Інформаційна безпека Одещини знаходиться під загрозою

Заступник голови Одеської облдержадміністрації Соломія Бобровська заявила, що інформаційна безпека Одеської області під загрозою, оскільки на прикордонній території області немає державного телебачення і радіо. Про це вона сказала під час круглого столу на тему “Очікування від Суспільного мовлення в Україні”, що відбувся 4 жовтня в Одесі, повідомляє “Детектор медіа”.

За її словами, Одещина без українського радіо і телебачення – “насправді той самий Донбас”.

“Попри важливість реформування суспільного, а відтак нашого ТРК, я би хотіла акцентувати увагу на відсутності держави Україна в інформаційному просторі на прилеглій до кордону території. Це перший пункт інформаційної безпеки в Одеській області”, – зазначила Бобровська.

За її словами, на прикордонній території Одещини немає державного телебачення і радіо, мовлять здебільшого телеканали РТР і “Росія”. І через це може виникнути конфлікт, як це сталося на Донбасі і в Криму.

Бобровська акцентувала, що Київ має приділяти більшу увагу безпеці Одеської і Харківської областей: “Там, де немає ані радіо, ані телебачення, нічого зробити не можна… Це інформаційна безпека, яка може перерости до фізичної, особливо в південній частині Одеської області”.

Представники громадськості Одеси наголошували, що державній телерадіокомпанії, яка має стати суспільним мовленням, варто знаходити механізм спілкування з громадськістю і громадськими організаціями. “На сьогодні ніяких відносин із громадськістю немає. Механізм спілкування взагалі відсутній. Те, що ви в Києві створили, нам в Одесі від цього ні тепло, ні холодно”, – сказав громадський діяч Леонід Штекель.

Громадські діячі підкреслювали, що в Одесі державне телебачення дивляться одиниці. Зі всіх присутніх на засіданні лише один активіст сказав, що дивиться новини на Одеській філії НТКУ. “Я дивлюся їхні новини (філії НТКУ – ред.). Бо їхні журналісти бувають на тих заходах, куди не прийшов ніхто інший”, – сказав громадський діяч, журналіст Євген Кубін.

У круглому столі взяли участь представники НТКУ, Держкомтелерадіо, ГО “Детектор медіа”, члени Наглядової ради ПАТ НСТУ, директор виконавчий Одеської філії НТКУ Сергій Ковтюк, завідувачка редакції інформаційних та тематичних програм “Факти” Неля Шевченко, представники Одеської ОДА, громадські діячі та журналісти.

По матеріалам Інституту Масової Інформації