10 одеських вулиць перейменували в пам’ять загиблих захисників

В Одесі нарешті з’являться вулиці полеглих героїв, які віддали своє життя за мир та свободу українців від російського рабства. У списку 10 полеглих героїв з Одеси, пам’ять про яких тепер увіковічена в топонімічних назвах міста.

1) Провулок Катаєва перейменували на провулок Бориса Айзенберга. 13 липня 2023 року на Донеччині під час виконання бойового завдання загинув капітан четвертого стрілецького батальйону 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Борис Айзенберг.

До війни Борис займався розведенням декоративних порід дерев у власному дендрарії. В Одесі ростуть тисячі дерев із розплідника Бориса, зокрема перед Одеським художнім музеєм та Оперним театром у Києві. Загинув під час рятування підлеглого солдата ціною власного життя.

2) Вулиця Ільфа та Петрова перейменують на вулицю Сім’ї Глодан. Мати, бабуся та новонароджена донька стали першими жертвами в Одесі від ракетного удару с початку повномасштабної війни у 2022 році. Голова сім’ї Юрій Глодан вийшов за хлібом під час атаки і дивом вижив. Після трагедії Юрій присвятив себе помсти рашистам за вбитих рідних. Загинув під час виконання бойового завдання у складі 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ.

3) Узвіз Марінеско перейменують на узвіз Віталія Блажка. У 2015 році Блажко на прізвисько “Хват” добровольцем став на захист Батьківщини, згодом сформував і очолив снайперський підрозділ полку «Азов». За участі Хвата в Маріуполі під час вторгнення у 2022 році було знищено і виведено з ладу біля 15-17 одиниць ворожої техніки і багато піхоти. Загинув під час облоги “Азовсталі”.

4) Вулицю Толбухіна перейменують на вулицю Георгія Липського. До війни Липський був відомим зоозахисником та волонтером. Забирав тварин, які попали до рук фотографів-живодерів, та приносив їх до зоопарку. Загинув під час звільнення Херсонщини у серпні 2022 року.

5) Провулок Барятинський перейменують на провулок Дмитра Лесича. 24-річний лейтенант Дмитро Лесич (позивний “Вайт”) загинув під час виконання бойового завдання на Луганщині. До війни працював юристом у КУ “Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді”.

6) Вулицю академіка Воробйова перейменують на вулицю Віталія Нестеренка. Старший лейтенант 126 бригади територіальної оборони Віталій Нестеренко загинув 4 жовтня 2023 року під час зіткнення з диверсійною групою російських військ в районі села Козачі Лагері на лівому березі Дніпра. Закінчив Національний університет «Одеська морська академія». Працював у компаніях, які виконують міжнародні морські вантажні перевезення.

7) Провулок Короленка перейменують на провулок Ігоря Балмагія. 26-річний молодший сержант Ігор Балмагія з позивним “Фаст” загинув під час виконання бойових завдань у складі одеської 126 окремої бригади тероборони у березні 2023 року. Ігор «Фаст» Балмагія – фанат футбольного клубу “Чорноморець”. В цивільному житті Ігор серйозно займався важкою атлетикою, багато часу приділяючи тренуванням. Ігор мріяв стати тренером.

8) Вулиця Маршала Бабаджаняна перейменують на вулицю Івана Фунтового. 43-річний командиру відділення взводу протитанкових керованих ракет 35 окремої бригади морської піхоти Іван фунтовий загинув 19 серпня 2022 року під час виконання бойового завдання біля села Лозове Херсонської області.

9) Вулиця Генерала Петрова перейменують на вулицю Євгена Танцюри. Загинув 26 березня в Маріуполі під час оборони міста від рашистів. Євген був комерційним керівником дитячого простору Аmador, займався боксом та кікбоксингом. З самого початку Євромайдана був активними його учасником в Одесі.

10) Вулицю Висоцького перейменують на вулицю Ярослава Баїса. Ярослав виріс в Одесі і мріяв стати моряком, закінчив Одеський національний морський університет. З 2017 року пішов добровольцем захищати Україну. Боронив Маріуполь від рашистів, а згодом тримав облогу на Азовсталі. Після наказу командування здався у полон. Загинув внаслідок теракту рашистів у тюрмі в Оленівці.

Вічна пам’ять та слава героям!

Джерело