На Одещині функціонуть 15 патронатних сімей

В Одеській області станом на початок червня 2024 року функціонує 15 патронатних сімей. Водночас дві з них зупинили свою діяльність через виїзд за кордон, передав кореспондент “Інформеру” з брифінгу.

“У них тимчасово влаштовано наразі 36 дітей, які залишилися без батьківського піклування”, — розповіла т.в.о. начальника Служби у справах дітей Одеської ОВА Мілена Фоміна.

Зокрема родини знаходяться в Березівському, Білгород-Дністровському, Болградському, Ізмаїльському, Подольському та Роздільнянському районах.

Довідка. Патронат над дитиною – це тимчасове забезпечення догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя під час подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин (ст.252 Сімейного кодексу України).

Сім’я патронатного вихователя – це родина, в якій всі її повнолітні члени дали згоду, і одна з цих осіб, пройшовши спеціальний підготовчий курс, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини в родину, де термін перебування не може перевищувати трьох місяців. Якщо існують обставини, що виправдовують триваліше перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, орган опіки та піклування може продовжити цей термін, але не більше ніж до шести місяців.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту її прав, коли через складні життєві обставини вона тимчасово не може жити з батьками або законними представниками, а також надання їй і її родині послуг, спрямованих на повернення дитини до сім’ї відповідно до її найкращих інтересів.