Лідерсовський бульвар в Одесі перейменували на честь Гетьмана Сагайдачного

На честь Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного (1582-1622) блискучого  полководця та політичного діяча, кошового отамана Запорозької Січі, одного із засновників козацького флоту  у місті Одесі перейменовано Лідерсовський бульвар.

Доба Сагайдачного – це часи козацьких морських походів. Він регулярно здійснював морські рейди на турецькі міста й фортеці. Силами в 2-6 тисяч козаків, Сагайдачний ходив на Трапезунд, Синоп, Очаків, навіть на Константинополь.

Найвідомішими є похід на Варну, де він знищив турецький флот з 10 тисяч кораблів, а також взяття в 1616 році Каффи. Каффа (нинішня Феодосія) була тоді найбільшим невольничим ринком чорноморського регіону і Сагайдачний звільнив тисячі й тисячі українських бранців-християн і полонених козаків.

Саме Сагайдачному приписують і географічне новаторство – коли турки блокували гирло Дніпра біля Очакова, то Сагайдачний, повертаючись з походу Чорним морем, винайшов інший маршрут – через Азовське море і річками вгору, на північний захід в бік Запорізької Січі.

Талант полководця Сагайдачного врятував Європу від вторгнення багатотисячної турецької армії у 1621 році. Він також прославився походом на Московщину, проте, під впливом рішення поляків, відмовився від остаточного штурму та взяття Москви.  

Впродовж усього життя він допомагав освітнім та культурним центрам матеріально, за заповітом залишивши  майже все своє майно й гроші Київській, Львівській і Луцькій школах “на науку і виховання бакалаврів учених дітям християнських за чим би наука тривати могла вічні часи”.

За героїчну і самовіддану діяльність, державницьку позицію і благовірне життя Православна Церква України долучила Петра Конашевича-Сагайдачного до лику святих. 

ОдесаОфіційно