Європейське вікно можливостей: чого очікувати Україні та Молдові?

Наприкінці минулого року Європейська Рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС. Це стало серйозним політичним кроком для наших країн та засвідчило, що вони рухаються в бік європейської перспективи і мають в цьому підтримку від сусідів.  Однак необхідно розуміти, що шлях до Євросоюзу буде довгим і потребує великої роботи, як від нас, так і від наших партнерів.

За останні десять років Україна та Молдова втілили в життя багато спільних проєктів. Подекуди до них долучалась і Румунія, яка увійшла до складу ЄС ще в 2007 році. Спільний кордон відкриває багато можливостей для спільного розвитку. Жителі Одещини в рамках програм транскордонного співробітництва розвивали виноробство, втілювали культурно-просвітницькі заходи, захищали природу національних парків, які проходили на межі наших країн. 

Україна з Молдовою полегшують прикордонний контроль. Фото: ДПСУ

Так Україна та Молдова почали реалізовувати транскордонні програми в рамках енергетичної безпеки. Зокрема в Одесі восени 2022 року відбувалась тристороння зустріч, до якої долучилась Румунія, і де обговорювались питання в галузі енергетики. Румунія одна з країн ЄС, яка тісно працює з півднем України. Так вона постійно на контакті зі співробітниками Дунайського біосферного заповідника на Одещині й продовжує працювати з ними, незважаючи на складну безпекову обстановку. Повномасштабна війна, попри всі пов’язані з нею ризики, в деяких випадках стимулювала шукати нові можливості для розвитку.

Молдова безпосередньо межує з Україною, а зокрема з Одеською областю. Наші прикордонні регіони мають низку спільних проблем, які простіше вирішувати скоординовано. Наразі ситуація в Україні ускладнюється повномасштабною війною, однак на наших сусідів вона впливає теж. Коли були обстріли критичної інфраструктури України, без електроенергії лишалася і Молдова: наші енергосистеми пов’язані, тому через серйозний стрибок напруги мережі країни-сусідки автоматично вимкнулися на тривалий час. Не говорячи вже про дрони і ракети, які періодично падають за українським кордоном.

Членство в Євросоюзі не вирішить всіх проблем наших держав. Та й вступ до ЄС це навіть не питання  найближчих п’яти років. Проте сам шлях євроінтеграції вимагає реформ, спрямованих на протидію корупції, покращення умов для бізнесу,  піднесення прав людини.  Такі підходи вже самі по собі спрямовані на те, щоб покращити якість життя людей. Доведення євроінтеграційних процесів до фіналу буде лише констатацією факту, що наші держави успішно перейняли кращі практики країн демократичного світу та рухаються в правильному напрямку.

«З нашого боку ми проробили велику роботу з підготовки плану для українського механізму від Європейського Союзу. Він охоплює майже сімдесят напрямків реформ, зокрема структурні реформи в державному секторі, ряд економічних нововведень, спрямованих на покращення бізнес-клімату та підприємництва, розвиток майбутніх точок росту української економіки, зокрема в енергетиці, логістиці, сільському господарстві, критичній сировинній галузі та IT-секторі», – розповідає про досягнення українського Уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна та Молдова розуміють, що шлях до ЄС лежить через спільну роботу. Тому вже сьогодні вони працюють над тим, щоб  міжнародна співпраця була якомога менше бюрократизованою. Наші держави узгодили протоколи про спільну перевірку на восьми україно-молдовських прикордонних пунктах – залізничних та автомобільних. Парламенти підписали  Меморандум про співпрацю, а органи місцевого самоврядування працюють над проєктами транскордонного співробітництва.

Тристороння зустріч між Україною, Молдовою та Румунією в Одесі. Фото: Посольство Румунії.

країна активно підтримує Молдову на дипломатичному рівні, зокрема в її прагненні позбутись російського колоніального минулого. Так в Києві в жовтні 2023 ріку офіційно відмовились від терміну «молдовська мова» визнавши, що державною мовою Республіки Молдова є румунська. Це сталося за півроку після того, як в самій Молдові перестали вживати таке визначення. Такий підхід дозволяє краще забезпечувати права етнічних спільнот, які проживають на нашій території.

Також залишається нереалізований логістичний потенціал прикордонних районів, однак над цим зараз ведеться робота. Так в минулому році розпочалось будівництво мосту через річку Дністер, який з’єднає молдовське село  Косеуць та українське місто Ямпіль. Кожна країна профінансує будівельні роботи на своїй стороні. Попри регулярні обстріли та ризики пошкоджень, країни готові співпрацювати та реалізувати спільні проєкти, адже бачать в цьому перспективу.

Новий міст має запрацювати в 2025 році. Фото: Вінницька ОВА.

Невеликим державам, на кшталт України та Молдови, потрібно об’єднуватися з сильнішими політичними гравцями, щоб розвиватися. Наразі для них немає іншої альтернативи, крім Європейського Союзу.  Свого часу це зрозуміли колишні радянські республіки Литва, Латвія та Естонія, які за першої можливості почали позбуватись російського впливу. Отримавши незалежність, вони взяли цілеспрямований проєвропейський курс, приєднавшись до ЄС у 2004 році. В наших державах ситуація була зовсім інша.

Довгий час Україна та Молдова мали тісні бізнес-зв’язки з Росією, хоча з початку нульових років почали відходити від співпраці. Такі кроки уряди стали робити після того, як  РФ почала чинити економічний тиск на наші країни, а потім перейшла до формату гібридних війн. Пряма російська агресія в сторону України остаточно переконала багатьох, що треба рухатися в сторону Європи. В Молдові досі відіграють серйозну роль проросійські сили, позиції яких хоч і похитнулися після 24 лютого 2022 року, та досі мають вагу. Проте офіційна влада наразі підтримує Україну та займає послідовну проєвропейську позицію.

«Єврокомісія високо оцінила прогрес, здійснений за двома напрямками, пов’язаними з посиленням потенціалу антикорупційної прокуратури та деолігархізації. Це в жодному разі не означає, що ми завершили ці процеси і що з завтрашнього дня антикорупційна прокуратура діятиме в прискореному порядку. Це значить, що наші зобовязання були виконані, однак процес продовжується. Ми вітаємо рішення Європейської Ради та очікуємо на старт офіційних переговорів щодо вступу,» – коментувала рішення віцепрем’єр-міністерка з європейської інтеграції Молдови Крістіна Герасимов.

Очікується, що переговори про вступ до ЄС України та Молдови стартують в червні цього року. До кінця місяця мають відбутися міжурядові конференції за участю всіх країн. Це певна формальність, після якої  настануть роки плідної роботи, проведення низки суспільних та політичних реформ. Україна перебуває в стані затяжної війни, в Молдові очікуються президентські вибори. Позитивне рішення щодо переговорів дасть розуміння обом країнам, що вони мають підтримку і можуть продовжувати працювати над подальшими проєктами розвитку.

Марія Шевчук

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de developpement medias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.