Між Імперією та Європою: Україна-Молдова- Придністров’я

Молдова та невизнане Придністров’я – території у центрі Європи, безпосередні сусіди України, чия історія та сьогодення відображають як прагнення до євроінтеграції, так і вплив імперського минулого. Не дивно, що незважаючи на повномасштабну російську агресію, події, які там відбуваються, викликають глибоку зацікавленість української спільноти. Для Одеського регіону, який сусідить з обома, це тим більш актуально.

Тематика новинної стрічки цілком відзеркалює боротьбу двох точок зору, минулого та майбутнього:

Європейський Союз та Програма розвитку ООН (ПРООН) допомогли Молдові подолати енергетичну кризу, створити механізми підтримки малозабезпечених сімей та програми щодо зниження побутового споживання енергії.

ЄС офіційно розпочав з Молдовою перемовини про вступ.

МЗС Молдови заявило про висилку російського дипломата, запідозреного у шпигунстві.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу GT4bhziXwAANq0T-1-1024x576.jpg

Понад 65% експорту Молдови надходить до Європейського союзу, а понад 81% прямих іноземних інвестицій в економіку надходить із ЄС.

Росія висилає співробітника посольства Молдови у відповідь на аналогічний крок Кишинева

20 жовтня цього року у Молдові відбудуться вибори президента та одночасно всенародний референдум про вступ до ЄС. Щиро сподіваємося, що за пдсумками цього референдуму в Конституції Молдови з’явиться розділ про Європейську інтеграцію.

А поки давайте згадаємо та проаналізуємо, що говорять з цього приводу українські, молдавські та румунські політики й експерти. В червні авторка цього матеріалу була присутня на Чорноморському безпековому форумі в Одесі, Black Sea Security Forum-2024. Одна з його дискусійних панелей була присвячена саме вирішенню Придністровського питання.

Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ України (2014-2019) заяивив, що не хоче применшувати складність ситуції в Придністров’ї.

 Теоретично формат 5+2 все ще існує. Це все ще невирішене питання, хоча  як на мене статус кво вже віджив своє . (Авт.:   5+2  нині чинний міжнародний формат придністровського врегулювання, до якого  входять Молдова, Придністров’я, а також Росія, Україна, ОБСЄ (як посередники) та  ЄС і США (як спостерігачі).

Молдова, Україна та ЄС мають залучити Придністров’я до обговорення в якомусь іншому форматі. Це питання  безпеки  та територіального статусу. Необхідно подати їм знак та почати переговори,  необхідно знайти нові сенси з чітким політичним посилом, не тільки з Брюселя, а й з Києва та Кишиніва.

Маємо бути розумнішими щоб не вживати військовий сценарій. Хоча там, де задіяна Росія, не можна виключати будь-який сценарій, потрібно бути готовими до цього. Придністров’я наразі російський анклав, який в майбутньому стане частиною реальності ЄС.

Приблизно такі самі наративи висловлював й Міхай Попшой, міністр закордонних справ Молдови.

Російська  агресія стосується й нашої країни. Пожертва українського народу та армії допомагає  Молдові  бути у безпеці. Тому ми робимо все від нас залежне, включно з підтримкою українських біженців у Молдові, це для нас не абстрактні слова.

Що стосується Придністровського регіону, він був створений Кремлем ще на початку 90-х,  відібравши  контроль в республіки Молдови, поставивши під питання нашу незалежність. Однак 55% мешканців  Придністров’я  водночас є  громадянами Молдови. Немає  особливого конфлікту всередині, це просто кремлівський конструкт.

Немає іншої стратегії. Придністров’я – це  частина Молдови і має бути інтегроване з нею. Крапка. Але ми заявляємо що хочемо знайти мирне рішення ситуації та шляху повернення. Дискусія –  це процес. Є навіть певний оксюморон в тому, що 70%  всього, що виробляє Придністровський регіон, експортується в ЄС з митним оформленням Молдови. Фактично ми вже  інтегровані і чекаємо завершення цього процесу.

Водночас є й певні перешколи на цьому шдяху, про які відверто говорив Сергій Остаф,  експерт Офісу  розвитку публічної політики (Молдова).

