Капітан заарештованого судна «USKO MFU» на Одещині отримав підозру заочно

Капітан заарештованого судна “USKO MFU” отримав підозру заочно

Капітан іноземного судна “USKO MFU”, яке було заарештоване в порту Рені Одеської області, отримав підозру заочно.

Згідно з інформацією слідства, у жовтні 2023 року капітан, громадянин іншої держави, незаконно зайшов до закритого Україною Севастопольського морського порту під прапором Камеруну, де завантажив понад 3 тисячі тонн агропродукції для турецької компанії. Йому інкримінується порушення ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України, що передбачає до п’яти років позбавлення волі.

Фото: Офіс Генпрокурора

У листопаді 2023 року капітан вивів судно з Севастополя, періодично вимикаючи систему автоматичної ідентифікації (AIS) для приховування своїх дій. Він також вводив фальшиві дані про маршрут судна, порушуючи правила безпеки мореплавства.

У липні 2024 року судно “USKO MFU” було затримане в порту Рені, накладено арешт, і передано в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Іншому капітану цього ж судна, який керував ним під час незаконного заходу до Севастопольського порту у червні 2024 року, також висунуто підозру за порушення тієї ж статті Кримінального кодексу України.

Інформація від Служби безпеки України

Служба безпеки України повідомила, що протягом 2023-2024 років судно “USKO MFU” неодноразово заходило до Севастопольського порту для транспортування вантажів на Близький Схід в інтересах Росії. У травні та червні 2024 року це судно також здійснювало незаконні операції, перевозячи вантаж з Туреччини до Севастополя.

Інші заходи щодо конфіскованих суден

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) оголосило про відбір управителя для іншого конфіскованого судна — EMMAKRIS III, яке зараз пришвартоване в порту Чорноморська, Одеська область.

Джерело