінченню Академії образотворчих мистецтв у Карлсруе вона переїздить до Парижа, що став «її містом» назавжди.

Колір, власне, був головним інтересом у творчості як Соні, так і її чоловіка Робера Делоне. Разом  вони винайшли власний стиль у мистецтві – «орфізм» (зображення руху кольору в світлі).

Художниця писала: «…розвиваючись у мистецтві, ми несли його і в повсякденне життя…воно ставало більш доступним і зрозумілим завдяки моїм тканинам. Для мене ж мої тканини були ні чим іншим, як вправами в кольорі».

🗞У 1925 році сукня Соні Делоне потрапила на обкладинку британського Vogue: жінка в сукні з ефектом оптичної ілюзії на тлі яскраво-червоного автомобіля з геометричним орнаментом.

Речі, які створювала і продавала Соня, були нішевими і ексклюзивними. Фішка її одягу полягала не в крої (він був досить звичайним), а в сміливому поєднанні кольорів і форм.

Вона викладала в Сорбонні, її роботи ще за життя виставляли в Луврі, що стало прецедентом: це була перша виставка жінки-художниці у відомому музеї. А найдорожча картина Соні Делоне “Ринок у Міньо” була продана за 4,5 мільйона євро. 

Цікаво також, що Соня Делоне повсюдно вживала слово «український», наприклад щодо джерел натхнення для своїх робіт, хоча незалежної України вона так і не застала. Соня Делоне померла у 1978  в Парижі у віці 94 роки.

ОдесаОфіційно