Чому росіяни стали вважати Азовське море безпечнішим за Чорне — ВМС ЗСУ

Речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук пояснив, чому росіяни вважають Азовське море безпечнішим для свого флоту порівняно з Чорним морем. В етері телемарафону його запитали, чи можна порівнювати можливості України щодо протидії флоту РФ у цих двох морях.

Про це з телемарафону повідомив кореспондент “Інформеру”.

“Так, порівнювати можна. Азовське море, направду, в якомусь сенсі ближче до нас. Але ворог, в першу чергу, розраховує на більш-менш вищий рівень безпеки через закриту Керченську протоку. Вони можуть вважати, що враховуючи, що вони набудували там “парканів”, звузили прохід. Звісно, це не відкрите Чорне море, в якому таких можливостей в них нема. Тому, для них, ймовірно, це безпечніше. Крім того, вони фактично там змішались з цивільними суднами і звісно це може ускладнювати роботу в разі застосування якихось систем озброєння по цих кораблях. Вони це чудово розуміють і використовують”, – пояснив Плетенчук.

Щодо можливості виведення російського флоту в Каспійське море, речник зазначив, що теоретично це можливо, але не для всього флоту.

“Є така версія, що вони топчуться на виході, але не можуть ніяк наважитись покинути нашу акваторію. Теоретично, ті одиниці, які є в їх складі, вони технічно могли б туди зайти, принаймні малі кораблі. Але ви бачите, це для них не варіант. Вони готові спалити все, але не поступитися своїми імперськими амбіціями”, – сказав Плетенчук.

Щодо ситуації в Чорному морі, він повідомив, що там перебуває один ракетний носій, але він вже порожній.

“За уточненою інформацією, минулого разу вони пускали ракети все ж таки з Чорного моря, а не Азовського. Зараз там знаходиться порожній цей підводний човен “Варшавянка”. Тобто в Чорному морі фактично зараз один корабель – це носій, але він порожній”, – сказав Плетенчук.

Крім того, він додав, що один носій з Азовського моря вчора вийшов і повернувся до Новоросійська.

“Тобто там зменшена кількість до двох носіїв крилатих ракет типу “Калібр”. Вважаємо, що там до 16 ракет на борту може бути. Це не враховуючи ще інших кораблів, які в принципі там перебувають з метою навчань ймовірніше за все”, – розповів Плетенчук.