Знову «епідемія холери»: пропагандисти запустили фейк про Одеську область

Вчергове за це літо пропагандисти поширюють фейки про начебто спалах холери на Одещині. Доказів не наводять, а вдаються до конспірології — мовляв, про холерних хворих нічого не відомо, адже інфекцію в медзакладах нібито реєструють як ботулізм. Або взагалі стверджують, що холеру завезли військові з Харківщини, які приїхали в Одесу лікуватися. Спростування фейків від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Фейк про холеру в Одесі

У мережі поширюють інформацію, нібито в Одесі справжня епідемія холери. Джерелом інфекції називають бійців 41-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, які приїхали на лікування до одеських шпиталів. Також пропагандисти звинувачують лікарів у тому, що випадки зараження холерою медики намагаються приховати, видаючи їх за ботулізм.

Як насправді?

Епідемії холери в Одесі немає, з’ясували аналітики VoxCheck разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Про відсутність спалаху інфекції повідомили у Департаменті охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації.

«Станом на сьогодні у закладах охорони здоровʼя Одеської області на стаціонарному лікуванні в інфекційних відділеннях перебуває 35 осіб з ознаками кишкової дисфункції. Всі хворі були обстежені на холеру. В Одеській області хворих з клінічними ознаками та лабораторним підтвердженням на холеру не зареєстровано! Ситуація контрольована, кількість хворих на кишкові інфекції значно нижча за сезонну захворюваність», — пояснила т.в.о. директорки департаменту Оксана Рокунець-Сорочан.

Звинувачення військових у поширенні холери

Російські пропагандисти не оминають можливості дискредитувати українських військових. Як доказ поширення холери в Одесі використовують новину про виявлення у воді в Харкові холерного вібріона. Нібито це підтверджує факт того, що військові ЗСУ «привезли» інфекцію до Одеси. Подібні припущення абсолютно безпідставні. Холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати кишкові інфекції.

Абсурдною також є заява про те, що лікарні приховують випадки захворювання на холеру, реєструючи їх як ботулізм. На початку серпня через вживання риби та домашньої тушкованки у трьох жителів Одещини виявили ботулізм.

Холера та ботулізм — різновиди гострих інфекційних захворювань, вони мають різну симптоматику і протоколи лікування. Пацієнта з підозрою на ботулізм госпіталізують та вводять сироватку — препарат, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Від холери подібної сироватки не існує, її лікування проводиться з призначенням антибактеріальних препаратів, пробіотиків, внутрішньовенного введення водно-сольових розчинів чи глюкози за потреби.

Джерело: Центр громадського здоров’я

Моніторинг ситуації від українських медиків

У червні-вересні в Україні традиційно триває сезон посиленого епідеміологічного нагляду за холерою. Це пов’язано з тим, що спека та вологість є сприятливими умовами для розмноження холерного вібріона. Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, за січень-серпень 2023 року на холеру обстежено 5 123 людей із гострою кишковою інфекцією, у всіх випадках збудника холери не виявлено. Центри контролю та профілактики хвороб моніторять прісну та морську воду. За результатами досліджень 5 909 проб, штамів холери не виявлено в жодному випадку.

Унаслідок підриву росією Каховської ГЕС на постраждалих територіях спостереження додатково посилили. В Одеській, Миколаївській, Херсонській областях відкрили 38 пунктів моніторингу води. Також у Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях центри контролю та профілактики хвороб перевели на особливий режим реагування, сформували бригади хімічної, радіаційної, епідеміологічної розвідки. За цей період на постраждалих територіях обстежено 3 334 людини із гострою кишковою інфекцією та досліджено 2 443 проби з об’єктів довкілля.

Фейки про холеру: навіщо це пропагандистам?

Жителів Одеської області не здивуєш вигадками про епідемії, говорить керівниця проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко. Пропагандисти не вперше поширюють фейки про інфекції в регіоні.

«У липні ми спростовували фейк росіян про те, що нібито в Одесі через витік вірусу з «американської біолабораторії» був спалах холери. За місяць пропагандисти почали нову кампанію проти українців та зокрема жителів Одеської області. З якою метою вони поширюють вигадки про епідемію холери в регіоні:

  1. налякати людей та викликати паніку;
  2. підірвати довіру одеситів до лікарів, влади, місцевої адміністрації;
  3. переконати, що українська медична система не може впоратися з вигаданими інфекціями, тому начебто приховує їх.

Пропагандисти докладають чималих зусиль, щоб подібними фейками знесилити українців під час війни. Щоб уникати вкидів рф, не варто споживати контент з російських/проросійських ресурсів, аналізувати інформацію та перевіряти її на офіційних ресурсах та в медіа з гарною репутацією», — говорить Світлана Сліпченко.

Джерело: Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства