Капітан судна, заарештованого в Рені, підозрюється у незаконному вивозі агропродукції

Капітану іноземного морського судна “USKO MFU”, яке заарештували у порту Рені на Одещині, заочно повідомили про підозру. До цього у липні підозру отримав ще один капітан судна. Про це 25 вересня повідомили в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, у жовтні 2023 року іноземний громадянин, керуючи судном “USKO MFU” під прапором Камеруну, незаконно зайшов до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту та завантажив понад три тисячі тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії. Йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України, за що загрожує до пʼяти років увʼязнення.

“У листопаді 2023 року підозрюваний здійснив незаконний вихід судна “USKO MFU” з порту міста Севастополя. З метою приховування своєї протиправної діяльності, капітан періодично вимикав Автоматичну ідентифікаційну систему “AIS”, що є порушенням безпеки мореплавства, та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу слідування судна”, — йдеться у повідомленні.

У липні 2024 року судно “USKO MFU” затримали в акваторії порту Рені Одеської області. На нього наклали арешт та передали в управління АРМА. Іншому капітанові судна, який у червні 2024 року керував ним під час заходу та виходу з порту міста Севастополя, теж повідомили про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України.

У Службі безпеки раніше повідомляли, що впродовж 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, а потім транспортувало вантаж до Близького Сходу для продажу на користь Росії.

Джерело