Безпосередньо  в Молдові та Придністров’ї  є багато російських активів. Ми маємо розуміти, що Газпром чи  Лукойл зі своїми фінансовими операціями чи екочинникам  можуть дестабілізувати ситуацію у маленьких  країнах. Тому, перш ніж говорити про економічну  інтеграцію, потрібно оцінити: на що люди готові? Загальна ідея полягає в тому, щоб Придністров’я було повністю приєднане та репрезентоване. Хоча люди розуміють складність процесу, бо зараз прийняття перебуває десь на рівні 10-15%.

Придністров’я отримує газ безкоштовно, а  вже потім здійснює транзит до Молдови. Як вирішити це питання? В  найближчій перспективі (у 2027-му) Румунія  має стати найбільш  виробником газу в ЄС, використовуючи Чорноморську шельфову зону.

Як далі будуть працювати ланцюги енергоносіїв? Чи буде отримувати Молдова як раніше російський газ з Кучурган, чи  газ та електроенергію від Румунії, яка є частиною ЄС ? В цьому випадку Молдова  може побачити  повноцінну гібридну війну з боку Росії. В цьому ключі дуже важливо інтегрувати Україну та Молдови до ЄС та НАТО. Для  Румунії теж важливо мати гарного сусіда.

Румунську позицію з цього приводу змалював Георге Скутару, експерт  Центру  нової стратегії ( Румунія).

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу Skutaru2.jpg

Бухарест хоче підтримувати надалі Молдову та  надавати підтримку реінтеграції Придністров’я. У Брюсселі готові мати спільний план з ними та США. Для мене очевидно, що результати процесів в Придністров’ї дуже залежать від ситуації в Україні. Перемога – дуже швидке приєднання. Заморожений конфлікт – Придністров’я залишиться проросійським, хоча б мені не хотілося б такого варіанту.

Дуже важливо продемонструвати Брюсселю конкретний план реітенграції. Приєднання не повинно бути формальним, бо не треба недооцінювати  проросійкі політичні сили та їхні ігри. Якщо газ з Тирасполю буде легалізований, то  проросійські сили отримають додаткові  джерела фінансування і грати вже на політичному полі Молдови. Тому до таких нюансів потрібно ставитися дуже акуратно.

Росія очікує ескалацію, якою б могла скористатися. Сама військова російська присутність в Придністров’ї не є загрозою, 30 років тут  не було ротації. Водночас підростає нове покоління. Молоді люди,  в тому числі з Придністров’я  можуть приїздити в Молдову, порівнювати, оцінювати перспективи.

Ми маємо розуміти вплив російської пропаганди. Не лише у Придністров’ї, де багато російськомовних. Чимало людей проросійських поглядів у Кишиневі, з ними теж потрібно працювати, надаючи якісний контент.. Навіть у молдавському регіоні Тераклія, населеному болгарами, чимало російського впливу (це при тому, що сама Болгарія – член ЄС та НАТО!) Гагаузьку автономію отримало молоде етнічне суспільство, яке  виявилося неозброєним.

Подивіться, як у  Гагаузії Ілон Шор використовує  кримінальні елементи.  Гагаузія зараз навіть більш проблемний регіон Молдови, ніж  Придністров’я. Проблеми навіть  з одним Шором, а якщо буде багато таких політиків  під російським та кримінальним впливом? Тому євроінтеграція Молдови неможлива без повного вирішення безпекової ситуації відносно російської політики.

Учасники дискусії говорили не лише про підключення Молдови до мереж постачання  Румунії, а й про серйозне ставлення до інших, відновлювальних джерел енергії.  Про те, що хоча  реінтеграція все ще не питання завтрашнього дня, необхідно бути готовими до цього моменту.

Для Придністров’я все більшої гостроти набуває газове питання, адже 1 січня 2025 року завершується термін  контракту “Газпрому” на транзит українською територією. Хоча офіційний Кишинів не збирається прешкоджати таким поставкам, але розглядає різні сценарії розвитку подій. У найпесимістичнішому – потрібно буде збільшити імпорт електроенергії з країн ЄС та наростити пропускну потужність на кордоні з Румунією.

Геополітична гра триває. Україна сподівається, що за підсумками жовтневого референдуму Конституцію Молдови поповнить розділ європейської інтеграції, а нове покоління придністровців оцінить перспективи європейського шляху. Адже події останніх років однозначно переконали її у доцільності саме такого вибору.

Наталя Шевчук

Фото авторки та з відкритих джерел